Citromfű nyugtató helyett | Gomba- és baktériumölő

Citromfű nyugtató helyett | Gomba- és baktériumölő 1

Ha természetes módszerrel akarunk védekezni a baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben, bátran vegyük igénybe a citromfű segítségét: elpusztítja a Candida albicans gombát, a szívet is megtámadó Staphylococcus aureus szuperbaktériumot, valamint a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori ellen is védelmet nyújt. Ráadásul a citromfű kiváló nyugtató, és a koleszterinszintet is csökkenti.


A citromfű levelei hasonlítanak a csalánéhoz, citromos illata azonban egyértelművé teszi a különbséget. Már az ókorban ismerték jótékony hatásait, a görögök és a rómaiak kiváló béltisztítónak, emésztéssegítőnek tartották. A citromfű a középkorban sem veszetette el a népszerűségét: idegnyugtatóként, valamint görcsoldásra és a fogfájás enyhítésére használták, a népi gyógyászat méregtelenítésre, reumás panaszokra és különböző fertőzések ellen is ajánlja.

Hasfájás kezelésére is jó a citromfű

Hatékony nyugtató, illóolaja csökkenti az idegességet, a stresszt és a görcsös fejfájást, hozzájárul az alvászavarok megszüntetéséhez. A citromfű enyhíti az idegesség miatt jelentkező hasfájást és emésztési zavarokat. Szintén az idegrendszerre gyakorolt pozitív hatásainak köszönhető, hogy a citromfű az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór tüneteit is mérsékli.

Vírusok, baktériumok, gombák, citromfű

Bőségesen tartalmaz polifenolokat és poliszacharidokat, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a citromfű sikerrel veszi fel a harcot a vírusokkal szemben: a Herpes simplex egyik leghatékonyabb természetes ellenszere, elősegíti a herpesz gyógyulását. Nagy mennyiségben tartalmaz citrált (ennek köszönheti különleges illatát), ami kiváló gombaölő, elpusztítja a Candida, valamint az emésztőrendszeri panaszokat, köztük hasgörcsöt, székrekedést, hasmenést okozó Saccharomyces cerevisiae gombákat, ahogyan a bőrgombák ellen is alkalmazható. A citrálnak fontos szerepe lehet a daganatok megelőzésében, elsősorban a bőrrák, a májrák és a mellrák esetében fejti ki a hatását: beindítja a rákos sejtekben a programozott sejthalált. A citromfű antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, többek között gátolja a szívizomgyulladással és a tüdőgyulladással kapcsolatba hozható szuperbaktérium, a Staphylococcus aureus, és a gyomorfekély, illetve a gyomorrák kialakulásáért felelőssé tehető Helicobacter pylori szaporodását.

Javítja az emésztést és méregtelenít

A benne található citrál révén a citromfű a fogyást és elsősorban az alakformálást is segíti, akadályozza a hasi zsír lerakódását. Javítja az emésztést, fokozza az epetermelést és a bélműködést, eltávolítja a felesleges vizet, ezzel is támogatja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait. A citromfű antioxidáns hatóanyagai, elsősorban C-vitamin és a különböző flavonoidok erősítik az immunrendszert, megkötik a rákot, gyulladásokat, szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a sejtek fokozott öregedését okozó szabad gyököket.

Megfázásra is jó és védi a szívet

C-vitamin-tartalmának köszönhetően a citromfű segít megszüntetni a megfázás, az influenza és más légúti megbetegedések tüneteit, többek között az orrdugulást és a lázat. Beállítja az LDL (rossz) koleszterin szintjét, fogyasztásával elkerülhető az erek plakkosodására visszavezethető szívbetegségek kialakulása. A citromfűből készült főzet (tea) enyhíti a reumás fájdalmakat, megakadályozza a sebek elfertőződését, gyorsítja a gyógyulásukat. Stimulálja a tüdő izmait, ezáltal a nehézlégzés ellen is hatásos, ahogyan az asztma hevességét is mérsékli. Kifejezetten ajánlott 2-es típusú cukorbetegek számára, ugyanis hozzájárul a helyes inzulinszint eléréséhez.

Mit mondanak a tudósok?

A bőrfertőzések egyik leggyakoribb kiváltó oka a fonalas gombák jelenléte. A brazíliai Universidade Federal do Rio Grande do Sul (Rio Grande do Sul Egyetem) kutatói a Brazilian Journal of Infectious Disease szaklapban megjelent tanulmányukban megállapították, hogy a citromfű olaja és a citromfűben található citrál hatásosnak bizonyul a bőrbetegségeket kiváltó Candida fajokkal (Candida albicans, C. glabrata, C. krusei, C. parapsilosis és C. tropicalis) szemben.

Tudtad?

A XVII. században kolostorokban készített citromfű víznek mágikus hatásokat tulajdonítottak. Görcsök, hisztériás rohamok, alvási problémák és fogfájás ellen használták.

Citromfű hozzáadásával készült receptjeink itt olvashatók.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email