Az afta kezelése természetes módszerekkel

Az afta kezelése természetes módszerekkel 1

Az afta szó szerint a semmiből érkezik, szinte lehetetlen előre megjósolni, mikor bukkan fel. Ennek ellenére nem kell lemondanunk a kezeléséről: ha az első panaszok jelentkezésekor megtesszük a szükséges lépéseket az afta ellen, hamar megszabadulhatunk a kellemetlen és fájdalmas tünetektől.


Amikor az első, csípő, fájó érzés jelentkezik a szájüregünk, ínyünk vagy nyelvünk valamelyik részén, már nem tudjuk megakadályozni az afta megjelenését. Bár számos gyógymód létezik a tünetek enyhítésére, és a gyógyulási folyamat felgyorsítására, elkerülni tulajdonképpen lehetetlen, annyit tehetünk, hogy csökkentjük a kockázatát a kialakulásának. Az afta igen fájdalmas, azonban szerencsére nem fertőző, és egészségünket sem veszélyezteti: tulajdonképpen egy figyelmeztetése, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ez lehet testi vagy mentális eredetű, ha szeretnénk a minimálisra csökkenteni az afta  kockázatát, minél előbb fel kell deríteni a valódi okokat.

Az afta „természete”

Az afta nem más, mint a szájüreg nyálkahártyáján – vagy a nyelven, ínyen, ajkak belső felületén − kialakuló, 1-2 milliméteres fekély, ami esetenként a nemi szerveken is megjelenhet. Már csecsemőkorban előfordulhat, a kor előrehaladtával azonban csökken az afta gyakorisága. Gyakrabban alakul ki nőknél, valamint a nem dohányzóknál. Küllemét tekintve az afta egy miniatűr, fehéres, vagy sárgás kráterre emlékeztet, szélei gyulladtak és vörösek. Fájdalommal jár, ám ennél is jellegzetesebb tulajdonsága az égető érzés: ez ráadásul étkezéskor bizonyos élelmiszerek hatására olyan mértékben felerősödhet, hogy az afta miatt, a betegnek az evés is nehézséget okoz. Többnyire elszórtan jelentkezik, súlyosabb esetekben egymás közelében 2-3, vagy még több afta is kialakulhat. Nem igényel mindenképpen kezelést, hiszen a fekély tíz, a fájdalom rendszerint öt napon belül elmúlik.

Több oka is lehet

Kialakulását számos tényező befolyásolhatja. Sokszor elég közülük egy is, más esetekben több probléma együttesen felelős érte.

Az afta előzményei:

  • Nyálkahártya sérülése: az erőteljesebb fogmosás, a rosszul felhelyezett fogszabályzó, egy óvatlan mozdulat evés közben, vagy akár egy száraz kenyérhéj is aftához vezethet. Minden olyan tevékenység, amellyel felsértjük a szájüreg valamely részén található nyálkahártyát kiindulása lehet a fekélynek.
  • Táplálkozás: néhány élelmiszer elősegíti az afta kialakulását. Ezek között „dobogósnak” számítanak az aszalt gyümölcsök, a fogyókúrázók körében nagy népszerűségnek örvendő ananász, bizonyos tejtermékek, állati zsiradékok, a csokoládé és az erős fűszerek egy része. A glutén, az alkoholfogyasztás, a túlzott ecethasználat szintén katalizátorként működnek, ahogyan egy erősebb gyomorrontás következményeként is megjelenhet az afta.
  • Stressz, depresszió és mentális fáradtság: ezek a lelki problémák erősen befolyásolhatják az afta megjelenését, hiszen ilyenkor az immunrendszer általában gyengül. Különösen a depresszió és a stressz számít rizikófaktornak.
  • Fertőzéses megbetegedések: fertőzések miatt meggyengülő immunrendszer egyik jele az afta, ami rendszeresen előjön az influenza, megfázás és más légúti gyulladással járó betegségek kísérő tüneteként.  
  • Egyéb tényezők: a legutóbbi kutatások szerint a vashiány, valamint a B12-, B1-, B2- és B6-vitamin elégtelen mennyisége növeli az afta előfordulásának valószínűségét.

Afta kezelése természetes módszerekkel

  • Az afta kezelésében hasznunkra válhat az Aloe vera zselés változata, mely csillapítja a fájdalmat és csökkenti a gyulladást.
  • Szintén segíthet az édesgyökér rágcsálása: az afta okozta kellemetlenségeket több nappal csökkenthetjük, ha naponta fogyasztjuk, vagy öblögetünk a főzetével. Az égető érzés csillapítására a méhszurok −propolisz− is remekül beválik, valamint magas C-vitamin-tartalma hozzásegít az immunrendszer erősítéséhez. A só is megszünteti –csak a bátrabbak próbálkozzanak vele− a csípő érzést: a dolgunk csak annyi, hogy egy ujjnyit tartsunk nyomva az aftához. Az elején igen fájdalmas, viszont hosszú órákra megszünteti a panaszokat.
  • Bár kellemetlen illatokat okoz, az afta ellen a fokhagyma antivirális tulajdonságai is hasznunkra lehetnek: elég pár vékony szeletet néhány percig az aftán tartani.
  • Sebgyógyító tulajdonságai révén, a fekete tea hozzájárul az afta gyógyulásának felgyorsításához: készítsünk belőle főzetet, de ne igyuk meg, hanem a filtert tartsuk a fekélyes területen.
  • Annak érdekében, hogy megszüntessük az afta hatására a szájüregben kialakult kellemetlen illatokat és ízeket, kortyoljunk el lassan egy kevés langyos citromos-mézes vizet, ami ráadásul szintén hozzájárul az afta mielőbbi megszüntetéséhez.
  • Ha ezek közül a gyógynövények közül egyiket sem kedveljük, öblögethetünk – naponta legalább 5-6 alkalommal − boszorkánymogyoróból, rebarbarából vagy zsályából készült teával: biztosan enyhíteni fogják az afta kellemetlen következményeit.

Mit mondanak a tudósok?

A fokhagymában található allicin hatását vizsgálták a West China College of Stomatology, Sichuan University kutatói. Kimutatták, hogy az allicin hatékonyan csökkenti a gyulladást, antioxidáns és antimikrobiális hatású, valamint fokozza az immunválaszt. Ennek köszönhetően a fokhagyma enyhíti az afta okozta fájdalmat, segíti a fekély gyógyulását, egyúttal akadályozza a kiújulását.

Tudtad?

Az afta a leggyakrabban előforduló visszatérő orális fekély, a lakosság 20-30 százalékát érinti, a családi halmozottság az esetek 40 százalékában kimutatható.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email