A vastagbélgyulladás kezelése általában nem igényel komolyabb beavatkozásokat, nincs szükség hozzá kórházi kezelésre vagy műtétre. Nagyon fontos azonban, hogy kiderítsük, mi a vastagbélgyulladás oka, hiszen csak így tudjuk a panaszokat hatékonyan megszüntetni.
Amennyiben a vastagbélgyulladás kiváltó oka pszichés eredetű –stressz, depresszió, stb.−, számos terápia áll rendelkezésünkre, a gyógyszeres kezelés, a pszichoterápia, vagy akár a hipnózis. Ám az esetek többségében a betegség kialakulásáért a helytelen táplálkozás a felelős. Különösen igaz ez akkor, ha a vastagbélgyulladás gyakori, vagy krónikus: ezekben az esetekben, a betegség hátterében valamilyen felfedezetlen étel intolerancia, ételallergia állhat. Nagyon fontos, hogy idejében megtaláljuk a kiváltó okot, hiszen a vastagbélgyulladás kezelése így lehet igazán hatékony. Leggyakrabban a tej-, és tejtermékek, élesztők, gabonafélék okozzák a panaszokat. Ha elhagyjuk a gyulladást kiváltó táplálékot, állapotunk rövid időn belül jelentősen javulhat.
A vastagbélgyulladás kezelése természetes módon
A vastagbélgyulladás kezelése érdekében fogyasszunk probiotikumokat, amelyek segítségével pótolhatjuk a hiányzó probiotikus baktériumokat, így járulnak hozzá a bélflóra egészséges egyensúlyának fenntartásához. Ne feledkezzünk meg a prebiotikumok fogyasztásáról sem, ezek szükségesek ahhoz, hogy a jótékony baktériumok szaporodni tudjanak. A vastagbélgyulladás kezelése során segítségünkre lehetnek a különféle gyógyfőzetek, amit készíthetünk rozmaring, menta, vagy zsálya felhasználásával. Ezek a növények kiváló gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatással bírnak, szabályozzák a bélműködést is. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a mályva is, azonban nem kell sem főznünk, sem forráznunk. Elég, ha szobahőmérsékleten beáztatjuk pár órára, majd elkortyolgatjuk. Ez az ital segít megszüntetni a gyomorégés, és a reflux tüneteit is. Bár a vastagbélgyulladás kezelése során −a további irritációk elkerülése érdekében−, sokan nem javasolják a fűszerek használatát, ennek ellenére számos olyan ízesítő létezik, amelyek kifejezetten javíthatnak állapotunkon. A vastagbélgyulladás kezelése még hatékonyabb lehet, ha felhasználjuk például a koriander, az ánizs, a kömény, és az édeskömény magvait, akár egyenként, akár együtt: a fontos, hogy mindig közvetlenül a felhasználás előtt zúzzuk/őröljük őket. Remekül csillapítják a vastagbélgyulladás miatt kialakuló alhasi görcsöket, valamit megszüntetik a puffadást okozó túlzott gázképződést.
A vastagbélgyulladás kezelése a helyes táplálkozással
Amikor a vastagbélgyulladás kezelése elkezdődik, fogyasszunk minél több növényi rostot, főként az oldhatatlan –nem megemészthető− rostokat válasszuk. Felszívják a vastagbélben a vizet, ezáltal megnő a rostok térfogata, melynek hatására a bélfal „kisimul”, megszűnnek a görcsök, a széklet rendszeressé válik, csökken a túlzott gázképződés is. Ne feledjük, annak érdekében, hogy ez megvalósulhasson, és a vastagbélgyulladás kezelése valóban hatékony legyen, a rostban gazdag diéta ideje alatt igyunk bőséggel vizet. Az oldhatatlan rostokat nagyobb mennyiségben főként a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült termékekben találhatjuk, valamint a zöld levelű zöldségekben. Ügyeljünk azonban a mennyiségekre, mert a túl sok rost hasmenést okozhat, és ezzel csak rontunk az eleve irritált vastagbél állapotán. Ha „krónikus” húsevők vagyunk, a vastagbélgyulladás kezelése idején csak sovány húsokat fogyasszunk –ez a halfélékre is érvényes−, grillezve, párolva, vagy csőben sütve. Ételeinket nyers, extra szűz olívaolajjal ízesítsük, mely védőréteget képez a bélfal belsején. Amennyiben a vastagbélgyulladás kezelése alatt hasmenés jelentkezik, igen hasznos lehet a nyákosra főzött rizs, vagy egy félpohárnyi vízbe facsart citrom levének a fogyasztása.
Milyen ételek segíthetnek?
Bizonyos élelmiszerek természetes módon támogatják a vastagbélgyulladás kezelését. Ezek közül kiemelkedő szerephez jut a sárgarépa, a burgonya, az articsóka, a különböző káposztafélék, az uborka, az alma, az áfonya, és az édeskömény. Fontos, hogy naponta legalább 30g növényi rostot fogyasszunk. A vastagbélgyulladás kezelése folyamán, bizonyos táplálékok fogyasztását mellőzzük, vagy csökkentsük le drasztikusan. Ide tartoznak a magas cukortartalmú vagy édesítőszerrel készült termékek, a szénsavas italok, a zsíros, rántott ételek, a fokhagyma, a hagyma, a kaliforniai paprika, a bors, valamint a csípős ételek. Természetesen a vastagbélgyulladás kezelése alatt tilos az alkohol, a kávé fogyasztása, valamint a dohányzás.
És a gyógyszerek?
A vastagbélgyulladás pszichés okokra vezethető vissza, számos gyógyszeres –szigorúan szakorvos által előírt− kezelést vehetünk igénybe. Ezek a kemikáliák hasznunkra lehetnek a vastagbélgyulladás kezelése során, azonban csak időszakosan vehetőek igénybe, mivel hatásukra súlyos függőség alakulhat ki. A vastagbélgyulladás akut fázisában, szintén orvosi felügyelet mellett, a tünetek enyhítésére alkalmazhatunk hasmenés elleni készítményeket, és bélfertőtlenítő orvosságokat.
Mit mondanak a tudósok?
Egy angliai tanulmány kimutatta, hogy az olívaolaj fogyasztása a benne található olajsavnak köszönhetően jelentős mértékben hozzájárul a vastagbélgyulladás megelőzéséhez. A University of East Anglia munkatársai szerint, napi 2-3 kanál olívaolajjal már elérhető a kívánt hatás. A kutatók úgy vélik, hogy az olajsav a vastagbélgyulladás kezelése során is jó szolgálatot tehet.
Tudtad?
Ha a vastagbélgyulladás kezelése nem jár eredménnyel, a vastagbél eltávolítására is sor kerülhet. A műtét a betegek mintegy 30 százalékánál alkalmazzák.