A gyomorégés kiváltó oka a gyomorsav túltermelődés. Sokan szenvednek tőle, valakinél csak ritkán jelentkezik, másokat szinte minden étkezés után gyötör. Amennyiben nem betegség áll a háttérben, kialakulásáért a helytelen táplálkozás és az egészségtelen életmód felelős. Ebben az esetben egy kis odafigyeléssel mi magunk is megszüntethetjük a gyomorégést.
A gyomorégés népbetegség, szinte nincs olyan ember, aki élete során legalább egyszer ne tapasztalná meg. Kiváltó okát nem minden esetben lehet egyértelműen megállapítani, de a leggyakrabban a túlevés eredményezi. Ilyenkor a gyomor a kelleténél több gyomorsavat termel, ez okozza a kínzó, égető érzést. Amennyiben a gyomorégés gyakran jelentkezik, az állandóan irritált bélnyálkahártya, a bélflóra egyensúlyának megbomlása következtében, akár be is gyulladhat. A gyomorégés kezelése nem ördöngösség, amennyiben odafigyelünk táplálkozásunkra, könnyen enyhíthetünk tüneteinken. Számos olyan élelmiszer létezik, amelyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak –azaz lúgos bázisukból adódóan, segítenek megszüntetni a panaszokat.
A gyomorsav kezelése: íme, pár gyomorbarát táplálék
- Natúr, sovány joghurt –sokan a tejre esküsznek, és való igaz: közvetlenül fogyasztása után megkönnyebbülhetünk. Ám az emésztése során számos, a bélnyálkahártyát irritáló anyag termelődik
- Sovány hal, amelyet párolva, vagy csőben sülve készítünk –lepényhal, tőkehal, stb.−, majd csak ezt követően ízesítünk, pár csepp olívaolajjal, citrommal
- Párolt, főtt fehér húsok –csirke, pulyka, bárány, nyúl
- Párolt vagy forrázott zöldszínű zöldségek –spenót, brokkoli, mángold, stb.
- Főtt vagy párolt burgonya, cukkini, répa
- Kamilla tea
- Banán
- Körte és nem savanyú alma, esetleg sülve is
- Kenyér –lehetőleg kevés béllel– vagy pirítva, esetleg kétszersült
- Tojás nélküli –teljes kiőrlésű vagy durumlisztből készült− főtt tészta vagy főtt rizs
Hatékony a gyomorégés kezelésében a citromban, valamint a legtöbb citrusfélében nagy mennyiségben megtalálható d-limonén. Az Alternative Medicine Review folyóiratban megjelent tanulmány szerint, a d-limonén semlegesíti a gyomorsavat és normalizálja a bélmozgást.
Élelmiszerek, amiktől ajánlatos tartózkodni
Kerüljük a savanyú zöldségeket, gyümölcsöket –kivéve citrusfélék−, a cukrokat, a paradicsomot, a csokoládét, a fodormentát és a borsmentát, az alkohol-, szénsav- és koffeintartalmú italokat, valamint hagyjuk abba a dohányzást. A joghurton kívül, ne fogyasszunk más, tej alapú készítményeket, csemegepulti termékeket –kolbász, szalámi, pácolt húsok−, valamint kész- vagy félkész élelmiszereket –konzervek, kész öntetek, mártás alapok, stb.−, mert a bennük található adalékanyagok erősen rongálják a bélflórát, irritálják a nyálkahártyát, elősegítik a gyomorégés előfordulását.
Néhány apró trükk a gyomorégés enyhítésére
- Maradjunk talpon! Bármilyen nehéznek is érezzük magunkat egy kiadósabb étkezés után, ha módunkban áll, ne feküdjünk le. Álló helyzetben a gyomorsav nehezebben tud feltörni és a gyomorégést is elkerülhetjük.
- A gyomorégés első tünetére igyunk meg egy nagy pohár vizet, vagy gyömbérből készült teát/főzetet. Ehhez a frissen reszelt gyömbért forrázzuk le egy bögrényi vízzel, majd hagyjuk 10 percig állni. A gyömbér ellazítja a nyelőcső falát, a gyomorsav nehezebben mozog felfelé.
- Igyunk egy kávéskanálnyi citromlevet. Nem minden okoz gyomorégést, ami savanyú, ráadásul a nyelőcső hajlamos az összezáródásra, ha savas hatás éri. Amennyiben a nyelőcső helyesen működik, a savas folyadék okozta sokkhatás miatt összezáródik, így megakadályozza a gyomorsav feljutását a nyelőcsőben.
- A nyál is semlegesíti a gyomorsavat, ezért gyomorégés esetén rágjunk cukormentes rágógumit, vagy idézzük fel magunkban kedvenc ételünket.
- Együnk lassan, naponta legalább három alkalommal. Minden falatot alaposan rágjunk meg, ezzel megkönnyíthetjük az emésztést és elkerülhetjük a gyomorégést. Este lefekvés előtt már ne együnk és a fejünk alját megemelve aludjunk.
Tudtad?
Az elhízás növeli a gyomorégés kialakulásának kockázatát, ráadásul a túlsúly miatt, a gyomortartalom könnyebben bejut a nyelőcsőbe.