A édeskömény, más néven ánizskapor -Foeniculum vulgare- a zellerfélék legismertebb tagja. Kellemes ízének köszönhetően a mediterrán diéta kedvelt alapanyaga, ráadásul hatékony méregtelenítő, antioxidáns és gyulladáscsökkentő, hozzájárul az erek, illetve a bélrendszer egészségéhez. Mindezek mellett az édeskömény segíti az emésztést, elveszi a kellemetlen szájszagot, gazdag C-vitamin forrás, fogyasztásával a koleszterin szintje is csökkenthető.
Használják fűszerként, friss zöldségként és gyógynövényként, fogyókúrák és diéták alapanyagaként az édeskömény igazi jelentősége mégis az egészségre gyakorolt jótékony hatásában rejlik. Nem csupán számos betegség megelőzéséhez járul hozzá, hanem a terápiák során is sikerrel alkalmazható. Az édeskömény ehető része a húsos gumója, melynek színe a hófehértől a halványzöldig terjedhet. Már az ókorban is nagyra becsülték, nyersen, sülve vagy főve fogyasztották. Nagyobb mennyiségben tartalmaz B- és C-vitamint – egy csészényi édeskömény gumó a napi C-vitamin szükséglet ötödét fedezi –, csökkenti a káros LDL koleszterin szintjét, antioxidáns tulajdonságának köszönhetően eredményesen veszi fel a harcot a szabadgyökökkel. A C-vitamin erősíti az immunrendszert és védi az érfalakat, ami hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez. Nem véletlen, hogy a mediterrán diéta kedvelt ízesítője. Ezen kívül az édeskömény gazdag mangánban, magnéziumban, rézben, foszforban, folsavban, kalciumban és vasban, kálium tartalmának köszönhetően a stroke, illetve a szívroham kialakulását előidéző magas vérnyomás ellen is sikerrel alkalmazható. Bővelkedik flavonoidokban, ezek közül legfontosabb a hajszálereket erősítő rutin, a gyulladás gátló quercetin, illetve az anetol, amelynek illóanyaga antibakteriális, gombaölő és –elsősorban a vese tekintetében– görcsoldó.
Emésztésjavító édeskömény
Az édeskömény javítja a tápanyagok felszívódását az emésztőrendszerben, serkenti az epe és a gyomornedvek termelését, megköti a gyomorsavat, csökkenti a felfúvódást és a diszpepszia tüneteit, védi a májat, valamint segít megszabadulni a szervezetünkben felgyülemlett toxinoktól. Magas élelmi rost tartalma – a rost szálak az emésztőrendszerben lerakódott karcinogén anyagok eltávolításában jeleskednek – a vastagbél daganatok elkerülésében kap szerepet, az édeskömény teában is megtalálható anetol pedig megakadályozza a rák kiújulását. Szintén lassítja a tumor növekedését az édeskömény flavonoid, alkaloid és fenol tartalma, mely a mell- és májrák megelőzéséhez is hozzájárul.Fájdalomcsillapítóként is hatásos: görcsös hasfájás és menstruációs fájdalmak esetén különösen főzete tehet jó szolgálatot. Indiában étkezés után gyakran rágnak édesköményt, amely felgyorsítja az emésztést, elejét veszi a székrekedésnek, megelőzi a hasmenést, valamint elveszi a rossz szájszagot. Bár nyugtatja a gyomor- és a béltraktust, enyhíti az irritábilis bélszindróma tüneteit, megszünteti a puffadást, illetve kiűzi a felesleges gázokat, a túl sok édeskömény azonban könnyen ellenkező hatást is kiválthat. Mivel az édeskömény legalább annyira szegény zsírokban, mint amilyen gazdag rostokban, ezért a fogyókúrázók is bátran választhatják – természetesen csak mértékkel. Folsavtartalma révén megelőzi a vérszegénység kialakulását, szerepet kap a DNS szintézis helyreállításában. Az édeskömény, magas fitoösztrogén – természetes hatóanyag, mely a női hormonháztartásra is hatással van – tartalmából adódóan csökkenti a menopauza kellemetlen tüneteit, míg szoptatáskor elősegíti a tejtermelést.
Védi a szemet
Gyulladáscsökkentő hatása a szemet is védi, míg antioxidánsai, a C-vitamin, az aminosavak és az arginin javítják a szem szöveteinek regenerációs képességét, ezzel hozzájárulnak az elsősorban idősebb korban megjelenő makuladegeneráció kialakulásához.
Tudtad?
Az édeskömény számos alkoholos párlat alapanyaga, az ánizs társaságában az abszintben is megtalálható.