Hormonális változások: kerüljük el a zavaró tüneteket

Hormonális változások: kerüljük el a zavaró tüneteket 1

Szervezetünk helyes működésében hormonjaink kiemelkedően fontos szerepet játszanak: nem csupán egészségünket, hanem hangulatunkat is jelentősen befolyásolják. A hormonok mennyisége az egészséges szervezetben is folyamatosan változik, a nőknél elsősorban a menstruációs ciklus és a klimax befolyásolja. Ezen kívül betegségek, illetve a stressz miatt is felborulhat a normális hormonszint.


A megváltozott hormonszint számos kellemetlen, és zavaró tünettel jár, ha az állapot hosszan tartó, vagy igen szélsőséges, akár komoly betegségek kialakulásához is vezethet. A hormonális változás okozhat premenstruációs szindrómát, hajhullást, bőrszárazságot, allergiákra való hajlamot, fokozott vízvisszatartást, valamint csontritkulást, elhízást, elősegítheti a méhfibrómák és a húgyúti gyulladások kialakulását. Szintén a gyakori tünetek közé tartozik az alvászavar, a fáradékonyság, a visszatérő levertség, vagy az ok nélküli ingerültség: ezek a zavarok hosszabb távon könnyen depresszióhoz vezethetnek. Ezzel szemben, az egyensúlyban tartott hormonháztartás hozzájárul az egészséges testsúly megőrzéséhez, a szabályos és fájdalommentes menstruációhoz, miközben megfelelő energiaszintet és ezzel vitalitást biztosít.

Hogyan óvjuk meg hormonháztartásunk egyensúlyát?

Nagyon fontos, hogy kerüljük az idegeskedést, és lehetőség szerint minden olyan élethelyzetet, mely hozzájárul a stressz kialakulásához. Próbáljunk meg minden nap néhány percre ellazulni, ebben segíthet a jóga, vagy egy illatos fürdő, esetleg egy gyógytea elkortyolása, miközben kedvenc újságunkat lapozgatjuk. Gyógyhatású a rendszeres relaxáció: a mai, rohanó világban a szervezet nem tudja utolérni saját ritmusát, nincs ideje egyensúlyba hoznia magát: ennek egyik következménye a hormonális változás.

Aludjunk eleget

Amikor alszunk, pihenünk szervezetünk akkor is folyamatosan dolgozik. Ilyenkor hozza helyre, teszi rendbe mindazt, amire napközben nem volt alkalma. Agyunk feldolgozza az ingereket, izmaink ellazulnak, felkészülnek a másnapra, a lényeg az, hogy hormonháztartásunk, mirigyeink is ilyenkor a legaktívabbak. A kevés, rossz minőségű alvás nem ad elegendő időt a hormonok megfelelő termelődéséhez. Próbáljunk meg napi 8 órát aludni −egyhuzamban−, amennyiben problémáink vannak, lefekvés előtt fogyasszunk nyugtató, lazító gyógynövény főzeteket, teákat.

Táplálkozzunk egészségesen

Étrendünkbe iktassunk be minél több friss, nyers –lehetőleg kezeletlen− szezonális zöldséget és gyümölcsöt. A magas szénhidrát- és cukortartalmú, vagy rántott ételek, a finomított olajok, valamint a szójaalapú termékek hozzájárulnak a nem megfelelő hormontermelődéséhez, és ezáltal a nem kívánt hormonális változásokhoz. A tejterméknél és a húsoknál mindig győződjünk meg arról, hogy ellenőrzött termelőktől származnak, mivel sok helyen az állatokat, a nagyobb hozam érdekében növekedési hormonokkal, szteroidokkal és antibiotikumokkal kezelik: ezek az anyagok pedig a női hormonháztartást visszafordíthatatlanul károsíthatják.

Folyékony barátaink, és ellenségeink

Az omega-3 zsírsavak egészségessé teszik a sejtmembránokat, fokozzák a hatékonyságukat, ezért a hormonok könnyebben csatlakoznak hozzájuk. Óvják a sejt receptorokat –amikhez a hormonok kapcsolódnak−, kezelik az esetleges sérüléseiket. Az omega-3 zsírsavak bevitelének növelése érdekében fogyasszunk −nyersen− minél több kender-, len-, és olívaolajat. Kerüljük azonban a koffeint és teint tartalmazó italokat, mivel izgató hatásuk fokozza a mellékvese működését, így növelik a mellékvese által termelt hormonok −szteroidokat− mennyiségét.

Napfény és mozgás

Hetente legalább háromszor 30 percet sportoljunk. Nem csak ellazít, és oldja a feszültséget, hanem serkenti belső szerveink hatékony működését. Próbáljunk a szabadban mozogni: télen is vannak napfényes órák, használjuk ki a lehetőséget, hormonjaink és csontjaink is hálásak lesznek az ilyenkor termelődő D-vitaminért.

Mit tegyünk, ha rohanós az életünk?

A legtöbb nőnek a napja szinte 48 órából áll, így elég nehéz rendszeresen, nyugodtan, és átgondoltan étkezni. A hormonháztartás egyensúlyát azonban kis trükkökkel is erősíthetjük: remek segítőtárs a pitypangból, a benedekfűből vagy az ideggyökérből −mexikói jamgyökér− készült főzet. A kender vagy a kankalin főzetének fogyasztása segít megelőzni a premenstruációs szindróma tüneteit: csökkentik a vízvisszatartást, mérséklik a puffadást és a fájdalmas mellfeszülést. Ne feledkezzünk meg a női szervezetet támogató vitaminokról és ásványi anyagokról sem: fogyasszunk minél több C-vitamin, E-vitamin, B-vitamin komplexet, valamint kalciumot, magnéziumot, ha másként nem tudjuk megoldani, vegyük magunkhoz őket táplálékkiegészítők formájában.

Mit mond a tudomány?

A menopauzához kapcsolódó legfontosabb hormonális változások a progeszteronszint és az ösztrogén termelés csökkenése. Ezért van szükség ösztrogén-, valamint progreszteron kezelésre a posztmenopauza időszakában. A dániai Hvidovre University Hospital kutatói szerint a hormonpótlás több előnnyel jár, mint amennyi hátránya lehet. Ezért az javasolják, hogy a hormonhiány jeleit mutató nők esetében mindenképpen el kell kezdeni a terápiát, hiszen ezzel többek között csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések (pl. stroke) és a csontritkulás kockázata, valamint a kellemetlen húgy- és ivarszervi tünetek megjelenése.

Tudtad?

A női nemi hormonok hatására a fogamzóképes korú nők esetében kisebb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának. ez az oka annak, hogy a menopauzát követően megnő a nők körében az infarktusok száma.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email