Magas vérnyomás okai | A magas vérnyomás veszélyei

Magas vérnyomás okai | A magas vérnyomás veszélyei 1

A vérnyomás nem más, mint az az erő, melyet a szív által pumpált vér fejt ki az érfalakra. Amikor ez megnövekedik, magas vérnyomásról −hipertónia− beszélünk. Szerencsére a magas vérnyomás megelőzése nem lehetetlen feladat: ha ismerük a magas vérnyomás okait, elkerülhetjük a súlyosabb elváltozások kialakulását.


A magas vérnyomás népbetegség, ennek ellenére sokan nem veszik elég komolyan, pedig hosszú távon károsíthatja a szervezetet, és nem csak szív- és érrendszeri problémákat okozhat. Ilyenkor a szívünk az egészségesnél többet dolgozik, ezáltal jóval nagyobb terhelésnek van kitéve. A magas vérnyomás kezelése azért lényeges, mert ennek hiányában a vérerekben apró szakadások alakulhatnak ki, ezeken a sérült területeken pedig könnyen összegyűlhet az LDL −rossz− koleszterin. A mikrosérülések így megnövelik a vérrögök megjelenésének esélyét, amelyek jelenléte számtalan súlyos, akár halálos betegség kialakulásához vezethet. További kóros következménye a magas vérnyomásnak, hogy a vérerek meggyengülnek, veszítenek ruganyosságukból: ennek hatására romlik a vérkeringés, ami megnöveli a szívinfarktus, és a stroke kockázatát. A magas vérnyomás mértéke sok mindentől függ: általában az évek gyarapodásával rosszabbodik, helyes táplálkozással és rendszeres testmozgással azonban a folyamat késleltethető.

A magas vérnyomás két módon jelentkezhet

  • Elsődleges hipertónia: ennek a típusú magas vérnyomásnak a kiváltó okait az esetek többségében nem lehet kideríteni, a hátterében ugyanakkor genetikai, örökletes okok is állhatnak. Jellegzetessége, hogy az idő előrehaladtával fokozatosan romlik a beteg állapota.
  • Másodlagos hipertónia: ez a fajta magas vérnyomás általában nem állandó, elsősorban hirtelen jelentkezik, és bár aránylag rövid ideig tart, megnyilvánulása erőteljesebb, mint az elsődleges hipertóniáé.

Kiváltó okok

A magas vérnyomás lehet örökletes, valamint számos más betegség kísérő tüneteként is megjelenhet. Okozhatja veseprobléma vagy a mellékvesék daganata, gyógykészítmények – pl. fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok−, valamint a kokain és az amfetaminok használata is.

Rizikófaktorok

  • Kor és nem: a magas vérnyomás inkább idősebb korban jellemző. A statisztikák szerint a felnőtt férfiak gyakrabban szenvednek a hipertóniától, míg a nők esetében a magas vérnyomás kockázata a klimax bekövetkezése után emelkedik.
  • Faji hovatartozás: a magas vérnyomás a negroid rasszra jellemző a leginkább gyakrabban és fiatalabb korban szenvednek tőle, mint a kaukázusi −europoid− rasszhoz tartozók. Az infarktus és az agyvérzés nagyobb arányban károsítja szervezetüket, vagy vezet elhalálozáshoz.  
  • Elhízás, és túlsúly: minél magasabb a testtömeg, annál többet dolgozik a szív, hiszen a „felesleg” számára szükség van friss oxigénre, ami minden sejt táplálásához elengedhetetlen. Megnő a pumpált vér mennyisége, a magas vérnyomás feszítő hatása pedig károsítja az érfalakat.
  • Dohányzás: a dohányzás átmeneti magas vérnyomást válthat ki, de az általa okozott károk nem csak ebben merülnek ki. A dohányzás hatására az erek összeszűkülnek, rugalmatlanná válnak, a beszűkült erekre pedig a normális véráramlás is nagyobb nyomást gyakorol. Ezen kívül a rugalmatlanság következtében az erek jobban ki vannak téve a magas vérnyomás okozta érfal sérüléseknek is. Ezért lényeges, hogy szokjunk le a dohányzásról.
  • Stressz: bár csak átmenetileg okoz magas vérnyomást a stressz, az alkoholhoz és a dohányzáshoz hasonlóan, fokozza a hipertónia egészségkárosító hatását.
  • Terhesség: a várandóság alatt, hosszabb-rövidebb ideig kialakulhat magas vérnyomás, ami természetes velejárója a terhességnek.

Lehetnek komplikációk

A magas vérnyomás nem csak a vérereket és a szívet károsítja, hanem más belső szervek állapotát is negatívan befolyásolja. Éppen ezért lényeges a betegség kori felismerése, mert hosszan tartó magas vérnyomás akár halálhoz vezethet.

A leggyakrabban előforduló komplikációk:

  • Verőértágulat: a folyamatos és erőteljes magas vérnyomás kitágítja az ereket, megnöveli a szív térfogatát. Ez olyan méreteket ölthet, ami lehetetlenné teszi a vér megfelelő pumpálását, ezért bekövetkezik a szívleállás.
  • Agyvérzés: a magas vérnyomás hatására az agy vérellátása csökkenhet, az erek elpattanhatnak, ami agyvérzést okoz.
  • Vesefunkció csökkenés: a veséket ellátó erek szűkülete vagy megpattanása miatt a vesék képtelenek megfelelően működni. A vizelet kiválasztás és ürítés zavara folyadékpangást okoz, ami megterheli a vérkeringést.
  • Szemproblémák: a szemben lévő erek rendkívül érzékenyek a magas vérnyomásra. Megvastagodásuk, berepedésük komoly látási problémákat okoz, súlyosabb esetben visszafordíthatatlan vakság léphet fel.
  • Memória problémák: amikor a nem megfelelően működő keringés rendszer következtében az agy vérellátása gyengül, memória zavarok, tanulási problémák és zavarodottság alakulhat ki.

Mit mondanak a tudósok?

A 2014-ben közzétett az USA-ban közzétett JNC 8 (Seventh Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure) ajánlás a korábbi 140/90 Hgmm-ről 150/90 Hgmm-re emelte a világszerte elérendő terápiás vérnyomásértéket a hatvan évesnél idősebbek körében. Ezt megelőzően 2005-2010 között mintegy 16 ezer páciens vérnyomás adatait elemezték, ennek eredményeképpen emelték fel a szisztolés vérnyomás, kezelést még nem igénylő szintjét. A hatvan évnél fiatalabbak, valamint a vesebetegségben és cukorbetegségben szenvedőknél a határértéket 140/90 Hgmm-ben határozták meg.  

Tudtad?

Mivel a magas vérnyomás sokáig tünetmentes lehet, felmérések szerint a lakosság mintegy 20 százaléka nem tudja, hogy hipertóniában szenved. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük a vérnyomásunkat, lehetőség szerint szerezzünk be otthon használható vérnyomásmérőt.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email