Étrendváltással a gyomorsav ellen

Étrendváltással a gyomorsav ellen 1

A gyomorsavtúltengést elsősorban a helytelen táplálkozás okozza. Ezért is jelentkeznek a tünetek általában a téli időszak alatt, amikor az étkezési szokások drasztikusan megváltoznak. De ne csüggedjünk, a gyomorsavtúltengés kezelése, egy kis odafigyeléssel, könnyedén megoldható. Vegyük fel tehát a harcot a gyomorsav ellen!


A gyomorsav-túltermelés egyik jellemző kiváltó oka a gyomorhurut, amelynek kialakulásához bizonyos gyógyszerek –nem szteroid alapú gyulladás gátlók mint például az aszpirin− szedése, a túlzott alkohol, koffein, valamint zsíros és fűszeres ételek fogyasztása, valamint az erős dohányzás is hozzájárul. Amennyiben a gyomorsav az étkezés után 30 perccel, görcsös fájdalom kíséretében jelentkezik, joggal gyanakodhatunk gyomorfekélyre is. Ha viszont a gyomorsav főként éjjel kínoz, könnyen lehet, hogy nyombélfekélytől szenvedünk. Mielőtt megijednénk, nem árt tudnunk, hogy a gyomorsav túltermelést az esetek többségében a túlevés okozza: ilyenkor gyomrunk a kelleténél több savat termel, ami a gyomorszáj izomkötegének rossz záródása miatt, bekerül a nyelőcsőbe. Ezért a kellemetlen, maró érzés, sokszor hányingerrel párosul.

A gyomorsav túltengés főbb tünetei

Bár nem minden tünet jelentkezik mindenkinél, vagy nem egyforma intenzitással, a túlzott gyomorsavtermelés általában gyomor-, vagy nyelőcsőégéssel, görcsökkel, erőteljes gázképződéssel jár. A túl sok gyomorsav rossz közérzetettel párosul, amelyet a belekben átcsoportosuló folyadékok és gázok mozgásának következtében hidegrázás, hányás, vagy gyakori szellentés kísérhet.

Táplálkozzunk egészségesen

A gyomorsav ellen a legfontosabb teendőnk, hogy részesítsük előnyben az egészséges táplálkozást. Kövessük a többször keveset és lassan elvet: naponta legalább ötször étkezzünk –nem túl kiadós adagokat−, a falatokat alaposan rágjuk meg, szánjunk elegendő időt az evésre. A kapkodás, a stressz, emésztési zavarokat okozhatnak, fokozzák a gyomorsav termelődését. Súlyosabb esetekben, a gyomorsav ellen alkalmazhatjuk a patikában kapható savlekötőket is.

Ezek az ételek hatékonyak a gyomorsav ellen

  • Pékáruk, tészták, száraz kekszek, kétszersültek (teljes kiőrlésű lisztből készült termékek)

  • Rizs, kukoricadara, zöldséglevesek

  • Tojás (főtt)

  • Gyümölcsök (kivéve aszalt gyümölcsök)

  • Főtt zöldségek;

  • Gyümölcslevek (kivéve citrusfélék és sárgabarack)

  • Aloe vera ital

  • Gyógyteák (ginzeng, gyermekláncfű, kömény, édeskömény, rebarbara)

  • Friss, sovány tehéntej, erjesztetlen sajtok és tejtermékek

  • Sovány, grillezett, vagy főtt halak, fehér húsok

Olajat, margarint vagy vajat, csak nyersen használjunk, valamint ecet helyett ízesítsünk friss citromlével!

Ami tilos

A gyomorsav elleni harc során, kerüljük a csípős, irritáló fűszerek használatát, a zsíros, rántott ételeket, valamint a hüvelyesek fogyasztását. Ételeink legyenek minél egyszerűbbek, szósz-, öntet- és adalékanyagoktól mentesek. Tartózkodjunk az édességektől –sajnos ide tartoznak a leheletfrissítő cukorkák is−, azaz minden olyan terméktől, ami csokoládét, cukrokat, krémeket és mentát tartalmaz. A bevitt folyadék soha ne legyen túl forró, vagy túl hideg. Természetesen gyomorsav csökkentését célzó kúra alatt ne fogyasszunk alkoholt, szénsavat vagy koffeint tartalmazó italokat és kerüljük a dohányzást is!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email