Belső testtisztítás: hogyan méregtelenítsünk egyszerűen?

Belső testtisztítás: hogyan méregtelenítsünk egyszerűen? 1

A teljes belső testtisztítás tulajdonképpen egy olyan átfogó méregtelenítés, amelynek során a vastagbélből, valamint az emésztőrendszerből és a méregtelenítésért felelős szervekből távolítjuk el a felhalmozódott toxinokat, valamint káros lerakódásokat.


Rendszeresen fellángol a vita, hogy szükséges, vagy sem a belső testtisztítás elvégzése. Az ellenzői szerint szervezetünk folyamatosan méregtelenít, ezért teljesen felesleges besegíteni: ezzel nem érünk el jobb eredményt, ráadásul feleslegesen megterheljük testünket a koplalással, vagy a különböző méregtelenítő szerek használatával.

Az érvelés azonban csak akkor lenne igaz, ha tökéletesen egészségesen élnénk, és a szervezetünkbe kizárólag a tolerálható mennyiségben jutnának be káros anyagok, ami azonban sajnos gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Ha nem egy teljesen érintetlen szigeten, vagy egy a külvilágtól hermetikusan elzárt laboratóriumban élünk, folyamatosan ki vagyunk téve a méreganyagok támadásának. A levegő és a vizek bőségesen tartalmaznak káros vegyületeket, valamint mikroorganizmusokat, de ezeknél is nagyobb veszélyt jelentenek mindennapi táplálékaink. Különösen, a rendkívül közkedvelt kész- és félkész ételek, illetve az üdítőnek nevezett italok következményeként nő meg jelentősen a testünkben felhalmozódó mérgek mennyisége, ahogyan a hosszabb ideig szedett gyógyszerek egyes összetevői sem ürülnek ki maradéktalanul. Ennek az az oka, hogy méregtelenítő rendszerünk ekkora mennyiségű toxinnal egyszerűen képtelen megbirkózni, ezért ezek az anyagok elsősorban a vastagbélben és a májban elraktározódnak. Ezért tanácsos évente több alkalommal elvégezni a teljes belső testtisztítást, amivel könnyen és gyorsan megszabadulhatunk a lerakódott káros anyagoktól.

Teljes testtisztítás és táplálkozás

A teljes belső testtisztítás elengedhetetlen kelléke a táplálkozás megváltoztatása, amit érdemes a mindennapjaink részévé tenni, azaz nem csupán a kúra ideje alatt alkalmazni. Miről is van szó? A legfontosabb, hogy iktassuk ki étrendünkből a káros adalékanyagokat – közismert nevükön „E-ket” – tartalmazó kész- és félkész ételeket, a szénsavas „üdítő italokat”, az alkoholt, valamint az állati zsírokat, a fehér cukrot, illetve lehetőség szerint, a fehér lisztet. Csökkentsük a szénhidrátok fogyasztását is, hiszen túlzott mennyiségben ezek is ártanak az egészségünknek. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy bár a böjtölés támogatja a szervezet megtisztulását, sokak számára túlzott megterhelést is jelent, ráadásul, ha túlzásba viszik a kúrát, hiányállapotok alakulhatnak ki, azaz egyes tápanyagokból egyszerűen kifogyunk, aminek nem kívánt egészségügyi következményei lehetnek. Ezt kerülhetjük el a megfelelően kivitelezett belső testtisztítás segítségével, ha ennek során a következő élelmiszereket minél nagyobb mennyiségben fogyasztjuk:

  • Nyers zöldségek és gyümölcsök (különösen a zöldleveles zöldségek és a piros gyümölcsök)
  • Rostos ételek (a zöldségek és gyümölcsök mellett)
  • Teljes kiőrlésű gabonák
  • Olívaolaj
  • Tiszta víz (legalább napi 2,5-3 liter)

Belső testtisztításhoz nagyszerű választás a psyllium maghéj (útifűmaghéj), a chia mag és a bab, ezek ugyanis vízben oldható és oldhatatlan rostokat egyaránt nagy mennyiségben tartalmaznak. A vízben oldhatatlan rostok megkötik a mérgeket, valamint szinte leradírozzák a káros lerakódásokat a bélfalról, valamint fokozzák a bélmozgásokat, ezáltal felgyorsítják salakanyagok távozását a vastagbélből. Hozzájárulnak a belső testtisztításhoz a vízben oldódó rostok is, ezek különlegessége, hogy prebiotikumként viselkednek, azaz táplálékul szolgálnak a bélflórát felépítő jótékony baktériumok számára. Ezek a mikroorganizmusok többek között emésztőenzimeket termelnek, így járulnak hozzá a megfelelő anyagcseréhez.

Máj, vesék és nyirokrendszer

Természetesen a teljes belső testtisztítás nem csupán a béltisztításból áll. Akkor lesz teljes, ha a méregtelenítésben szerepet kapó szerveinkből is eltávolítjuk a toxinokat. Fordítsunk tehát figyelmet a májtisztításra, valamint a vesék és a nyirokrendszer megtisztítására is, amihez számos lehetőség áll rendelkezésünkre. A máj méregtelenítésére a keserű zöldségek, az erdei gyümölcsök, a citrom, a sárgarépa és a tök, valamint a máriatövis a leghatásosabb. (További májtisztító módszerek itt olvashatók.) Vesetisztításra a vízhajtó gyógynövények, pl. a csipkebogyó, a spárga, a petrezselyem és az édesgyökér, nyiroktisztításra a nyirokmasszírozás mellett a pitypang, az árpa, a nyers zöldségek és gyümölcsök ajánlottak.

Szabaduljunk meg az élősködőktől

Talán kevésbé közismert, de a teljes belső testtisztítás elengedhetetlen része a parazitamentesítés. Arról van szó, hogy, bár ezt nehéz elfogadni, valójában bármelyikünkben élhetnek bélparaziták és más élősködők. Ezek az általában mikroszkopikus méretű – de akár méteresre is megnövő – férgek, kukacok az esetek döntő többségében láthatatlanok maradnak, jelenlétük pusztán általános tüneteket vált ki, mint amilyen az állandó fáradtság, az emésztési panaszok vagy egyes hiányállapotok. Ennek oka, hogy a legtöbb élősködő a vastagbélben telepedik meg, és egyszerűen felszívja az értékes tápanyagokat, miközben anyagcseréje során toxinokat választ ki. Éppen ezért, amikor teljes belső testtisztítás végzünk, ne feledkezzünk meg az élősködők kihajtásáról sem. A rostok ebben is segítségünkre lehetnek, azonban általában nem végeznek tökéletes munkát, ezért ajánlott a parazitaellenes gyógynövények, illetve táplálékkiegészítők alkalmazása.

Ne várjuk meg a panaszokat

A teljes belső testtisztítás szükségességére számos jel figyelmeztet. Ha nem szenvedünk semmilyen betegségben, és a következő tüneteket tapasztaljuk, jó eséllyel ezeket a mérgek felhalmozódása okozza:

  • Álmatlanság
  • Általános gyengeség
  • Gyakori fejfájás, migrén
  • Gyakori fertőzéses megbetegedések
  • Indokolatlan fáradékonyság
  • Ingerlékenység
  • Krónikus emésztési zavarok
  • Krónikus székrekedés
  • Rossz közérzet
  • Visszatérő puffadás

Annak érdekében, hogy ezeket a kellemetlen panaszokat elkerüljük, érdemes évente legalább két alkalommal elvégezni a teljes belső testtisztítást. Tavasszal az előző hónapokban óhatatlanul felhalmozódó mérgeket távolíthatjuk el, míg az őszi belső testtisztítás nagyszerűen felkészít a télre: a mérgektől megszabadított szervezet könnyebben megbirkózik az ilyenkor nagyobb mennyiségben a testünkbe jutó káros anyagokkal.

Megbízható táplálékkiegészítők

Ahogyan láthattuk, a teljes belső testtisztítás elvégzéséhez számos élelmiszer – zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények – áll a rendelkezésünkre, és érdemes is ezeket használni, hiszen kiváló eredményeket érhetünk el a segítségükkel. Mégis, ha a testtisztítást viszonylag gyorsan és egyszerűen akarjuk megvalósítani, jobban járunk a táplálékkiegészítők alkalmazásával.

Arra figyeljünk, hogy minőségi, kizárólag természetes alapanyagokat tartalmazó kúrát válasszunk, amely a belső testtisztítás legfontosabb lépéseire, a vastagbéltisztításra, a máj és a többi méregtelenítő szerv tehermentesítésére, valamint a paraziták kihajtására külön-külön termékeket kínál. Ezek segítségével a belső testtisztítás viszonylag gyorsan, nagy hatékonysággal, ugyanakkor kíméletesen valósítható meg. Legyünk azonban körültekintőek, mielőtt vásárolunk, olvassunk utána az adott terméknek. Az internetes szakmai weboldalak, illetve az ellenőrzött hozzászólásokat tartalmazó fórumok jó táppontot jelentenek.

Meddig tartson?

Amennyiben nincsenek különösebb panaszaink, tartsuk magunkat a lassan, de biztosan elvhez, ami azt jelenti, hogy egy alapos belső testtisztítás akár 2-3 hónapig is eltarthat. Abban az esetben, ha már érzékeljük a mérgek áldatlan hatásait, a 10 napos méregtelenítés sokat javíthat az állapotunkon.

Ami még segíthet

Az otthon kivitelezett teljes belső testtisztítás hatékonyságát többféle módon növelhetjük, de mindig olyan módszer mellet tegyük le a voksunkat, ami nem jelent túlzott megterhelést szervezetünk számára. Próbálkozhatunk emésztéssegítő akupunktúrával és akupresszúrával, az emésztőszerveket megmozgató jógával, járhatunk vitalizáló masszázsra, választhatjuk a meditációt vagy a tai-chit. A teljes belső testtisztítás idején sokat segíthet a vérkeringést és az emésztést stimuláló mindennapos testmozgás, a méregtelenítő szaunázás és a légzésgyakorlatok – utóbbi lényege a lassú és mély belégzés gyakori ismétlése.

Tudtad?

Az intenzív izzadás kiváló méregtelenítő, a belső testtisztítás igazi szövetségese, hiszen a bőrön keresztül a mérgek egy részétől is megszabadulhatunk.   

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20564545

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2755111/

https://jonbarron.org/detox/barron-report-kidney-blood-cleansing-4a

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8824651

https://jonbarron.org/article/death-begins-colon

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email