A máj szervezetünk egyik legfontosabb szerve, jelentős szerepet játszik a szervezetbe jutó káros anyagok kiszűrésében, illetve a bevitt élelmiszerek hasznosításában. Ezért fontos a májtisztítás, hiszen ezzel elősegíthetjük a felhalmozódó mérgek távozását és ezáltal fokozhatjuk a máj működését.
Szervezetünkbe folyamatosan jutnak be méreganyagok, toxinokat tartalmazhatnak az élelmiszerek – különösen az adalékokkal készült kész- és félkész ételek –, a levegő, a víz és a gyógyszerek, ahogyan a fehér cukor és az állati zsírok is károsíthatják belső szereinket. A máj feladata, hogy megóvjon minket ezektől káros anyagoktól, a májtisztítás segítségével ezt a természetes védelmi funkciót erősíthetjük.
Általános tanácsok a májtisztítás
Vannak olyan szerveink – pl. garatmandulák, vakbél, stb. –, amelyen nélkül gyakorlatilag teljes életet élhetünk, ha viszont a májunk megbetegszik, az akár végzetes is lehet. Ezt kerülhetjük el a májtisztítással, illetve azzal, ha csökkentjük a májra nehezedő nyomást: azaz visszaszorítjuk a szervezetbe jutó mérgek mennyiségét. Íme, néhány jó tanács:
Gyógyszerek:
- Lehetőleg kerüljük a különféle gyógyszerek használatát
- Ha nem szükséges, ne alkalmazzunk egyszerre több orvosságot, mivel halmozásuk károsodásokat okozhat. Bánjunk csínján a természetes vagy alternatív szerekkel, sőt, a gyógyszeres terápia alatt a zöldségekkel, gyümölcsökkel is. Bár önmagában pl. a grapefruit igazi vitaminbomba, bizonyos orvosságokkal fogyasztva megnöveli a gyógyszer felszívódását, ami komoly komplikációkat okozhat.
Alkohol:
- Tartózkodjunk az alkoholtartalmú italok fogyasztásától. Engedélyezett ugyanakkor engedélyezett az antioxidánsokban bővelkedő vörösbor vagy a magas B-vitamin-tartalmú sör ivása, de csak étkezések közben.
Mindennapos mozgás:
- Végezzünk, napi rendszerességgel fizikai aktivitást. Nem kell élsportolóvá válni, elegendő 30 perc gyors séta is, a lényeg a kitartás és a rendszeresség.
Táplálkozás:
- Csökkentsük a zsíros, és a rántott ételek, különösen a telített zsírok fogyasztását. Ezek főként a tejtermékekben, a margarinban és a vörös húsokban lelhetőek fel. Ha agy táplálkozunk, vérünk LDL koleszterinszintje is csökkenni fog.
- Kerüljük a füstölt, grillezett, és különösen a „megégett” táplálékokat.
- Bánjunk csínján a sóval, helyette inkább fűszerekkel tegyük ízletessé étkeinket.
- Növeljük a növényi rostok bevitelét, együnk minél több nyers, friss, hámozatlan zöldséget és gyümölcsöt.
- Tartózkodjunk a fehér cukor fogyasztásától.
Testsúly:
- Próbáljuk megőrizni az ideális testsúlyunkat.
- Kerüljük a gyors fogyókúrákat, mert a legtöbb esetben több kárt okoznak, mint hasznot.
- Ha étrend-kiegészítőkben gondolkodunk, a májtisztítás ideje alatt legyünk különösen körültekintők: legyünk tisztában azzal, hogy pár napos csoda nem létezik. Győződjünk meg arról, hogy valóban minőségi terméket választottunk.
Mikor jött el a májtisztítás ideje?
Általánosságban elmondható, hogy a májtisztítás szinte mindig és mindenkinek ajánlott, ezért tünetmentesség esetén is érdemes évente legalább két alkalommal, tavasszal és ősszel elvégezni. Tavasszal azért, hogy megszabadítsuk a májat a télen nagyobb eséllyel felhalmozódó mérgektől, míg ősszel a téli „megpróbáltatásokra” készülhetünk fel a májtisztítással. Vannak ugyanakkor olyan tünetek, amelyek jelentkezése a máj működési zavarára utal. Ilyenkor, ha megbizonyosodtunk arról, hogy nincs más betegség vagy szervi elváltozás a háttérben, érdemes a májtisztítást igénybe venni. A mérgek felhalmozódására utaló jelek:
- Hirtelen súlygyarapodás
- Gyengeség, fáradtság
- Magas LDL koleszterinszint
- Fogékonyság az allergiákra
- Puffadás
- Vizesedés
- Székrekedés
- Légzési nehézségek
- Memória- és koncentrációs zavarok
- Ízületi fájdalmak
- Alvászavarok
További tünetek nőknél:
- Gyengülő látás
- Szabálytalan menstruáció
Májtisztítás hiányában ezek a problémák komolyabbra fordulhatnak: a felgyülemlő mérgek miatt a máj nem képes megfelelően működni, ezért a toxinok bekerülnek a vérkeringésbe, és eljutnak a többi belső szervhez, ami hosszú távon komoly elváltozásokat, működési zavarokat okozhat.
A májtisztítás étrendváltással
A májtisztítás étrendváltással is megoldható. Kúraszerűen fogyasztva, a keserű ízű zöldségek, a paprika, citrom, sárgarépa, tök, sárgabarack, piros szőlő és az erdei gyümölcsök a májtisztítás legjobb szövetségesei. Ügyeljünk arra, hogy nyersen együk őket, a bennük levő pektin jótékonyan hatnak az emésztésre, könnyítik a toxinok és a bélredőkben megrekedő salakanyagok kiürülését, tehermentesítik a májat. Igaz, a tejtermékek akadályozhatják a máj teljesítőképességét, a kefir és a sovány, kezeletlen joghurt segítenek a bélflóra egyensúlyban tartásában, ezáltal támogatják a májfunkciókat. A májtisztításhoz hozzájárul az extra szűz olívaolaj és citromlé keveréke (kiskanálnyi), ami az epekőtől is megszabadíthat. Ha szeretjük a péktermékeket, csak teljes kiőrlésű, hidegen sajtolt olívaolajat tartalmazót fogyasszunk. A májtisztítás idején együnk minél több brokkolit, fekete olíva bogyót, káposztát, fokhagymát, avokádót, almát, diót és papayát, ahogyan a rozmaring, a gyermekláncfű és az articsóka – ez utóbbi, frissen, salátába szeletelve igazi ínyencség – főzete is kiváló májtisztításra.
Tudtad?
A párolt cikória, citrommal és borssal ízesítve nagyszerű májerősítő és májtisztító.
Hivatkozások:
http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/liver-cleanse-foods/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4499388/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3239317/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3239317/