Őszi immunerősítés | Hogyan kezdjünk bele?

Őszi immunerősítés | Hogyan kezdjünk bele? 1

Télen rendszeresen elkapja az influenza, gyakran megfázik, fáj a torka vagy a nátha gyötri? Az őszi immunerősítés lehet a megoldás a gondjaira. Ebben segítenek a vitaminokban gazdag szezonális zöldségek és gyümölcsök, a méregtelenítés, valamint a bélflóra egyensúlyának helyreállítása.


A szezonális megfázás és influenza kialakulása közvetlenül kapcsolatba hozható a szervezet ellenálló képességének gyengülésével. Ezért ajánlott az őszi immunerősítés elvégzése, ami jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy elkerüljük a fertőzéseket.

Miért gyengül az immunrendszerünk?

Az immunrendszer gyengülésének számos oka lehet. Ezek közül a leggyakoribb az antioxidánsok, vitaminok és más tápanyagok elégtelen bevitele, a mozgásszegény életmód, a környezeti terhelések, egyes betegségek, valamint a túlzott gyógyszerfogyasztás – elsősorban az antibiotikum kúrák – és a nem megfelelő étrend miatt, a mérgek és salakanyagok felhalmozódása. Utóbbi megszüntetésére kiválóan alkalmas az őszi immunerősítés.

Méregtelenítés és béltisztítás

Ha azt szeretnénk, hogy az őszi immunerősítés viszonylag gyors, ugyanakkor hatékony is legyen, először végezzük el a méregtelenítést és béltisztítást. Arról van szó, hogy a szervezetben, és különösen a vastagbélben lerakódott mérgek, illetve salakanyagok hatására nem csupán az anyagcserénk, emésztésünk, hanem a bélflóránk egyensúlya is felborulhat. Ennek egyik következménye az immunrendszer legyengülése, hiszen a bélflóra állapota közvetlenül befolyásolja az szervezet védekező mechanizmusainak hatékonyságát, ami arra vezethető vissza, hogy az immunsejtek 70 százaléka – a bélflórához hasonlóan – a vastagbélben található. A méregtelenítést és béltisztítást legegyszerűbben a minőségi táplálékkiegészítők, valamint a rostokban gazdag táplálkozás segítségével érhetjük el. Ne feledjük azonban, hogy míg az első esetben akár 10 nap alatt megnyugtató eredményt érhetünk el, az étrendváltás ennél jóval hosszabb idő után fejti ki jótékony hatását.

Őszi immunerősítés probiotikumokkal

A méregtelenítés és béltisztítás után mindenképpen pótoljuk a probiotikus (jótékony) baktériumokat, mert ezzel lényegesen gyorsabban helyreállítható a bélflóra egyensúlya. Erre a legjobb módszer a probiotikumok (táplálékkiegészítők) vagy a probiotikus tulajdonságú ételek, italok, elsősorban az erjesztett tejtermékek, a joghurtok, kefir, érlelet sajtok, tofu, káposztafélék fogyasztása. Azt azonban tudnunk kell, hogy az egyes élelmiszerek általában egy baktériumtörzset tartalmaznak, ezért az őszi immunerősítés során is használjunk inkább jó minőségű probiotikum készítményeket, amelyekben többféle probiotikus baktérium is megtalálható.

Töltsük fel a tápanyagraktárainkat

Az őszi immunerősítés utolsó lépése a kúraszerű étrendváltás, aminek lényege, hogy megemeljük a tápanyagokban, illetve antioxidánsokban, vagy az immunrendszert más okból erősítő élelmiszereknek –elsősorban zöldségeknek és gyümölcsöknek– a fogyasztását. Erre nagyszerűen alkalmasak az évszaknak megfelelő, szezonális termények.

  • Alma: a benne található pektin az egyik leghatékonyabb vastagbéltisztító rost. Flavonoidjainak köszönhetően erős antioxidáns, napi két alma elfogyasztásával (reggel és este, természetesen a héjával együtt) sokat tehetünk az őszi immunerősítés sikeréért. Szintén a pektin hatása, hogy az alma nagyszerű méregtelenítő, javítja az emésztést, csökkenti a káros (LDL) koleszterin szintjét, így a szívet is védi. És még valami: az almával a fogyókúránk is sokkal sikeresebb lesz.
  • Füge: bővelkedik E- és B-vitaminokban, nagyszerű lúgosító, magas rosttartalmának köszönhetően megszabadítja a vastagbelet a káros lerakódásoktól, tisztítja a vért, valamint javítja az anyagcserét, támogatja a bélflórát, serkenti a gyomor-, a máj- és az epeműködést, így az őszi immunerősítés nagyszerű alapanyaga. További hatása, hogy erősíti a csontokat, enyhítheti a légúti panaszokat, sőt, székrekedés esetén is segítségünkre lehet. Aszalt változata különösen gazdag antioxidáns összetevőkben. Jótékony hatását már akkor tapasztalni fogjuk, ha minden étkezéskor megeszünk egy darabot belőle.
  • Körte: ha az alma erős méregtelenítő és béltisztító, a körte még erre is rátesz egy lapáttal, ezért is ajánlott a napi fogyasztása az őszi immunerősítés idején. Bőségesen tartalmaz rostokat, amelyek szinte kisöprik a vastagbélből a mérgeket és a káros salakanyagot, ennek eredménye az emésztés, valamint a bélflóra egyensúlyának helyreállása. Immunerősítő hatásához C- és B-vitaminjai is hozzájárulnak.  Együnk belőle naponta 2-3 darabot és biztosak lehetünk benne, hogy még z őszi immunerősítés
  • Cékla: valóságos vitaminbomba, de ásványi anyagokat is bőségesen tartalmaz. Kiemelkedő a kálium-, valamint az A-, B- és C-vitamin-tartalma, ahogyan a szintén antioxidáns tulajdonságú karotinoidokban is gazdag. Hatóanyagai megtisztítják a májat, a vesét és a vastagbelet a mérgektől, hozzájárulnak a székrekedés megszüntetéséhez. Ha az őszi immunerősítés alatt fogyni is akarunk, egy gumót fogyasszuk minden nap répával és uborkával, ez a zsírégető kombináció ráadásul a lapos has elérését is közelebb hozhatja.  
  • Savanyú káposzta: a vitaminok valóságos tárháza, különösen magas a C-vitamin-tartalma. Rendkívül hatékony immunerősítő, javítja a májfunkciókat és az emésztést. Mivel bővelkedik tejsavbaktériumban, a bélflóra egyensúlyának helyreállításában is fontos szerepet kaphat. Elpusztítja a káros baktériumokat, rostjai szinte tökéletesen kipucolják a vastagbelet. A savanyú káposzta az őszi immunerősítés egyik legsokoldalúbb segítője, ráadásul levét is sikerrel alkalmazhatjuk, ehhez elegendő napi 1-1,5 dl-t elfogyasztani. Arra viszont ügyeljünk, hogy könnyen puffadást okozhat, ahogyan az epebajokban szenvedők számára még az őszi immunerősítés érdekében sem ajánlott a fogyasztása.
  • Sütőtök: nagy mennyiségben tartalmaz immunerősítő vitaminokat és antioxidáns összetevőket, különösen gazdag C-vitaminban, folsavban, valamint karotinoidokban. Mivel magas a rosttartalma, az őszi immunerősítés során, már napi egy szelet sütőtök elfogyasztása helyreállíthatja az emésztést, segít megszüntetni a székrekedést, ezen kívül eltávolítja bélrendszerünkből a káros lerakódásokat és méreganyagokat. Immunerősítő hatásához hozzájárul, a magas káliumtartalmával is összefüggésbe hozható vértisztító és méregtelenítő tulajdonsága.

Ne feledkezzünk meg a citrusfélékről sem, hiszen a citrom, grapefruit, a kivi és a narancs nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, valamint antioxidánsokat, például C-vitamint.

Tudtad?

A cékla az almával együtt fogyasztva különösen hatékony immunerősítő. Legjobb, ha összeturmixoljuk őket, és naponta megiszunk 2-3 dl friss, céklás almaitalt.

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3667473/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20109132

http://foodfacts.mercola.com/pears.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15140261

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24377584

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17002444

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15670984

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21110905

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23561092

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email