Sokan leveshez adják, vagy díszítésre használják, pedig a petrezselyem ennél sokkal értékesebb gyógy- és fűszernövény. Számos egészségügyi panasz, illetve betegség megelőzésére és kezelésére használhatjuk, vegyük sorra, melyek a petrezselyem gyógyhatásai.
Eredetileg a Földközi tenger térségéből származik, innen indult hódító útjára a petrezselyem, ami mára az egész világon elterjed. Főképpen ételek ízesítésére használják, holott a petrezselyem rendkívül értékes gyógynövény. Tudták ezt a rómaiak is, akik a lakomák után szívesen elrágcsáltak néhány szál petrezselyem zöldet, hogy ezzel tegyék leheletüket kellemesebbé, valamint megelőzzék az emésztési zavarok kialakulását. Gyógyerejét ezen kívül a szájüregi fertőzések kezelésekor kamatoztatták. A középkorban Nagy Károly egyenesen kötelezővé tette a petrezselyem egyes változatainak termesztését, sőt, saját birtokain jelentős ültetvényeket hozott létre. Bár a petrezselyem minden része, így a gyökere és virága is ehető, általában csak szárát és leveleit fogyasztják. Ha vadon szedjük, vegyük figyelembe, hogy a gyógynövény megjelenése szinte teljesen megegyezik a mérgező petrezselyem néven is ismert foltos bürökével.
Jótékony összetevők
A petrezselyem kalóriatartalma alacsony, ugyanakkor a tápértéke rendkívül magas. Valamennyi része ehető, ráadásul gyökere, szára, levelei és virága egyaránt bőségesen tartalmaz jótékony összetevőket. Különösen gazdag klorofillban, A-vitaminban, B-vitaminban, C-vitaminban, E-vitaminban és K-vitaminban, illóolajokban, valamint az ásványi anyagok közül foszforban, kalciumban, kénben, rézben és vasban. A benne található flavonoidok, köztük a luteolin és az apigenin, hatékony antioxidáns.
Petrezselyem méregtelenítésre
Ha szervezetünkben felhalmozódnak a méreganyagok, vagy éppen ezt szeretnénk elkerülni, számíthatunk a petrezselyem segítségére. Vízhajtó hatását kihasználva, fogyasszuk leveles szárát napi rendszerességgel, mert ezzel fokozhatjuk a vesék és a hólyag működését, miközben megtisztításukról is gondoskodunk. A petrezselyem segíthet megelőzni a vesekő és a húgyúti fertőzések kialakulását, hozzájárul az emésztőrendszer, valamint a máj méregtelenítéséhez, ezáltal a teljes belső testtisztításban is fontos szerepet kaphat.
Enyhítheti az emésztési zavarokat
A rómaiak tapasztalatból tudták, hogy a petrezselyem fogyasztásával elkerülhetik a gyomorpróbáló lakomák kellemetlen következményeit. Ennek oka, hogy fokozza az anyagcserét, gyorsítja a tápanyagok lebontását. Utóbbi tulajdonságának a fogyókúrák során is jó hasznát vehetjük. A petrezselyem ezen kívül enyhíti a hányingert, elősegíti a bélgázok távozását, ezáltal megelőzheti és kezelheti a puffadást. Hatékony ellenszere az emésztőrendszeri fertőzéseknek, a benne található klorofill a káros gombákat és baktériumokat is megtizedeli. Utóbbi tulajdonsága révén a petrezselyem a bélflóra egyensúlyának fenntartásában, illetve visszaállításában is szerepet kaphat.
Még több jótékony hatás
Ha rendszeresen eszünk petrezselymet – frissen vagy szárítva –, máris sokat tettünk szívünk és érrendszerünk egészségéért. Ez az apró, zöld növény ugyanis megszüntetheti a magas vérnyomást, védi az érfalakat és javítja a vérkeringést. Elsősorban antioxidánsainak és különösen béta-karotin-, valamint folsavtartalmának köszönhető, hogy védelmet nyújthat az érelmeszesedéssel szemben, csökkentheti a stroke és az infarktus kockázatát. Szabályozza a vércukorszintet, ezért diabéteszesek számára kifejezetten ajánlott. A petrezselyem bővelkedik kalciumban és folsavban, ezért a csontritkulás folyamatának lassítására és a tünetek enyhítésére sikerrel használható.
Antioxidáns petrezselyem
Bőséges flavonoid- és C-vitamin-tartalmának hála, a petrezselyem erős antioxidáns, megkötheti a gyulladásokért, szívbetegségekért, a bőr korai öregedéséért, valamint a rák kialakulásáért felelőssé tehető szabad gyököket. A rosszindulatú daganatok közül elsősorban a tüdőrák, a méh(nyak)rák és a vastagbélrák kockázatát csökkenti, egyik fontos összetevője, a myristicin a cigarettafüst káros hatásait is csökkenti. Általános rákellenes tulajdonságát fokozza immunerősítő képessége, aminek jó hasznát vehetjük a fertőzések, például az influenza elkerülésében és kezelésében is. A petrezselyem kúraszerű fogyasztásával csökkenthető az ízületi gyulladások, illetve az asztma kialakulásának esélye.
Külsőleg is védi az egészséget
Rágcsálása nem csupán a szájszagot szünteti meg, hanem a szájpadlást is megtisztítja. Ha főzetével, esetleg magával a friss növénnyel bedörzsöljük a gyulladt bőrt vagy a rovarcsípés helyét, a kellemetlen tünetek gyorsabban enyhülhetnek. Fogfájás esetén érdemes a petrezselyemből készített teával öblögetni.
Termesszük otthon
Nincs nagy napfényigénye, hidegtűrő és igénytelen, ezért akár árnyékosabb balkonládában is termeszthetünk magunknak metélőpetrezselymet, aminek sokkal kisebb a gyökere, mint a hagyományos fehérrépa. A magokat a fagyok után azonnal elvethetjük, a biztonság kedvéért, előtte gondoskodjunk az előcsíráztatásról. Ennek legegyszerűbb módja, ha a magokat egy nappal korábban nedves homokba tesszük, így kerüljenek a szintén vizes földbe, méghozzá egymástól 2-3 cm távolságban és ugyanilyen mélyen. Veteményesünket hetente locsoljuk. Mivel lassan nő, előfordulhat, hogy a gyomok hamarabb megjelennek, ezeket kézzel távolítsuk el. A leszedett petrezselyem alufóliába tekerve és mélyhűtőben tárolva sokáig friss marad, nyáron akár le is száríthatjuk. Egy nagyobb balkonláda az egész családot elláthatja friss zöldséglevéllel.
Mit mondanak a tudósok?
Libanoni kutatók patkányokon vizsgálták a petrezselyem vízhajtó hatását. A kísérlet során vízbe kevert petrezselyem-kivonatot adtak az állatoknak. Ennek köszönhetően a következő 24 órában lényegesen több vizeletet ürítettek, mint amennyi a vízfogyasztásuk következtében indokolt lett volna. Ez tehát azt jeleni, hogy a petrezselyem vízhajtóként is sikerrel alkalmazható.
Tudtad?
Nem ajánlott nagyobb mennyiségű petrezselyem fogyasztása terhes és szoptató nők, valamint vesekőtől szenvedők számára. Petrezselyem felhasználásával készült ételek receptjei itt olvashatók.