A petrezselyem rendkívül sokoldalú gyógynövény. Jótékony hatásait ételek ízesítőjeként is kifejti, azonban akkor igazán hatékony, ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk. Ebben segítenek a petrezselyem receptek, amelyek segítségével bárki elkészítheti kedvenc petrezselymes ételét.
Sokoldalú, egyúttal hatékony fűszer- és gyógynövény a petrezselyem, amelyet éppen ezért érdemes napi étrendünk részévé tenni, sőt, bizonyos panaszok esetén kúraszerűen, nagyobb mennyiségben fogyasztani. Kiváló antioxidáns, vízhajtó és méregtelenítő, jó szolgálatot tehet különböző emésztési zavarok, különösen a puffadás és a hasi görcsök esetén. Ha rendszeresen eszünk petrezselymet, ezzel mérsékelhetjük a csontritkulás tüneteit, enyhíthetjük a gyulladásokat (köztük az oszteoartritiszt és a reumatoid artritiszt), valamint csökkenthetjük a magas vérnyomásunkat. És még valami: a petrezselyem antimikrobiális (vírus-, gomba és baktériumellenes) hatású immunerősítő, segítségével a megfázást és influenzát is nagyobb eséllyel kerülhetjük el.
Petrezselyem receptek I.: Nyers petrezselyemmártás
Hozzávalók:
- 1 nagy csokor petrezselyem;
- 2 db sózott és tisztított ajóka;
- 2 gerezd fokhagyma;
- 1 db főtt tojás sárga;
- 10 g száraz kenyér;
- 1 pohár borecet;
- 1 dl extraszűz olívaolaj;
- Ízlés szerint só.
Elkészítése:
A megtisztított fokhagymagerezdeket összeturmixoljuk a petrezselyem mosott, és megszárítgatott zöld részével (szár és levelek), majd hozzáadjuk az ajókát és a főtt tojássárgáját. A száraz kenyeret beáztatjuk a borecetbe, majd lecsepegtetve (nem kell keményre nyomkodni), és enyhén sózva, összekeverjük a petrezselyem masszával. Olívaolajjal hígítjuk. Kiváló kísérője lehet sülteknek vagy főtt húsoknak, de salátáinkat is ízesíthetjük vele. Egy kisebb üvegbe töltve, olajjal lefedve, a hűtőben akár egy hétig is eláll.
Petrezselyem receptek II.: Petrezselymes tészta fokhagymával
Hozzávalók:
- 20 g friss petrezselyemzöld;
- 15 g fenyőmag (más olajos maggal is helyettesíthető);
- 1 ek frissen facsart citromlé;
- 2 gerezd fokhagyma;
- 1-2 kanál paradicsom püré, vagy lé;
- Extraszűz olívaolaj;
- Ízlés szerint só és sajt (lehetőleg parmezán);
- 350-400 g durumtészta.
Elkészítés:
A mosott, és megszárított petrezselymet pár percig turmixoljuk össze a sóval és az olívaolajjal. Hozzáadjuk a citromlevet, a fokhagymát, a paradicsomszószt, és tovább mixeljük. Amennyiben a mártás túl sűrűnek bizonyulna, adhatunk hozzá egy kis vizet. Amíg a tészta megfő, az öntetet lassú tűzön melegítsük (de ne főzzük) meg. Keverjük össze a kifőtt tésztával, ízesítsük sajttal.
Petrezselyem receptek III.: Petrezselyem leves burgonyával
Hozzávalók:
- 4 db nagyobb burgonya;
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld;
- 1 kisebb fej vöröshagyma;
- 1 gerezd fokhagyma;
- 3-4 friss bazsalikom levél;
- Kb. 1 liter húsleves lé;
- 10-15 dkg rizs;
- Ízlés szerint só, bors, és sajt (lehetőleg parmezán);
- Extraszűz olívaolaj.
Elkészítés:
A mosott, hámozott burgonyát felkockázzuk, majd a félbevágott hagymával, az apróra vágott petrezselyemmel és bazsalikommal egy fazékba tesszük. Felöntjük a húslével, és lassan főzzük. Ha a burgonya megpuhult, egy részét kivesszük, és egy villával összenyomkodjuk, majd félretesszük. A főzethez hozzáadjuk a rizst – előtte kivesszük belőle a hagymát -, és annyi húslével öntjük fel, hogy teljesen ellepje. Főzés közben gyakran megkavarjuk, ha szükséges, többször újra felöntjük. Amikor kész, belekeverjük az összetört burgonyákat, kicsit állni hagyjuk, majd sajttal megszórva tálaljuk. Aki szereti, a rizzsel együtt egy bő maréknyi borsót is főzhet a levesbe.