Gyulladásgátló ételek | Természetes megoldások

Gyulladásgátló ételek | Természetes megoldások 1

A gyulladás a szervezet védelmi funkciójának fontos része, általában valamilyen fertőzés, kórokozó, égés, hibás működés vagy fizikai sérülés váltja ki. Önmagában nem betegség, hanem tünet, ami alapesetben a gyógyulási folyamat egyik jele. Bajt akkor okoz, ha a kelleténél tovább tart (krónikus), túlságosan intenzív, vagy annak az eredménye, hogy a szervezet önmaga ellen fordul (pl. az autoimmun ízületi gyulladás). Ilyenkor mielőbb meg kell szüntetni a gyulladást, amiben egyes ételek is segítségünkre lehetnek. Ne feledjük: a gyulladások a szív- és érrendszeri betegségekkel, a cukorbetegséggel, a rákkal és az elhízással is közvetlenül kapcsolatba hozhatók.


A helyes és változatos étkezés az egyik legjobb gyulladásmegelőző és gyulladáskezelő módszer. A szervezetben kialakuló gyulladás nem más, mint az immunrendszer természetes reakciója valamilyen kóros külső hatásra, legyen az fizikai, kémiai, vagy biológiai eredetű. Célja, hogy mihamarabb megszüntesse a sejteket ért kárt, megszüntesse annak kiváltó okát. Amennyiben szervezetünkben, vagy a külső hámrétegen hosszabb ideig tartó gyulladást fedezünk fel, nem kell rögtön drága, és sokszor kellemetlen mellékhatásokkal rendelkező, szintetikus készítményhez nyúlnunk: a természet számos könnyen hozzáférhető, és hatékony gyulladáscsökkentőt kínál, amelyek egy része a megelőzésben is fontos szerepet tölt be. Akár külsőleg, akár belsőleg alkalmazzuk ezeket a növényeket a pozitív hatás rövid időn belül, és mellékhatások nélkül érvényesül.

Zöld levelű zöldségek

Hatékonyan csökkenti a gyulladásokat az E-vitamin, amelyet érdemes természetes formájában magunkhoz venni. Együnk minél több sötétzöld levelű zöldséget –ilyen a káposzta, a kelkáposzta, a mángold, a sóska, a spenót és a rukola–, ezek ugyanis nagyobb mennyiségben tartalmaznak E-vitamint. Ásványi anyagaiknak köszönhetően lúgosítják a szervezetet, csökkentik a gyulladások kialakulásához hozzájáruló elsavasodást. A metélőhagyma kifejezetten ízületi gyulladásokra ajánlott, míg a C-vitaminban bővelkedő mángold –az antioxidáns C-vitamin megköti a gyulladásokat okozó káros szabad gyököket–, és az A-vitaminban is gazdag spárga többféle gyulladás ellen hatásos. Preventive Nutrition and Food Science szaklapban közzétett tanulmány szerint a brokkoli antioxidáns tulajdonságának köszönhetően rendkívül hatékony gyulladásgátló. Ne feledjük, hogy a sötétzöld levelű zöldségek általában gazdagabbak tápanyagokban, mint a világosabb levelű növények.

Erős, mint a paprika

A sötétzöld levelű zöldségek mellett a nagy mennyiségű antioxidáns hatóanyagot, köztük vitaminokat tartalmazó színes zöldségek többsége is kiváló gyulladáscsökkentő. Különösen ajánlott a kapszaicinben bővelkedő csípős paprika (pl. chilipaprika), mely segít megszüntetni a torokgyulladást, krémekbe keverve pedig közvetlenül csökkenti az ízületi gyulladás tüneteit. Nem mindenkinél hatnak azonban előnyösen, mivel előfordulhat –igaz nagyon ritkán–, hogy súlyosbítják az ízületi gyulladással kapcsolatos panaszokat, érdemes először kisebb mennyiségben kipróbálni a hatásukat. A kapszaicin ráadásul erős antioxidáns és méregtelenítő, így a belső gyulladásokat is mérsékli sőt, a rák ellen is hatékonynak bizonyulhat. A dél-amerikai bogyós paprika (a chilipaprika egyik fajtája) gyulladásgátló hatását a Pharmacy and pharmacology szaklapban megjelent kutatási eredmények is bizonyítják. Figyelem: hasnyálmirigy-gyulladás esetén tilos az erős paprika fogyasztása.

Paradicsom és olívaolaj

Segíthet a paradicsom is, a benne található likopinről kimutatták, hogy csökkenti a gyulladást az egész szervezetben. Érdekesség, hogy a főtt paradicsom még több likopint tartalmaz, mint a nyers, így a feltétnek használt paradicsomszósz is jótékony hatású.

A mediterrán országokban lényegesen alacsonyabb a gyulladásokkal összefüggésbe hozható szív- és érrendszeri megbetegedések száma, amihez jelentős mértékben hozzájárul a paradicsomban és olívaolajban gazdag étrend. Az olíva ugyanis bőségesen tartalmaz oleocanthalt, ami az egyik leghatékonyabb gyulladásgátló, gátolja a gyulladást beindító enzimek működését. Ez az anyag okozza a nyersen fogyasztott olíva olaj enyhén csípős utóízét: minél jobban „kaparja” a torkunkat, annál nagyobb a benne található oleocanthal mennyisége.

 

Segítenek a fűszerek

Indiában évezredek óta használják gyulladások kezelésére a gyömbért. Gyulladáscsökkentő hatóanyaga a kempferol nevű antioxidáns, mely gátolja a ciklooxigenáz-2 (COx-2) enzimet, valamint a lipoxigenázt: ezek az enzimek aktívan részt vesznek a gyulladások kialakulásában. A gyömbér főként a reumás gyulladások kialakulásának megelőzésében hatékony. A reumás és más gyulladások megelőzésében, valamint kezelésében a fahéj is nagy hasznunkra lehet: fahéjaldehid-tartalmának köszönhetően erős gyulladásgátló és fertőtlenítő, a pattanások kiváló ellenszere. A kurkumában található kurkumin szintén gyulladáscsökkentő, segítségével teljesen kiválthatóak a kortizon alapú készítmények, ráadásul mellékhatásai sincsenek, ezért alkalmazhatjuk IBS vagy gyomorfekély esetén is.

Nem csak fogyókúrára jó az ananász

Az ananász legfontosabb összetevője a bromelin, amelynek nem csupán fogyókúrás, hanem gyulladásellenes hatását is köszönheti. A bromelin enzimnek nincsenek ismert mellékhatásai, a gyulladások megfékezésén kívül javítja a vérkeringést, feloldja az erek elzáródását okozó plakkokat, óvja a gyomrot, valamint segít eltávolítani a −gyulladások miatt felgyülemlő− pangó folyadékot.

Mit mondanak a tudósok?

Húsz maratoni futónak egy versenyt megelőző öt napban, majd azt követően két napon keresztül meggylevet, illetve placebót adtak Northumbria University kutatói, akik arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van a meggy az izomláz, a gyulladások és az oxidatív stressz kialakulására, illetve megelőzésére. Sikerült kimutatniuk, hogy a meggylé csökkenti a gyulladásokat és segít helyreállítani a megfelelő izomműködést. A felmérés a Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports tudományos lapban olvasható.

Tudtad?

A szervezetben lejátszódó gyulladásos folyamatok jelentősen növelik a stroke és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email