A kurkuma nem csak roppant ízletes –a curry egyik összetevője–, hanem számos jótékony hatással is rendelkezik: elősegíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, kiváló gyulladáscsökkentő, antioxidáns és méregtelenítő, eredményesen alkalmazható a stressz miatt kialakuló sejtoxidáció, a szív- és érrendszeri betegségek, többféle rák, valamint az Alzheimer-kór megelőzésére. Nem véletlen, hogy sokak szerint a kurkuma a földkerekség legegészségesebb fűszere.
A kurkuma Ázsiában őshonos, a gyömbérfélék családjába tartozó lágyszárú, évelő növény. Több fajtája létezik, leggyakrabban felhasznált változata ezek közül a Curcuma longa, melynek gumóját – rizóma – fogyasztják. Legfontosabb hatóanyaga a kurkumin. A benne lévő polifenoloknak köszönhetően, a kurkuma képes leküzdeni vírusokat, baktériumokat és gombákat. Antioxidáns tulajdonságú, illetve egy sor értékes tápanyagot is magáénak tudhat. Legyen szó béta-karotinról, C-vitaminról, rostokról és flavonoidokról, a kurkuma egyikben sem szenved hiányt. Ha hiányt szenvedünk a kalciumból, vasból, esetleg cinkből, együnk minél gyakrabban kurkumát.
Tisztuljunk kurkumával
A növény gumója figyelemreméltó hatásokkal bír. Remek méregtelenítő, segíti az epehólyag és a hasnyálmirigy működését, az egyik legjobb ellenszere a gyomorhurutnak. Diszpepszia ellen ugyancsak hatékony, ahogyan májvédő tulajdonsága is figyelemreméltó. Együnk kurkumát puffadás esetén, és akkor is, ha emésztési zavarokkal küzdünk.
Hatékony társ a daganatok elleni küzdelemben
Számos tanulmány készült a kurkuma rákmegelőző hatásáról, különösen a nyombél, a vastagbél, a végbél, illetve az emlő rosszindulatú elváltozásaival és a daganat szóródásával kapcsolatban. A tapasztalatok szerint alkalmazása még eredményesebb, ha omega-3 zsírsavakat tartalmazó élelmiszerekkel együtt kerül a szervezetbe.
Védi az ereket, megelőzi a szívinfarktust
Fontos egészségvő hatása, hogy kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet azzal, hogy megemeli a HDL – hasznos koleszterin – mennyiségét, illetve akadályozza az LDL –káros koleszterin– felszívódását. Az érelmeszesedés egyik fő okozója az, hogy az oxidált koleszterin megtapad az érfalakon. Ezt gátolja meg a kurkuma, mely antioxidáns jellegének – amit a koleszterinre fejt ki – köszönhetően segít megelőzni az érelmeszesedést. Azáltal, hogy óvja az erek egészségét, a kurkuma jelentős szerepet játszik a keringési megbetegedések, így a szívinfarktus megelőzésében.
A hőkezelés sem árt neki
Mivel nem hőérzékeny, ezért nyugodtan süthetünk és főzhetünk vele. Gyógyhatásait magas hőmérsékleten sem veszíti el, viszont jótékony vegyületei csak akkor szívódnak fel a hatékonyan, ha egyéb élelmiszerekkel társítjuk. Hogy melyek ezek? Már egy kevéske bors, gyömbér, esetleg némi olívaolaj fokozhatja antibakteriális és méregtelenítő hatását.
Tudtad?
Antioxidáns tulajdonsága révén gátolja a káros béta-amyloid plakkok (lerakódások) kialakulását, ezáltal a kurkuma az Alzheimer-kór megelőzéséhez is hozzájárul.