A szódabikarbóna csodálatos hatásai

A szódabikarbóna csodálatos hatásai 1

A szódabikarbónának számtalan felhasználási lehetősége létezik, és annyi területen bevethető, hogy szinte el sem hinnénk. Hatékony belső tisztító, megköti a gyomorsavat, támogatja az immunrendszert, és vírusok ellen is sikerrel alkalmazható. Egészségügyi hatásai mellett ráadásul a szódabikarbóna a személyi higiénében is fontos szerepet kaphat.


Amikor a szódabikarbóna szóba kerül, a legtöbben a sütemények készítésére, illetve a gyomorégés gyors csillapítására, esetleg a fogfehérítésre gondolnak. Pedig ennél lényegesen sokoldalúbb, tulajdonképpen nyugodtan nevezhető házi csodaszernek. Fokozza az immunrendszer működését, rendszeres –de mértékletes– fogyasztásával védekezhetünk a megfázás és az influenza ellen. A szódabikarbóna remek vírusölő, valamint kiváló fertőtlenítő tulajdonságokkal is rendelkezik. Erős lúgosító –lúgos kémhatású–, fogyasztása ezért jelentősen csökkenti az elsavasodást, valamint az ehhez kapcsolódó betegségek –daganatok, keringési zavarok, szívproblémák– kialakulásának kockázatát.

Hogyan lúgosítsunk szódabikarbónával?

Ha szükség van szervezetünk pH-értékének helyreállítására (vagy meg akarjuk tartani az egészséges szintet), fogyasszunk el reggelente éhgyomorra és esténként lefekvés előtt, egy fél pohár vízben feloldott ¼ kiskanálnyi szódabikarbónat. A vér pH-ja 0 és 14 között mozog, a 7-es a semleges érték: amikor a mérőszám magasabb, mint 7,0 akkor lúgos, amennyiben alacsonyabb, savas kémhatásról beszélünk. A szódabikarbóna pH-értéke 14, rendszeres segítségével 7,1 es 7,5 közé tudjuk beállítani vérünk sav-bázis egyensúlyát.

Megfázás és herpesz ellen is hatásos

Amikor úgy érezzük, hogy bujkál bennünk a megfázás vagy az influenza, rögtön kezdjünk szódabikarbóna kúrába: mivel a szódabikarbóna kiváló vírusölő, segítségével még csírájában elfojthatjuk a betegséget. Természetesen ne feledkezzünk el a kellő folyadék utánpótlásról, és fogyasszunk friss, nyers zöldségeket, gyümölcsöket, amelyek szinten hozzájárulnak a megfázás és influenza elkerüléséhez – illetve a tünetek megszüntetéséhez. A szódabikarbóna a Herpes simplex vírus hatására megjelenő fertőzéstől is segít megszabadulni: keverjünk össze egy kevés szódabikarbónát citromlével, a pépet helyezzük a herpeszre. Ez a megoldás a sérülés miatt kialakuló íngyulladás eseten is hatékony, mivel fertőtleníti a sebet, és akadályozza a felülfertőződést.

Könnyebben elmúlik az izomláz

Erős izomláz esetén fogyasszunk vízzel kevert szódabikarbónát: a helyes adagolás a testsúlyunknak megfelelően 0,3g/kg. A szódabikarbóna segít megszabadulni az izmokban felgyülemlett tejsavtól, ennek köszönhetően jelentősen csökken a fájdalom. Sportolás vagy edzés előtt 1-2 órával fogyasztva megakadályozza a túlzott tejsavtermelődést.

Csillapítja a gyomorégést

A szódabikarbóna enyhíti a gyomorégést, bár hatása, a kiváltó okoktól függően, nem mindig hosszú távú. Amennyiben nem szervi elváltozás vagy súlyos betegség, csak a túlevés váltja ki, elegendő meginni fél pohár vízbe kevert fél kávéskanálnyi szódabikarbónát. Még hatásosabb, ha az italhoz egy fél citrom frissen facsart levét is hozzáadjuk: ezzel tovább lúgosítjuk a folyadékot. Nem csupán az irritált bélnyálkahártyát nyugtatja, de az emésztést is megkönnyíti.

Még fehérebb fogak

Nem szabad túlzásokba esni a használatával, azonban annyi biztos, hogy a szódabikarbóna kitűnően használható a fogak fehérítésére. Hatása kettős: hatóanyagai eltávolítják a fogzománcról a nem kívánt, főként ételek és italok miatt kialakult foltokat, valamint szemcséinek köszönhetően mechanikailag is “kezelésbe veszi”, szó szerint ledörgöli az elszíneződéseket. Ehhez egy kiskanálba csepegtessünk citromlevet, szórjunk rá szódabikarbónát, majd a masszát használjuk úgy mint a fogkrémet. A művelet után –legfeljebb heti egy alkalommal fehérítsük ezzel a módszerrel a fogainkat– gondoskodjuk arról, hogy nem maradjon szódabikarbóna a fogainkon és a szájüregünkben.

Csökkenti a káliumszintet

A szódabikarbóna bevitelével jelentősen csökkenthető a hiperkalemia, vagyis az a jelenség, amikor a vér káliumszintje a normálisnál magasabbra emelkedik. Ennek lehetséges tünete az enyhe hányinger, de akár szabálytalan szívritmust is okozhat. Ha a káliumegyensúly zavara súlyos, a szódabikarbóna adagolását orvos végzi, és infúzión keresztül juttatja a beteg szervezetébe.

Külsőleg is hatékony

A hónaljra és a lábfejre, talpra szórva a szódabikarbóna elveszi az izzadságszagot, csillapítja a gombák miatti viszketést, valamint csökkenti a rovarcsípések tüneteit. Dörzsöljük be nedves bőrünket és körmeinket szódabikarbónával, kiváló puhító, valamint megszabadít a makacs szennyeződésektől. Korpa ellen is hatásos, ehhez hajmosás előtt a még száraz hajat kell bedörzsölni vele.

Mit mondanak a tudósok?

Amerikai kutatók megvizsgálták a szódabikarbóna fogfehérítő hatását. A hat hétig tartó kutatásban szódabikarbónát, illetve szilíciumot tartalmazó fogkrémet adtak 143 önkéntesnek. A Journal of Clinical Dentistry szaklapban megjelent eredményekből kiderült, hogy a szódabikarbónás fogkrém hatékonyan fehéríti a fogakat, valamint eltávolítja a foltokat a fogzománcról.

Tudtad?

Kisebb konyhai balesetek esetén is jó szolgálatot tehet a szódabikarbóna. Ha a túlhevített olaj vagy zsiradék meggyullad a serpenyőben, azonnal kapcsoljuk ki alatta a lángot, és szórjunk bele bőségesen szódabikarbónát: gyorsan elfojtja a tüzet. Ne feledjük azonban, hogy a szódabikarbóna valóban csak a kisebb lángokat képes megszüntetni.

Hivatkozások:

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/sodium_bicarbonate

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0001656/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0012146/

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email