Édesgyökér receptek | Egészséges ételek édesgyökérrel

Édesgyökér receptek | Egészséges ételek édesgyökérrel 1

Különleges édes ízének köszönhetően az édesgyökérrel a legegyszerűbb ételeket is egyedivé tehetjük. A következő édesgyökér receptek segítségével éppen ilyen egyszerű, mégis rendkívül ízletes finomságokat készíthetünk.


Az édesgyökérről a legtöbb embernek a medvecukor jut az eszébe, pedig ez a rendkívül édes gyógynövény számos más finomság alapanyaga is lehet. Kiváló élettani hatásokkal rendelkezik, nagyszerű immunerősítő, gátolja a fogszuvasodást, javítja az emésztést, hatékony gyulladásgátló és májtisztító. Sőt, a Candida gomba és a hepatitis C vírus ellen, illetve a gyomorfekély kezelésére is sikerrel alkalmazhatjuk. Ezeket a tulajdonságait ráadásul feldolgozva sem veszíti el, ezért az édesgyökér receptek segítségével nem csupán ízletes, hanem egészséges ételek készíthetők.

Édesgyökeres krumplileves

Hozzávalók:

  • 8 db közepes burgonya
  • 2 db kisebb hagyma
  • 1 db szegfűszeg
  • 4 g száraz édesgyökér
  • 20 cl főzőtejszín
  • Ízlés szerint só, bors

Elkészítés:

Egy edényben forraljunk fel 1 liter vizet, közben a burgonyákat és a hagymákat hámozzuk meg, kockázzuk őket nagyjából egyforma méretűre. Dobjuk a lobogó, sózott vízbe, majd kisebb lángon forraljuk 20 percen keresztül. Ez idő alatt forraljunk fel egy másik edényben, 10 cl vízben, a szegfűszeget és az édesgyökeret szintén 20 percig, majd szűrjük le. A tejszínt melegítsük fel, adjuk hozzá a leszűrt burgonyát és a hagymát, valamint a fűszerek leszűrt főzetét. Az egészet addig turmixoljuk, míg állaga krémessé nem válik. Pirított kenyérkockával, vagy levesgyönggyel tálaljuk.

Édesgyökeres „megtépdelt” tészta /főétel/

Hozzávalók:

  • 400 g durumliszt
  • 250 ml langyos víz
  • 1 csapott ek őrölt édesgyökér
  • 100 g speck
  • Egy maroknyi dióbél
  • 1 db mogyoróhagyma
  • Diónyi vaj
  • ½ tk kukoricakeményítő
  • Ízlés szerint só, bors.

Elkészítés:

Az édesgyökérport langyos vízben feloldjuk. Egy nagyobb tálba tesszük a durumlisztet, és lassanként hozzáadjuk az oldatot, majd az egészet összegyúrjuk. Ha a tészta túl keménynek bizonyulna, adjunk hozzá egy kis vizet, majd tekerjük bele egy tiszta konyharuhába, és pihentessük a hűtőben fél órán keresztül. Ezután a tésztát kb. 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk, és nagyjából azonos méretű, szabálytalan háromszögekre vagy négyzetekre vagdossuk fel. A speck-et kockázzuk fel, a diót vagdaljuk durvára. A vajban pirítsuk meg a felszeletelt mogyoróhagymát, adjuk hozzá a speck-et, és pár percig alacsony hőfokon, lefedve pároljuk. Ezt követően tegyük bele a diót, a tejet és a kukoricakeményítőt. A tésztát főzzük ki forró, sós vízben (a vastagságtól függ, ez mennyi időt vesz igénybe), majd szűrjük le, és pár percig, tűz felett, kevergessük a szósszal. Tálaláskor díszíthetjük pirított bacon csíkokkal, vagy édesgyökérporral enyhén meghintve. Igény szerint a kukoricakeményítő és a tej helyettesíthető főzőtejszínnel is, ám ettől az étel nehezebben emészthetővé válik.  

Marha vesepecsenye édesgyökérrel /második fogás/

Hozzávalók:

  • 4 db, marha, vagy borjú vesepecsenye (kb. 100 g / db)
  • 2 db lilahagyma
  • 7 db zellerszár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 50 g vaj,
  • 1 db édesgyökér
  • Extraszűz olíva olaj
  • Ízlés szerint só, bor

Elkészítés:

A zellerszárat megmossuk, eltávolítjuk belőle a szálakat, mindegyiket 3 egyforma darabra szeljük, olajon pirítjuk, majd hozzáadunk pár kanál vizet, fedő alatt pár percig főzzük (nem puhára). A hagymákat felszeleteljük, 30 g vajon megpirítjuk, sózzuk, hozzáadunk pár kanálnyi vizet, fedő alatt puhára főzzük. Egy serpenyőben felolvasztjuk a maradék vajat, hozzáadunk egy csepp olajat és a hosszában négyfelé vágott édesgyökeret. Helyezzük a serpenyőbe a vesepecsenyéket: ízlés szerinti ideig pirítsuk/süssük (van, aki jól átsülve, mások inkább belül vörösen szeretik). Ha kész, sózzuk, borsozzuk. Kiemeljük a vesepecsenyéket, a visszamaradt sütőléhez adunk pár kanálnyi vizet, az egészet összeforraljuk, és pépesítjük.

Tálalás: a tányér közepére halmozzuk fel a hagymát, erre kerül a vesepecsenye, mellé körítésnek a ropogós, főtt zeller. A húst a még jobb ízhatás érdekében, locsoljuk meg a finom péppel.

Medvecukros poharas /édesség/

Hozzávalók:

  • 500 ml friss tejszín
  • 60 ml tej
  • 10 db kisebb, friss édesgyökér („cipőfűző”)
  • 150 g cukor
  • ½ vaníliarúd
  • 4 g leveles halzselatin

Elkészítés:

Melegítsük meg a tejszín, és a tej felét, tegyük bele a felvágott vanília rudat. Hagyjuk állni 30 percig, majd a vaníliát vegyük ki, adjunk hozzá a cukor felét, és kevergetés közben forralásig melegítjük. Adjuk hozzá az előre beáztatott, és alaposan kicsavart zselélap felét (2 g), olvadásig keverjük. A vaníliás tejszínt öntsük poharakba (fél pohárnyi legyen), majd legalább 1 órára helyezzük a hűtőbe. Készítsük el a második réteget: 3-4 ek tejet melegítsünk fel, és olvasszuk fel benne az édesgyökeret. Adjuk hozzá a maradék tejet, tejszínt, és a cukrot, és az előző módon elkészített zselatint, hagyjuk enyhén kihűlni. A keveréket öntsük rá a poharakban lévő vaníliás tejszínre, majd tegyük vissza a hűtőbe, dermedésig. Csokoládéreszelékkel, vagy barna cukorral megszórva kínáljuk.

Tipp: ez a desszert legjobban a Martinis, vagy pezsgős poharakban érvényesül!

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email