Immunerősítő módszerek: hogyan turbózzuk fel szervezetünket?

Immunerősítő módszerek: hogyan turbózzuk fel szervezetünket? 1

Sokak számára az immunerősítés arról szól, hogy ha baj van, azaz valamilyen betegség üti fel a fejét, nyakra, főre elkezdik szedni az immunerősítő készítményeket. Pedig, sokkal jobban járnának, ha inkább a természetes megoldásokat választanák, amelyek a megelőzésre is kiválóan alkalmasak.


Az immunrendszer dolga többek között az, hogy legyőzze a szervezetünkbe jutó, és betegségeket okozó kórokozókat – vírusokat, baktériumokat és gombákat –, megküzdjön a gyulladásokkal, káros anyagokkal, valamint a szabad gyökökkel. Ha elég erős, szinte minden esetben képes ezekkel a feladatokkal megbirkózni, éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő szinten tartsuk, sőt, lehetőleg fokozzuk a működését. Ebben segítenek a természetes immunerősítő módszerek, amelyeket a megelőzés érdekében is sikerrel alkalmazhatunk.

Immunerősítés: intő jelek

Általában akkor jut eszünkbe az immunerősítés, amikor közeledik a szezonális betegségek ideje – legyen az allergia vagy éppen a megfázás –, pedig szervezetünk ellenálló képességét érdemes folyamatosan támogatnunk. Ez annyit jelent, hogy tünetmentesség esetén és évszaktól függetlenül érdemes valamilyen immunerősítő kúrát elvégezni, illetve immunerősítő élelmiszereket fogyasztani.

Erősen ajánlott az immunerősítés elvégzése a következő tünetek esetén:

  • Fáradékonyság
  • Alvászavarok
  • Rossz közérzet
  • Visszatérő fertőzéses betegségek (pl. ajakherpesz, afta, nátha stb.)
  • Töredezett haj, köröm
  • Fehér lepedék a nyelven
  • Emésztési problémák

Ne feledkezzünk meg az életmódváltásról

Az immunrendszer általános gyengesége általában a mozgásszegény életmódra és az egészségtelen táplálkozásra vezethető vissza. Amikor az immunerősítő módszerekről beszélünk, ezeken a rossz szokásokon mindenképpen változtatnunk kell. Kerüljük tehát az adalékanyagokban bővelkedő élelmiszereket – ilyenek a kész- és félkész termékek –, a fehér cukrot, a finomított fehér lisztet, a szénsavas italokat, valamint mozogjunk minden nap legalább fél órát. Ezzel máris sokat tettünk az immunerősítő kúránk sikere érdekében.

Immunerősítő vitaminok és ásványi anyagok

Bízzunk a természet immunerősítő ajándékaiban, inkább ezeket alkalmazzuk a szintetikus, sokszor adalékanyagok hozzáadásával készült vitaminok és más készítmények helyett. Ezek általában nem tudnak megfelelően felszívódni, hasznosulásuk messze nem tökéletes. Vegyük sorra, melyek a legfontosabb immunerősítő vitaminok, és miben találhatjuk meg őket. 

  • C-vitamin: a legismertebb és leggyakrabban fogyasztott immunerősítő szer. Bőven tartalmaz C-vitamint a földieper, a citrusfélék, a kivi, a spenót, a brokkoli, a gesztenye, a petrezselyem, a búzafű, az árpafű, az ananász, a retek, a paradicsom, a cseresznye és a csipkebogyó.
  • D-vitamin: nem csak remek immunerősítő, de nélküle csontjaink sem maradhatnak egészségesek. A D-vitamint megtalálhatjuk a tejtermékekben, a halfélékben, a tojásban, a zöld levelű zöldségekben. Ahhoz, hogy immunerősítő hatását teljes mértékben kifejthesse, szükségünk van még egy adag napfényre is. Igaz, ez télen nehezen „beszerezhető”, de amennyiben nem vagyunk túl fázósak, ha mégis kisüt a nap, ne takarjuk el arcunkat, és szabaduljunk meg a kesztyűtől is 15-20 percre.
  • A-vitamin: antioxidáns hatása révén szintén fontos immunerősítő vitamin. Fellelhetjük a sárgabarackban, a mangóban, a paprikafélékben, paradicsomban, a sárgarépában, májban, tojásban és számos egyéb finomság mellett, a pitypangban is.
  • B-vitamin: nemcsak immunerősítő, de óvja, és szépíti a hajunkat, körmeinket és bőrünket. B-vitaminokban bővelkedik a sörélesztő, a barna rizs, a hüvelyesek, a szója, a csonthéjas magvak, a banán és a halfélék.
  • E-vitamin: természetes immunerősítő hatása mellett javítja a vérkeringést, főként növényi olajak tartalmazzák. Kiváló E-vitamin-forrás az extraszűz olívaolaj, a lenolaj vagy akár a napraforgóolaj. Az olajos magvakat –fenyő-, tök-, napraforgó, stb. – természetesen „egészben” is fogyaszthatjuk, E-vitaminban ezek is bővelkednek.
  • Szelén: antioxidáns hatásának köszönheti kiemelkedő immunerősítő tulajdonságát. Amiben fellelhetjük: halak, burgonya, gabona félék, brazil dió, stb.
  • Cink: nem csupán immunrendszerünket erősíti, hanem védi csontjain, izmaink, az ízületeink és a bőrünk egészségét is. Megtalálhatjuk a tenger gyümölcseiben, a vörös húsokban, a tojásban, néhány páncélosban (pl. tarisznyarák), a lencsefélékben és a sajtokban.

Néhány immunerősítő jó tanács

Bár a megfelelő immunműködés alapja a helyes táplálkozás, pár apró, életstílusunkra vonatkozó változtatással még inkább hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez. Immunerősítő jó tanácsok következnek:

  • A hűvösebb évszakok során soha ne menjünk ki nedves hajjal a lakásból;
  • Ne tartózkodjunk folyamatos huzatban;
  • Óvjuk torkunk egészségét, a hűvösebb napokon hordjunk sálat;
  • Mossunk gyakran kezet, ami nemcsak akkor „kötelező”, ha hazaérünk. Rendszeresen tisztítsuk meg a kezünket munkahelyünkön, a kézmosás különösen ajánlott, ha idegen emberekkel érintkezünk (pl. kézfogás,);
  • Kerüljük a felesleges kemikáliák, antibiotikumok használatát;
  • Szüntessük meg, vagy erősen csökkentsük az alkoholfogyasztást, valamint a dohányzást;
  • Aludjunk és pihenjünk eleget;
  • Lassan, nyugodtan étkezzünk;
  • Kerüljük a stresszel feszültséggel járó helyzeteket.

Stresszoldó és immunerősítő gyógyteák

A stressz, főként, ha huzamosabb ideig éljük meg, az egyik „leghatékonyabb” immunrendszer gyengítő faktor. Sajnos, az okait sokszor nem lehet egyik napról a másikra felszámolni, ám az immunerősítő gyógyteák segítségével oldhatjuk a feszültséget, miközben erősítjük szervezetünket, valamint hozzájárulunk a már meglévő kórok tüneteinek csökkentéséhez és felszámolásához.

  • Kasvirág: nem csak remek immunerősítő, de hatékony vírusölő tulajdonságokkal is bír
  • Csipkebogyó: antioxidáns hatású C-vitamint tartalmaz
  • Pitypang: magas A-vitamin-tartalma a főzetben/teában is érvényesül
  • Kurkuma: hatékonyan fokozza az immunrendszer megfelelő működését
  • Szibériai ginzeng: szintén erőteljes immunerősítő, energizáló hatása is szinte azonnal érezhető;
  • Macskakarom: szervezetünket gyulladáscsökkentő és vírusölő tulajdonságaival erősíti

Ezeket az immunerősítő teákat, az adagolási útmutatónak megfelelően, rendszeresen fogyasszuk.

Méregtelenítsünk

A szervezetünkben felhalmozódó mérgek jelentősen gyengíthetik az immunrendszert. Különösen igaz ez a vastagbélben lerakódó salakanyagra, ami gátolja a tápanyagok felszívódását, valamint hozzájárul a káros bélbaktériumok, valamint más mikroorganizmusok és paraziták elszaporodásához. Ezért nagyszerű immunerősítő a méregtelenítés és a béltisztítás, amivel a bélflóra egyensúlya is visszaállítható. Utóbbi azért fontos, mert a bélflóra állapotaközvetlenül kihat az immunrendszer teljesítőképességére.

Tudtad?

A lúgosítás és a probiotikumok fogyasztása jelentős mértékben hozzájárul immunrendszerünk működésének javításához.

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2906676/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373990

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19263912

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3723386/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24499072

http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3685767/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10714244

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2906676/

https://health.clevelandclinic.org/2016/01/3-vitamins-best-boosting-immunity/

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email