Karácsonyi gyomorrontás ellen

Karácsonyi gyomorrontás ellen 1

Az év végi lakomákat szinte lehetetlen kihagyni: az ünnepek alatt bárhová is megyünk, rokonok, barátok folyamatosan kínálnak, a legtöbben pedig nem tudnak ellenálli a kedves „tukmálásnak”. Ezért gyakori a karácsonyi gyomorrontás, amit természetes módszerekkel is kezelhetünk.


Ugyan az evés-ivás terén a mértékletesség alapvető elvárás, igen nehéz megállni, hogy az ünnepek alatt ne terheljük túl az emésztőrendszerünket. A nagy karácsonyi falatozásoknak általában egy kiadós gyomorrontás a vége, ami igen kellemetlen tünetekkel jár. Szerencsére, a gyomorrontás ellen segítségül hívhatjuk a természetet, a házi módszerekkel ráadásul a gyógyszereket is jó eséllyel kiválthatjuk.

Karácsonyi gyomorrontás: tünetek

A túlevés tünetei soha sem kellemesek. A karácsonyi gyomorrontás következményeit meghatározza az alkatunk, és a már meglévő „normális” étkezési szokásaink, de befolyásolja az elfogyasztott táplálékok mennyisége, és minősége is. A gyomorrontás leggyakrabban előforduló tünetei közé tartozik:

  • Alhasi fájdalom (görcs, vagy feszülő érzés);
  • Telítettség érzet;
  • Gyomorégés;
  • Reflux, visszabukó étel, vagy savas váladék;
  • Gyengeség;
  • Erős izzadás;
  • Túlzott nyálképződés, vagy száraz szájüreg;
  • Rossz lehelet;
  • Hányinger;
  • Hányás.

Súlyosabb esetekben a karácsonyi gyomorrontás akár hőemelkedést, vagy enyhe lázat is okozhat, amit sok esetben hidegrázás kísér. Bár a gyomorrontás magától is elmúlik, a tünetek pár órán belül mérséklődnek, ritka esetekben azonban súlyosabb következményekkel is járhat. Ez főként akkor fordul elő, ha a gyomorrontást, a bélrendszert huzamosabb ideig történő megterhelése váltja ki. Ilyenkor kialakulhat akár epehólyag-gyulladás, akut vagy krónikus gyomorhurut, heveny, illetve krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, gyomor- vagy nyombélfekély is.

Karácsonyi gyomorrontás kezelése természetesen

A karácsonyi gyomorrontás enyhítésére és mielőbbi megszüntetésére természetes gyógymódok is léteznek, amelyeket a tünetek függvényében felváltva alkalmazhatunk. Számos, emésztést enyhítő gyógytea és főzet áll rendelkezésünkre, sőt, néhány fűszer a karácsonyi gyomorrontás megelőzésében is segítségünkre lehet.

  • Friss gyömbér: bevitelével sikeresen elkerülhetjük a bélpanaszokat, ehhez nem kell mást tennünk, mint a sütés/főzés végén egy keveset belereszelünk az elkészített ételbe, legyen szó levesről, köretről, rizottókról, stb. A gyömbér javítja az emésztési folyamatokat, gyomorrontás esetén megóvja a bél nyálkahártyáját az esetleges irritációkkal szemben, csökkenti a már kialakult gyulladásokat. A gyömbérből főzetet is készíthetünk, ami lassan kortyolgatva jelentősen csillapítja a karácsonyi gyomorrontás okozta hányingert. Ha nem áll rendelkezésre friss gyömbér, használjuk a porított változatot.
  • Koriander zöldje: bár nem mindenki kedveli markáns íze miatt, kis mennyiségben nyugodtan helyettesíthetjük a petrezselyemmel, ezzel zamatosabbá tehetjük a halakhoz és zsírosabb húsokhoz készült mártásainkat. Nagyszerűen használható a gyomorrontás ellen, ráadásul csökkenti a gyulladásokat (fogyasztása IBS jelenlétekor különösen ajánlott), serkenti az emésztést, csökkenti a puffadást.
  • Burgonya: nem véletlenül az egyik legrégebben használt növény a karácsonyi gyomorrontás ellen. Gőzölve vagy sütőben, natúr elkészítve, enyhén meglocsolva extraszűz olívaolajjal remek gyulladáscsökkentő, antibakteriális és nyugtató hatással bír.
  • Ananász: proteolitikus enzimjei is csodákra képesek, erőteljesen stimulálják az emésztést. Arra ügyeljünk, hogy az ananász valójában frissen fejti ki gyomorrontás elleni hatásait, elég belőle pár kockányit elmajszolnunk, és máris fellélegezhetünk.
  • Citrusfélék: amennyiben a karácsonyi gyomorrontás erős hányingert vagy refluxot okoz, hasznunkra lehetnek. Amikor már annyira televagyunk, hogy nem bírunk gyümölcsöt sem enni, a citrusfélék frissen facsart (fél pohárnyi) leve igazi, és szinte azonnali megkönnyebbülést hoz.

Ne felejtsük el, hogy akár mennyit is ettünk, a folyamatos folyadékpótlásra minden esetben szükségünk van. Gyomorrontás ellen, ha nem kedveljük a gyógyteákat, fogyaszthatunk langyos zöld teát is.

Karácsonyi gyomorrontás: mozgás vagy pihenés?

Sokan, amikor a karácsonyi gyomorrontás első jeleit érzékelik, úgy gondolják, hogy a testmozgással gyorsan megszabadulhatnak a bajokat okozó ételektől, amiket ezzel kihajtanak magukból. Ennél rosszabb megoldás szinte nem is létezik, hiszen a leterhelt gyomor miatt szervezetünk éppen az emésztésre koncentrál. Ezért a felesleges, és erőteljes testmozgás hatására felgyorsulhat a szívműködés, leesik a vérnyomás, amelynek eredményeként szédülés, vagy akár ájulás is felléphet, a kezdeti hányingert hányás válthatja fel. Az sem helyes, ha a gyomorrontás ellen a pihenést vetjük be, és teli gyomorral azonnal ágyba bújunk. A mégis ezt tesszük, ne csodálkozzunk, ha forgolódva, éberen alszunk, esetleg rémeseket álmodunk – és természetesen kialvatlanul ébredünk. Legjobb, ha a karácsonyi gyomorrontás ellen egy rövidebb, lassú tempójú sétát választunk, lehetőleg a friss levegőn, a lényeg, hogy legalább 10-15 percen keresztül, azonos, nem gyors ütemben gyalogoljunk, miközben ritmikusan lélegzünk.

Tudtad?

Természetesen, nem jelent azonnali megkönnyebbülést, azonban a méregtelenítés a gyomorrontás ellen is alkalmazható, ugyanis eltávolítja a visszamaradó káros anyagokat és mérgeket az emésztőrendszerből.  

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK409/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1121753/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1710857/

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/indigestion-dyspepsia

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23612703

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3016669/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19003941

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566908/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4893422/

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email