Vitamin receptek gyerekeknek | Mit adjunk a kicsiknek?

Vitamin recept gyerekeknek

Ugye, milyen nehéz megszerettetni az egészséges ételeket a gyerekekkel? Ha pedig a vitaminokról van szó, különösen nagy az ellenállás. Ezért gyűjtöttük össze azokat a vitamin recepteket, amik a gyerekeknek is kedvenceik lehetnek.


Mindenki tudja, mennyire fontos gyermekkorban a vitaminok bevitele, hiszen e nélkül szervezetük nem fejlődhet megfelelően. A baj csak az, hogy az egészséges ételek, italok rendszerint nem tartoznak a kicsik álmai közé, szinte ösztönösen ódzkodnak ezektől. Hogy ez ne így legyen, kínáljunk olyan fogásokat nekik, amik a kedvükre valók. Vagy azért mert kellemes az ízük vagy a színük vagy akár a formájuk – a lényeg az, hogy felkeltse az érdeklődésüket. Ezekből a vitamin receptekből mutatunk most hármat. Érdemes kipróbálni őket, mert megvan bennük mindaz, amire a gyerekeknek szüksége lehet.

Aranytej

Hozzávalók:

  • ½ kiskanál kurkumapaszta (vagy friss, reszelt kurkuma),

  • 1 bögrényi tehén- vagy növényi tej,

  • 1 ek mandula- vagy kókuszolaj,

  • 1 kk méz (ízles szerint) vagy egy csipet stevia,

  • kevés fahéj.

Elkészítés:

Melegítsük fel a tejet, forralás nélkül, majd adjuk hozzá a kiválasztott olajat és a kurkumát. Édesítsük, fűszerezzük ízlés szerint, azonban ha hozzáadunk egy lehelettnyi fekete borsot is, felerősítjük vele a kurkuma jótékony hatásait. A kurkuma remek fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Nemcsak megelőzésre, de a már meglévő szezonális betegségek kezelésére is kiváló.

Vitamin nasi

Hozzávalók:

  • 2 db nagyobb sárgarépa,

  • 3 db kisebb burgonya,

  • 2 db nagyobb cukkini,

  • kevés extraszűz olívaolaj.

Elkészítés:

Az lapanyagokat megmossuk, a burgonyát meghámozzuk, majd mindent vékonyra gyalulunk, esetleg gyufaszálra aprítunk. Az egészet egy olívaolajjal megkent sütőpapírra szórjuk, és 180 fokon, nagyjából 15 percig sütjük. Időnként rázogassuk meg, hogy egyenletesen száradjanak/piruljanak. Enyhén sózva, melegen vagy langyosan kínáljuk.

Spenótos-sonkás csiga

Hozzávalók:

  • 1 adag édesítetlen leveles teszta,

  • 50 dkg friss spenót,

  • 15-20 dkg főtt sonka,

  • 1 db tojas sárgája,

  • 10 dkg reszelt sajt,

  • kevés extraszűz olívaolaj,

  • ízlés szerint curry, fahéj, stb.

Elkészítés:

A spenótot lobogó vízben forrázzuk, majd alaposan lecsepegtetjük (a legjobb, ha a szűrőben hagyjuk, és néha megforgatjuk), majd aprítjuk. Enyhén olajozott sütőpapírba helyezzük a tésztát, a széleket kihagyva befedjük a sonkával, a spenóttal és sajttal, végül bejgli szerűen összetekerjük. Kevés víz vagy tojásfehérje segítségével gondosan zárjuk le a végeit, ezt követően fordítsuk meg, hogy sütés közben ne nyíljon ki. Megkenjük egy tojás sárgájával, és 180 fokon, nagyjából 20 percig, pirulásig sütjük. Ha kész, óvatosan a sütőrácsra helyezzük (hogy alul ne maradjon nedves), amikor kihűlt, nagyjából 1-1,5 cm-es szeletekre vágjuk. Lehetőleg sovány sonkát és kevéssé zsíros sajtot válasszunk, mert sütés közben ezek nem áztatják át a tésztát.

Kivi “nyalóka”

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb kivi,

  • 150 g keserű csokoládé,

  • 5 g vaj vagy margarin,

  • étkezési pálcikák.

Elkészítés:

A kiviket meghámozzuk, és nagyjából fél centiméteres darabokra karikázzuk (átlagosan 6 db. lesz belőle). Vízszintesen beleszúrjuk a pálcikát, és félretesszük. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, majd alaposan elkeverjük a vajjal. Ezt követően a pálcikáknál fogva a szeleteket belemerítjük a csokoládéba, és lecsepegtetjük. Sütőpapírra helyezve tegyük fél órára a mélyhűtőbe. Remek alternatív, vitaminokban gazdag nyalánkság, ám cukortartalma miatt, késő délután vagy este ne adjuk a kicsiknek, mert nem fognak tudna időben elaludni.  

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email