Ugye, milyen nehéz megszerettetni az egészséges ételeket a gyerekekkel? Ha pedig a vitaminokról van szó, különösen nagy az ellenállás. Ezért gyűjtöttük össze azokat a vitamin recepteket, amik a gyerekeknek is kedvenceik lehetnek.
Mindenki tudja, mennyire fontos gyermekkorban a vitaminok bevitele, hiszen e nélkül szervezetük nem fejlődhet megfelelően. A baj csak az, hogy az egészséges ételek, italok rendszerint nem tartoznak a kicsik álmai közé, szinte ösztönösen ódzkodnak ezektől. Hogy ez ne így legyen, kínáljunk olyan fogásokat nekik, amik a kedvükre valók. Vagy azért mert kellemes az ízük vagy a színük vagy akár a formájuk – a lényeg az, hogy felkeltse az érdeklődésüket. Ezekből a vitamin receptekből mutatunk most hármat. Érdemes kipróbálni őket, mert megvan bennük mindaz, amire a gyerekeknek szüksége lehet.
Aranytej
Hozzávalók:
-
½ kiskanál kurkumapaszta (vagy friss, reszelt kurkuma),
-
1 bögrényi tehén- vagy növényi tej,
-
1 ek mandula- vagy kókuszolaj,
-
1 kk méz (ízles szerint) vagy egy csipet stevia,
-
kevés fahéj.
Elkészítés:
Melegítsük fel a tejet, forralás nélkül, majd adjuk hozzá a kiválasztott olajat és a kurkumát. Édesítsük, fűszerezzük ízlés szerint, azonban ha hozzáadunk egy lehelettnyi fekete borsot is, felerősítjük vele a kurkuma jótékony hatásait. A kurkuma remek fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Nemcsak megelőzésre, de a már meglévő szezonális betegségek kezelésére is kiváló.
Vitamin nasi
Hozzávalók:
-
2 db nagyobb sárgarépa,
-
3 db kisebb burgonya,
-
2 db nagyobb cukkini,
-
kevés extraszűz olívaolaj.
Elkészítés:
Az lapanyagokat megmossuk, a burgonyát meghámozzuk, majd mindent vékonyra gyalulunk, esetleg gyufaszálra aprítunk. Az egészet egy olívaolajjal megkent sütőpapírra szórjuk, és 180 fokon, nagyjából 15 percig sütjük. Időnként rázogassuk meg, hogy egyenletesen száradjanak/piruljanak. Enyhén sózva, melegen vagy langyosan kínáljuk.
Spenótos-sonkás csiga
Hozzávalók:
-
1 adag édesítetlen leveles teszta,
-
50 dkg friss spenót,
-
15-20 dkg főtt sonka,
-
1 db tojas sárgája,
-
10 dkg reszelt sajt,
-
kevés extraszűz olívaolaj,
-
ízlés szerint curry, fahéj, stb.
Elkészítés:
A spenótot lobogó vízben forrázzuk, majd alaposan lecsepegtetjük (a legjobb, ha a szűrőben hagyjuk, és néha megforgatjuk), majd aprítjuk. Enyhén olajozott sütőpapírba helyezzük a tésztát, a széleket kihagyva befedjük a sonkával, a spenóttal és sajttal, végül bejgli szerűen összetekerjük. Kevés víz vagy tojásfehérje segítségével gondosan zárjuk le a végeit, ezt követően fordítsuk meg, hogy sütés közben ne nyíljon ki. Megkenjük egy tojás sárgájával, és 180 fokon, nagyjából 20 percig, pirulásig sütjük. Ha kész, óvatosan a sütőrácsra helyezzük (hogy alul ne maradjon nedves), amikor kihűlt, nagyjából 1-1,5 cm-es szeletekre vágjuk. Lehetőleg sovány sonkát és kevéssé zsíros sajtot válasszunk, mert sütés közben ezek nem áztatják át a tésztát.
Kivi “nyalóka”
Hozzávalók:
-
2 nagyobb kivi,
-
150 g keserű csokoládé,
-
5 g vaj vagy margarin,
-
étkezési pálcikák.
Elkészítés:
A kiviket meghámozzuk, és nagyjából fél centiméteres darabokra karikázzuk (átlagosan 6 db. lesz belőle). Vízszintesen beleszúrjuk a pálcikát, és félretesszük. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, majd alaposan elkeverjük a vajjal. Ezt követően a pálcikáknál fogva a szeleteket belemerítjük a csokoládéba, és lecsepegtetjük. Sütőpapírra helyezve tegyük fél órára a mélyhűtőbe. Remek alternatív, vitaminokban gazdag nyalánkság, ám cukortartalma miatt, késő délután vagy este ne adjuk a kicsiknek, mert nem fognak tudna időben elaludni.