Ezért egészséges a körte | 5+1 ok, amiért érdemes gyakran fogyasztani

Miért egészséges a körte?e

Ami egészséges, az biztosan rossz ízű – ez a megállapítás valóban sokszor megállja a helyét, de biztosan nem igaz a körtére. Ez a gyümölcs ugyanis amennyire finom, annyira jót is tesz a szervezetünknek. Megmutatjuk, miért érdemes a körte mellett letenni a voksunkat.


Ahogy közeledik a tél, egyre kevesebb lesz a friss gyümölcs. Már csak ezért is tartsuk becsben a körtét, ami egészen késő őszig terem. Nemcsak finom, édes, hanem egyúttal roppant egészséges, érdemes akár napi szinten fogyasztani. Különböző fajtái Európában, Észak-Afrikában és Ázsiában őshonosak, a nemesítésnek köszönhetően közel 4000 változata ismert, így szinte egész évben elérhető.

Miért különleges?

Ha a benne található hatóanyagok sokszínűségét vesszük alapul, a körte egyértelműen szuperélelmiszer. Egy közepes méretű (kb. 178 g) gyümölcs a napi szükséges rostbevitel 20 százalékát, a szénhidrátbevitel 12 százalékát, a C-vitamin-, E-vitamin-, A-vitamin- és a K-vitamin-bevitel mintegy 10 százalékát, a rézbevitel 17 százalékát biztosítja. Ásványianyag-tartalma összetettebb, mint a legtöbb gyümölcsé. Tartalmaz B-vitaminokat, vasat, mangánt, magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket, kalciumot és antioxidánsokat, többek között béta-karotint, luteint és kriptoxantint. Az utóbbi fitonutriensek főleg a körte héjában találhatók meg. Mivel 85 százaléka víz, alacsony a glikémiás indexe és mindössze 100 kalória, a körte bátran nevezhető fogyókúrás gyümölcsnek.

Így védi az egészségünk

Ahogyan már említettük, a körte igazi szezonja – legalábbis Európában – az ősz, ugyanakkor valamelyik fajtája szinte biztosan elérhető az év más időszakában is. Jótékony összetevőinek sokféleségének és magas koncentrációjának révén, a körte egészségre gyakorolt hatása rendkívül széleskörű. Ez a gyümölcs valódi, ízletes „orvosság”, különleges egészségmegőrző és kuratív tulajdonságokkal rendelkezik. Lássuk a legfontosabbakat:

1, Rákmegelőzés: gazdag fitonutriensekben, elsősorban gyulladáscsökkentő és antioxidáns flavonoidokban, valamint karotinoidokban. Ezek hatékonyan veszik fel a harcot a daganatok, gyulladások, szívbetegségek kockázatát növelő, a DNS-t rongáló szabad gyökökkel szemben. Rostjai a vastagbélrák megelőzésében célzottan is segíthetnek.  

2, Óvja az érrendszer és a csontokat: a körtében található antioxidánsok az erek egészségéhez is hozzájárulnak. A körte fogyasztása erősíti az érfalakat, fokozza a rugalmasságukat. Javítja a vérkeringést, csökkenti az LDL koleszterin szintjét, segíthet az érszűkület, a stroke és a szívinfarktus megelőzésében. Bórtartalma közreműködik a kalcium megkötésében, ezért a körte rendszeres fogyasztásával a csontok ellenállóbbá, egészségesebbé válnak. A menopauzához társuló csontritkulás lassításában is kiváló szövetségesünk lehet.

3, Támogatja az emésztést: rostjai megtisztítják a beleket a lerakódásoktól, méreganyagoktól (a körte nagyszerű méregtelenítő), ezáltal jobb lesz a felszívódás, javul az anyagcsere és az emésztés. A rostok megelőzik, illetve megszüntetik a belek összeszűkölését, ami gyomorgörcsöt, puffadást, és lassan, de biztosan, súlygyarapodást okoz. Ebből a szempontból különösen a körte héja egészséges, az itt található pektin szabályozza a széklet állagát, hozzájárul a maradéktalan székletürítéshez. Akut, vagy kóros hasmenés és székrekedés esetén egyaránt jó szolgálatot tehet.

4, Erősíti az immunrendszert: a rostok által kitisztított vastagbélben a bélflóra is sokkal jobban működik, ez pedig egyet jelent az immunrendszer hatékonyságának növekedéséve, hiszen a bélflóra közvetlenül befolyásolja testünk védekezőképességét. A bélflóra jótékony baktériumai ráadásul emésztőenzimeket termelnek, ezzel is erősítve az egészséges emésztési folyamatokat. Az immunrendszert a körtében lévő antioxidánsok is erősítik, ha a járványos időszakban (nátha, megfázás, influenza), rendszeresen fogyasztjuk, máris sokat tettünk a betegségek elkerülése érdekében.

5, Cukorbetegség, strúma, terhesség: a gyümölcs cukorösszetétele (fruktóz, szacharóz, dextróz) és rostjai szabályozzák a vércukorszintet, növelik az esélyét a cukorbetegség elkerülésének. Amikor a szervezetben felhalmozódik a húgysav, előfordulhat, hogy kikristályosodik, ez pedig hozzájárul a strúma kialakulásához. A körte foláttartalma fokozza a húgysav ürülését, ezáltal mérsékli a strúma kockázatát. És, ha már a folátról van szó, azt se feledjük, hogy ennek köszönhetően a körte fogyasztása a várandósság alatt hozzájárulhat a magzati deformációk megelőzéséhez.

+1, Elősegíti a fogyást: a körte nagyszerű kiegészítője a fogyókúráknak. Egyrészt helyreállítja az emésztést és felturbózza az anyagcserét, másrészt mivel bővelkedik vízben, gyorsan teltségérzetet okoz. Ráadásul, annak ellenére, hogy édes, a kalóriatartalma is alacsony. Ha hirtelen megéhezünk, elég, ha megeszünk egy körtét, méghozzá a héjával együtt. Ezzel nemcsak az éhségünk csillapodik, hanem a szervezetünk számára fontos tápanyagok jelentős részét is pótoltuk.

Megszépít és fiatalít

Kozmetikumok alapanyagaként, de akár frissen, pakolásként alkalmazva, a körte nagyszerű bőrápoló. Hatóanyagai, elsősorban vitaminjai es antioxidánsai felfrissítik, valósággal megfiatalítják a bőrt, elhalványítják a ráncokat.

Fájó torokra körte

Őszi gyümölcs, talán ennek köszönheti, hogy fertőtlenítő hatását kihasználva, sikerrel alkalmazhatjuk az ilyenkor gyakori torokfájás, torokgyulladás enyhítésére. Ehhez igyunk meg langyosan egy pohár, néhány csepp mézzel megbolondított, előzőleg felforralt körtelevet. Lehetőleg ne a boltban kapható, hanem otthon préselt, esetleg turmixolt levet fogyasszunk. Hangszálgyulladás eseten is kiváló gyógyír.

Mit mondanak a tudósok?

Húgyúti, és ezzel együtt a vesében végbemenő kőképződés megelőzésére ajánlják a körtét a Ferrarai Egyetem kutatói. A European review of medical and pharmacological sciences szaklapban megjelent tanulmányukban arra hívják fel a figyelmet, hogy a citrát akadályozza a kövek kialakulását és növekedését. Mivel a citrát pekurzora, az antioxidáns almasav nagy mennyiségben van jelen a körtében, a szakemberek szerint a gyümölcs rendszeres fogyasztásán, valamint az alacsony hús- és só bevitelen alapuló étrend mérsékli a kőképződés kockázatát.

Tudtad?

A körtefának nemcsak a gyümölcse, hanem levelei is támogatják az egészségünket. A levelek vízhajtó hatással rendelkeznek, megszabadítanak a szervezetben felgyülemlett, pangó folyadéktól. Ezért lehet jó választás magas vérnyomás és vesehomok esetén a körte leveléből készített tea, ami a vesekövek ellen, de leginkább megelőzésükre is használható. Sőt, ha kúraszerűen isszuk, nagyobb eséllyel szabadulunk meg a narancsbőrtől.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email