Cayenne-bors: csíp, gyógyít és zsírt éget

Cayenne-bors: csíp

Mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy a Cayenne-bors, a nevével ellentétben, valójában a chilipaprikák közé tartozik. Ez az oka annak, hogy nagy mennyiségben tartalmaz kapszaicint – ettől lesz csípős –, aminek zsírégető, gyulladásgátló, emésztésjavító, fejfájásellenes, antibakteriális, vérkeringés fokozó és szívvédő hatását köszönheti.


Rendkívül hatékony és sokoldalú gyógynövény a Cayenne-bors, amely egy különösen csípős, chilipaprika fajta őrleménye. Közép-Amerikából származik, az indián őslakosok évezredek óta termesztik, és használják különböző betegségek, egészségügyi panaszok kezelésére. Bővelkedik jótékony hatóanyagokban, így antioxidáns flavonoidokban, karotinban, zsírsavakban, valamint A-vitaminban, B-vitaminokban és C-vitaminban. A Cayenne-bors legfontosabb alkotóeleme a csípősségét is meghatározó kapszaicin.

Védi a szívet

A Cayenne-bors rendszeres fogyasztása jelentősen mérsékelheti a keringési betegségek, és ezeken belül különösen a szívroham kialakulásának kockázatát. Tisztítja a vért, óvja az erek egészségét, szabályozza a vérnyomást, mivel a koleszterinszintre is jó hatással van, segítségével a plakkosodás folyamata is lassítható, illetve visszafordítható: ezáltal a Cayene-bors az érelmeszesedés esetén is hatásos lehet. További előnye, hogy megnyugtatja az idegeket, és javítja az agyműködését, késleltetheti az időskori elbutulást.

Emésztési problémákra is ajánlott

Elsősorban a kapszaicinnek köszönhető, hogy a Cayenne-bors javítja az anyagcserét és a bélmozgásokat, ami hozzájárul a székrekedés, a puffadás és más emésztési zavarok megszüntetéséhez, illetve megelőzéséhez. Ha étkezésekkor eszünk belőle, a gázosodást jó eséllyel elkerülhetjük. Szintén segíthet a gyomorégés, hányás és a hasmenés kezelésében. Mivel javítja a gyomornedvek termelődését és a felszívódás hatékonyságát, fogyasztása növeli az energiaszintünket, jó szolgálatot tehet a kimerültség és fáradtság leküzdésében. Emésztési zavarok ellen külsőleg is hatékony, ehhez annyit kell tennünk, hogy a hasi területen bedörzsöljük. Számos esetben a bélparaziták váltják ki a panaszokat, a Cayenne-bors kúraszerű fogyasztásával azonban az élősködőktől is megszabadulhatunk. Ezen kívül étkezésekkor fogyasztva, csökkenti a vércukorszintet, illetve a vércukorszint emelkedését, ezért cukorbetegek számára előnyös lehet a rendszeres bevitele.

Fekély és gyulladások ellen

Általában igaz a megállapítás, hogy az erős, fűszeres ételek növelik az emésztőrendszeri fekélyek kockázatát, a Cayenne-bors éppen ellenkező hatást vált ki. A benne található kapszaicin ugyanis a gyomor- és a bélnyálkahártyát védő, és a szöveteket regeneráló élettani folyamatok indít be. Arra viszont mindenképpen figyeljünk, hogy mindig csak kis adagot fogyasszunk belőle, különben éppen az ellenkező a hatása. Fekélyellenes tulajdonságát erősíti, hogy a Cayenne-bors összetevői gátolhatják a Helicobacter pylori baktérium szaporodását. Ez a kórokozó ugyanis irritálja a nyálkahártyát, jelentősen növeli a gyomor- és nyombélfekély kialakulásának esélyét. Azt is kimutatták, hogy a gyomorrákban szenvedők szervezetében szintén magasabb ennek a baktériumnak az előfordulása. A Cayenne-bors nagyszerű gyulladásgátló, ezt a hatását az emésztőrendszerben és a test már részeiben, így az ízületekben is kifejti. Nagyszerű immunerősítő, légúti betegségek – torokgyulladás, mandulagyulladás, nátha, megfázás, láz – kezelésében szintén számíthatunk a segítségére, ilyenkor ne csupán együk a Cayenne-borsot, hanem tegyük a gargalizáló vagy inhaláló vizünkbe. Mindezeken kívül asztma és allergiák esetén is számításba vehetjük. Javítja a vérkeringést és vérbőséget okoz, ezért kiváló ellenszere a hidegrázásnak.

Görcsoldó, fájdalomcsillapító és sebgyógyító

A Cayenne-bors általános görcsoldóként is megállja a helyét, külsőleg (pl. krémekben, kivonatként) alkalmazva támogatja az izom- és emésztőrendszeri görcsök oldását. Ennek köszönhető, hogy mérsékelheti a menstruációs fájdalmakat. Remek gombaölő, többek között a tüdőt megtámadó Aspergillus fumigatus, a Candida albicans és a meningitiszt, agyhártya-, illetve agyvelőgyulladást okozó Cryptococcus neoformans ellen hatásos. Felgyorsítja a sebek– és az aranyér gyógyulását, antibakteriális tulajdonsága a légúti megbetegedések és más baktérium okozta fertőzések kezelése mellett a Cayenne-bors a fogszuvasodás elkerülésében is fontos szerepet kap. Fog- és sérülésekből adódó fájdalmakra – külsőleg és belsőleg – egyaránt gyógyírt jelent, de ugyanígy enyhíti a fejfájást és migrént. Az ízületi- és izomfájdalmak mérsékléséhez elég, ha az érintett területen bedörzsöljük a gyógynövényt tartalmazó kivonatot, olajat, balzsamot vagy krémet. Ezt mi is elkészíthetjük, annyit kell tennünk, hogy fél teáskanál Cayenne-borsot belekeverünk kedvenc hidratálónkba. A módszer alkalmazható mellhártyagyulladás, valamint különböző bőrproblémák, így herpesz, pikkelysömör és övsömör esetén.

Fogyókúrára is ajánlott

Mivel javítja az emésztést, tökéletesebbé teszi a felszívódást és megelőzi a túlevést, a Cayenne-bors a fogyókúrák a hasznos kiegészítője lehet. Ezt a tulajdonságát erősíti az is, hogy fogyasztásával fokozható a zsírégetés.

Oldjuk fel vízben

A Cayenne-bors feldolgozva, ételekhez adva sem veszíti el jótékony hatásait, azonban akkor a leghatékonyabb, ha nyersen vagy őrlemény formájában visszük be a szervezetünkbe. Ehhez a legjobb megoldás, ha egy pohár forró vízben feloldjuk, és megisszuk. Tehetünk hozzá mézet, citromot, de akár paradicsomlében, esetleg narancslében is elkeverhetjük, amivel egy rendkívül erős immunerősítő és zsírégető italt nyerünk.

Mit mondanak a tudósok?

Amerikai és japán kutatók tizenkét héten keresztül 6 mg kapszinoidot (a Cayenne-borsban is fellelhető kapszaicin alkaloid), illetve placebót adtak negyven nőnek és férfinak. A kapszanoid hatására a páciensek szervezetében erősebb volt a zsíroxidáció, ennek köszönhetően nagyobb mértékben csökkent a hasi zsír mennyisége, ami hozzájárul a megfelelő testsúly eléréséhez és az egészség fenntartásához.

Tudtad?

Ha korábban nem ettünk rendszeresen Cayenne-borsot, fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket. Ahogyan már említettük, a napi bevitelt tartsuk alacsonyan, kb. fél teáskanál az ideális mennyiség, konkrét betegség, egészségügyi panasz kezelésekor, vagy fogyúkúrára se fogyasszunk belőle egy teáskanálnál többet.

Cayenne-bors receptek itt olvashatók!

 

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4477151/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2489358/

http://www.naturalnews.com/045281_cayenne_pepper_pain_relief_metabolism.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12627807

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3699483/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2899772/

http://www.healthline.com/health/food-nutrition/cayenne-pepper-for-weight-loss#Dosage4

http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/cayenne

http://ajcn.nutrition.org/content/89/1/45.full

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email