Bár a vaníliás receptek többségével süteményeket készíthetünk, a vanília nem csupán az édességek fűszerezésére alkalmas. Ízletesebbé teszi a főételeket is, sőt, léteznek olyan vaníliás receptek is, amelyeknek a vanília a legfontosabb alapanyaga.
A vanília a sáfrányhoz hasonlóan, rendkívül drága fűszer, amit elsősorban annak köszönhet, hogy a növény beporzása, illetve részben szüretelése, még ma is kézzel történik. Különleges illata és zamata miatt, elsősorban a sütemények ízesítésére használják, azonban főételek alapanyagaként is megállja a helyét. A következő vaníliás receptek e
Vaníliás receptek főétel
Spárgás-vaníliás rizottó
Hozzávalók:
- 300 g rizs;
- 300 g spárga;
- 1 db mogyoróhagyma;
- 1 db kisebb lila hagyma;
- 1 db babérlevél;
- 30 g fokhagyma;
- Zöldségleves leve;
- 1,5 vaníliarúd;
- Extraszűz olívaolaj;
- Ízlés szerint reszelt parmezán, vagy más kemény sajt;
- Só, bors.
Elkészítés:
A felaprított mogyoróhagymát, és a szár kemény részétől megfosztott, feldarabolt spárgát –a puha rügycsúcsokat tegyük félre dekorációnak– kevés olajon megfuttatjuk. A vanília rudat hosszában felvágjuk, a magokat is a keverékbe kaparjuk, beleborítjuk a rizst, majd felöntjük a leveslével. Lassan, gyakori kevergetés mellett főzzük. Eközben a lila hagymát vékonyan felszeleteljük, üvegesre futtatjuk a megpucolt fokhagymával, a babérlevéllel, egy csipetnyi sóval (esetleg egy csipet barnacukorral). Ha kész, kivesszük a babérlevelet, és összeturmixoljuk. Amikor a rizs megfőtt, borsozzuk, sajtozzuk, majd a tetejét kissé meglocsoljuk a lilahagymás szósszal. Melegen tálaljuk.
Vaníliás receptek: köret
Vaníliás-paprikás torta
Hozzávalók:
- 1 adag sós linzertészta;
- 50 ml extraszűz olíva olaj;
- 2 db vaníliarúd;
- 1 tojás;
- 2 db sárga kaliforniai paprika;
- 100 ml zsírszegény tejföl;
- 3 kanál kenyérmorzsa;
- Ízlés szerint só, bors, csípős paprika.
Elkészítés:
Egy kisebb üvegbe öntsünk olívaolajat, kaparjuk bele a kettémetszett vanília rudakat. Alacsony hőmérsékleten, egy órán keresztül gőzöljük. Ezt követően, egy edényben forraljunk vizet, amibe pár percre dobjuk bele a paprikákat, majd hideg víz alatt lehűzve, óvatosan hámozzuk őket. A tojást felverjük, és alaposan összekeverjük a kenyérmorzsával, a tejföllel, a sajttal, és a sóval. Ha szeretjük, megbolondíthatjuk őrölt erős paprikával. A tésztát kinyújtjuk, belehelyezzük a kikent gyümölcstorta formába (vagy más, kisebb formákba), beleöntjük a keverékünket, majd erre helyezzük a paprikát úgy, hogy az egészet elfedje. Végül az íze és az illata kedvéért, locsoljuk meg vaníliával összekevert olívaolajjal. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 30 percig sütjük, és kihűlve, langyosan tálaljuk. Ez a fogás nem csak köretnek kiváló, de uzsonnára, vagy kirándulások alkalmával is fogyaszthatjuk. A vaníliás olívaolajjal más ételeket is feldobhatunk: használhatjuk sültek ízesítésére, vagy csőben sült halfélék aromásabbá tételéhez is.
Vaníliás receptek: főétel
Vaníliás csirke
Hozzávalók:
- 1 db csirke;
- 4 db sárgarépa;
- 2 db vöröshagyma;
- 4 db paradicsom;
- 1 ek liszt;
- 1 ek barna cukor;
- 2 db vaníliarúd;
- Extraszűz olívaolaj;
- 200 ml kókusztej;
- Egy kevés rum;
- Ízlés szerint só, bors.
Elkészítés:
Egy edényben, kevés olívaolajon, minél jobban megpirítjuk a csirke minden oldalát. Miután kivettük a serpenyőből, ugyanazon az olajon megfuttatjuk a felaprított hagymát és répákat. Visszahelyezzük a csirkét, meglocsoljuk a rummal, óvatosan flambírozzuk. Ha a tűz kialudt, a csirkét megszórjuk a liszttel és a cukorral, behelyezzük a paradicsomokat, a vanília rudak kikapart magvait, és magukat a rudakat is. Felöntjük egy kevés vízzel, sózzuk, borsozzuk. Mikor a csirke teljesen megfőtt, kiemeljük az edényből a vaníliarudakkal együtt. A megmaradt levet lassú tűzön sűrítjük, átturmixoljuk, majd összemelegítjük a kókusztejjel. Az elkészült csirkét melegen, a kókuszos szósszal leöntve tálaljuk.