Előkelő helyen áll a szívvédő élelmiszerek rangsorában a földimogyoró, melyet a legtöbben kiegészítő táplálékként sósan, pörkölten, vagy natúr formájában fogyasztanak. Pedig számtalan izgalmas, mégis egyszerűen elkészíthető, egészséges étel tartalmaz földimogyorót vagy éppen mogyoróvajat.
A földimogyoró gazdag növényi rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, ennek köszönheti jótékony élettani hatásait. Mivel magas a kalóriatartalma, fogyasztásával csökkenthető a fáradság és a gyengeség érzése. Egyszeresen telítetlen zsírsavjai csökkentik az LDL (rossz) koleszterin szintjét, ami hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez.
Káposztasaláta tofuval és mogyoróval −4 személyre−
Hozzávalók:
• 1 kisebb fejes káposzta
• 4 db kisebb sárgarépa
• 250 g tofu
• 2 evőkanál mogyoróvaj
• 2 evőkanál szójatej
• 1 kávéskanál borecet
• 2 evőkanál szójaszósz
• 2 evőkanál olíva olaj
• Ízlés szerint őrölt feketebors, szerecsendió, petrezselyem, apróra vágott zöldsaláta
Elkészítés:
Egy mélyebb tálba beleöntjük az ecetet, a szójaszószt és a fűszereket, majd az öntethez adjuk hozzá a tofut. Ha jól összekevertük, hagyjuk állni 5-10 percet. Egy serpenyőbe öntsünk kevés olíva olajat, majd tegyük bele az enyhén megsózott és vékony csíkokra vágott káposztát. Lassú tűzön, 10-15 percig, gyakran megkeverve pároljuk meg egy pohár langyos víz segítségével. Ellenőrizzük gyakran: a káposzta legyen főtt, de roppanós, ügyeljünk arra, hogy ne főzzük ki belőle a vitaminokat! Végül hámozzuk meg és reszeljük le a sárgarépákat, egy kisebb edényben pedig olvasszuk fel a szójatejben a mogyoróvajat.
Helyezzünk minden tányérra főtt káposztát, halmozzuk rá az ízesített tofut, a reszelt répát, majd az egészet locsoljuk meg a mogyoróvajas öntettel. Ízesíthetjük, illetve díszíthetjük őrölt feketeborssal, szerecsendióval, petrezselyemmel és apróra vágott zöldsalátával.
Brokkoli egy kicsit másképp –négy személyre−
Hozzávalók:
• 800 g brokkoli
• 200 ml szűrt zöldségleves
• 50 ml édes rizsbor −mirin−
• 6 evőkanál szójaszósz
• 20 g makadám dió
• 50 g mogyoró
• 4 teáskanál nádcukor
Elkészítés:
Mossuk meg a brokkolit és szedjük kisebb darabokra. Egy wokban –vagy mélyebb serpenyőben− melegítsük fel a levest, a rizsbort és a szójaszósz felét. Adjuk hozzá a brokkolit, és nem túl erős lángon főzzük össze az alapanyagokat, nagyjából 8-10 percig. Egy mozsárban durvára zúzzuk össze a makadámdiót és a mogyorót, majd egy serpenyőben enyhén karamellizáljuk a nádcukor segítségével. Vegyük ki a wokból a kész brokkolit, szórjuk meg a karamellizált magvakkal. A maradék, leszűrt szószt külön, kis csészében tálaljuk.
Mind a két recept kizárólag növényi alapanyagokat tartalmaz, vegetáriánusok is nyugodtan fogyaszthatják. A húsevőknek sem kell lemondaniuk róluk, hiszen mindkét étel köretként is megállja a helyét.