Körtés receptek | Három fogás körtével

Körtés receptek | Három fogás körtével 1

A körte az ősz egyik slágergyümölcse, ami nem véletlen, hiszen kellemes ízű, édes és lédús gyümölcs. Ráadásul, számos egészségvédő hatással rendelkezik, amelyeket feldolgozva, ételek alapanyagaként sem veszíti el. Ezért is érdemes a szezonjában rendszeresen fogyasztani, akihez a körtés receptek nyújtanak segítséget.


Bővelkedik rostokban, vitaminokban, antioxidánsokban, különböző ásványi anyagokban, valamint rostokban, kalóriatartalma ugyanakkor alacsony. Összetevői hozzájárulnak a vastagbél megtisztításához, a méregtelenítéshez és a rák megelőzéséhez, védik a szívet, enyhítik a csontritkulás tüneteit, elbánnak a makacs torokfájással. Sőt, a körte még a fogyókúra hatékonyságát is növelheti.

Az alábbi körtés receptek segítségével egy komplett ételsort készíthetünk el gyorsan és egyszerűen.

Körtés receptek (előétel)

Sonkakosár körtével

Hozzávalók:

  • 200 g nyers sonka szeletelve
  • 400 g lágy sajt
  • 2 Vilmos körte
  • 1 marék hámozott tökmag
  • Méz
  • Bors
  • Frissen facsart citromlé

Elkészítése:

A körtét meghámozzuk, apróra kockázzuk, majd beáztatjuk a citromlébe.

A sonkaszeletekkel kibéleljük a muffin formákat úgy, hogy bőven túllógjon a forma szélén, mivel sütés közben a sonka kissé összemegy. 

Azt is tartsuk szem előtt, hogy a szeletek jócskán fedjék egymást, vagy sütés közben szétcsúsznak, és nem tartják meg a tölteléket.

A kibélelt formákban lévő sonkát 200 °C-ra előmelegített sütőben nagyjából 10 percig sütjük. Ha kész, kivesszük, és hűlni hagyjuk.

Időközben a sajtot, a körtekockákat, és a pörkölt tökmagot összekeverjük, borsozzuk (ne sózzuk, mert a sonka igen sós).

A ropogósra sült sonkakosarakat kiemeljük a formákból, megtöltjük a keverékkel, amire enyhén meglangyosított mézet csepegtetünk, és azonnal tálaljuk.

Körtés receptek (főétel)

Körtés-diós rizottó

Hozzávalók:

  • 320 g rizs
  • 400 g érett, de nem túl puha körte
  • 100 g dióbél
  • 1 liter hús, vagy zöldségleves lé
  • 1 citrom
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 50 g vaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • Ízlés szerint bors, esetleg reszelt parmezán

Elkészítése:

Mossuk meg a citromot, facsarjuk ki a levét, a héját tegyük félre.

A körtét hámozzuk, és negyedeljük, emeljük ki a magházat.

Vágjuk fel őket vékony szeletekre, majd öntsük rájuk a ciromlevet, hogy ne feketedjenek.

A diót durvára vágjuk, de előtte félreteszünk 4 fél dióbelet a díszítéshez.

Egy nagyobb lábosban felolvasztunk 30 dk vajat, és az apróra kockázott hagymát, melyet üvegesre pirítunk.

Hozzáadjuk a rizst, melyet kicsit megpirítunk, majd felöntjük a borral.

A rizst felöntjük húslével, és folyamatos kevergetés mellett főzzük.

Ha a rizs már majdnem kész, pár szelet körte kivételével a szeletelt gyümölcsöt a rizottóba tesszük.

Mikor megfőtt, hozzáadjuk a maradék vajat, az enyhén megpörkölt diót, borsot.

A szeletelt nyers körtével, és a dióbéllel díszítve tálaljuk.  

Körtés receptek (desszert)

Nutellás körte bundában

Hozzávalók:

  • 1 adag leveles tészta
  • 4 db érett, de kemény körte
  • 1 tojás
  • Nutella, vagy egyéb csokoládés, vagy mogyorókrém

Elkészítése:

A körtét alul megnyitjuk, és óvatosan kivesszük a magházat, majd egy kis üreget alakítunk ki, amibe majd a Nutella kerül.

Csak ezután hámozzuk meg őket, így nem esnek szét.

A leveles tésztát vékony csíkokra vágjuk, de előtte egy pohár segítségével a körték aljánál nagyobb köröket szaggatunk (természetesen négyet).

A körtéket megtöltjük Nutellával, egy kevés tésztával „betömjük” a lyukat.

A kerek talpra állítjuk, és múmiaszerűen betekerjük az egész felületet a tésztacsíkokkal. 185°C-on 20 percig sütjük és langyosan, vagy hidegen tálaljuk.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email