Édeskömény receptek | Különleges és egészséges ételek

Édeskömény receptek | Különleges és egészséges ételek 1

Az ánizshoz hasonlító ízű édeskömény számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik, ezért érdemes étrendünk részévé tenni. Nem kell azonban feltétlenül önmagában fogyasztanunk: ez a valóban különleges zöldség nagyszerűen használható ételek alapanyagaként, hiszen még a legegyszerűbb fogásokat is egyedivé tehetjük a segítségével.


A különleges ízek kedvelői nagyra értékelik az édesköményt, amellyel a legegyszerűbb ételek és italok is egyedivé tehetők. De nem csupán ezért ajánlott az édeskömény rendszeres fogyasztása: ez a zellerfélék közé tartozó zöldség ugyanis rendkívül egészséges. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, javítja az emésztést, méregtelenít, erős antioxidáns, támogatja az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, kezeli a gyulladásokat és légúti megbetegedéseket. Méghozzá akkor is, ha feldolgozva fogyasztjuk, amiben az alábbi édeskömény receptek lehetnek a segítségünkre.

Citromos édeskömény serpenyőben /előétel vagy köret/

Hozzávalók:

  • 3 db nagy édeskömény
  • 1 db citrom
  • Extraszűz olívaolaj
  • Só, feketebors

Elkészítés:

Az édesköményeket megmossuk, felszeleteljük. Egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, beletesszük a felszeletelt édesköményt, és a növény felkarikázott leveleit. 5 percig pirítjuk. Sózzuk, meglocsoljuk a citrom frissen csavart levével, majd lassú tűzön, fedő alatt, 15 percig tovább főzzük. Az utolsó 5 percben levesszük a fedőt, feltekerjük a lángot, és enyhén lepirítjuk az édesköményt. Frissen őrölt borssal, melegen tálaljuk

 

Édesköményes ál-pizzaszósz /első fogás, köret/

Hozzávalók:

  • 3-4 db párolt édeskömény
  • 3 db friss paradicsom
  • 10 db fekete olíva bogyó
  • Egy csipet oregano
  • 1 kávéskanál ecetes kapri bogyó
  • Extraszűz olívaolaj
  • Egy bő maréknyi parmezán, vagy egyéb reszelt sajt
  • Só, feketebors

A párolt édesköményeket 4 cikkelyre vágjuk. Kenjünk ki egy jénai edényt olajjal, helyezzük rá az édeskömény cikkelyeket, a feldarabolt paradicsomkockákat, a kapribogyót, a felkarikázott olíva bogyókat, szórjuk meg sóval, borssal és a morzsolt oregánóval. Öntsünk alá egy kevés langyos vizet, fedjük le, és helyezzük 15 percre előmelegített, fokos sütőbe. Ha kész, 5-10 percre kapcsoljuk be a felső lángot, és fedetlenül pirítsuk meg a sajtot. Langyosan, vagy hidegen is fogyasztható.

Édesköményes tészta zellerszárral (második fogás)

Hozzávalók:

  • 100 g édeskömény
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • Zellerszár
  • 20 g mag nélküli fekete olívabogyó
  • 1 kisebb, friss erős paprika
  • 10 g extraszűz olívaolaj
  • Só, feketebors
  • 4-500 g durumtészta

Elkészítés:

A zellerszárat meghámozzuk, majd nagyjából 2 mm vékony szeletekre vágjuk, ugyanezt tesszük a meghámozott hagymával is. Az édeskömény alsó részét ék alakban kivágjuk (mert lassan fő), majd szintén 2 mm-es vékonyságúra szeleteljük. Az erős paprikát 3 részre vágjuk, eltávolítjuk a magvait. Egy edénybe olívaolajat öntünk, belehelyezzük a hagymát és az erős paprikát, alacsony tűzön 5 percig fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a zellert és az édesköményt, kevés vizet öntünk alá, sózzuk, borsozzuk, és 10 percig, gyakori kevergetés mellett pároljuk.

Időközben feldaraboljuk az olívabogyókat, és kifőzzük a tésztát, majd összekeverjük az édesköményes szószunkkal. Ha szeretnénk megbolondítani a tésztát, tálalás előtt megszórhatjuk pirított mandulával vagy fenyő magvakkal is. Melegen fogyasztjuk!

Sertéslapocka édesköménnyel és naranccsal /főétel/

Hozzávalók:

  • 300 g sertéslapocka
  • 2 db édeskömény
  • 25 g vaj
  • Egy kevés burgonyakeményítő
  • 300 ml tej
  • 30 ml brandy
  • 1 db narancs
  • Pár szem boróka bogyó
  • Só, feketebors

Elkészítés:

Az édeskömény végeit eltávolítjuk, és fél centis darabokra szeleteljük. A vajat felolvasztjuk, beletesszük a borókabogyókat és az édesköményt. Sózzuk, majd kevergetés mellett 15 percig pároljuk. Ezt követően kivesszük a serpenyőből az édesköményt, és belehelyezzük a keményítőben megforgatott sertésszeleteket. Mindkét oldalukon megpirítjuk, majd ráöntjük a brandyt. Ha elpárolgott, a húst a tejjel felöntve, fedő alatt 5 percig főzzük, ezután visszatesszük az édesköményszeleteket, és egy fél narancs levét. Végül a hússzeleteket és az édesköményt egy tálra helyezzük, felkarikázott narancsszeletekkel, borssal meghintve kínáljuk.

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email