Június végén indul a parlagfű szezonja, hogy ettől kezdve, egészen novemberig, megkeserítse a növény pollenjére érzékenyek életét. Bár többféle módon enyhíthetjük a panaszokat, a parlagfű-allergia kezelése különösen hatékony lehet a gyömbér és a szerrapeptáz enzim felhasználásával.
Az egyre melegebb időjárás hatására a parlagfű hamarabb fejlődik ki, és sokkal tovább termel allergén anyagokat. Ezért lényeges, hogy időben elkezdődjön a parlagfű-allergia kezelése, hiszen ellenkező esetben akár hónapokon keresztül jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek.
Mivel jár a parlagfű-allergia?
Általában valamilyen fehérje váltja ki a légúti allergiát, ami lehet asztma – ilyenkor a légutak, hörgők érintettek –, illetve a tipikusan az orrnyálkahártya gyulladását okozó allergiás rhinitis, azaz a szénanátha. Mindkettő hátterében állhat a parlagfű-allergia, azonban sokkal gyakoribb, hogy a hatására szénanátha alakul ki, melynek legjellemzőbb tünetei a következők:
- krónikus orrdugulás (alvás közben fokozódik),
- orrfolyás,
- folyamatos, de legalábbis gyakori könnyezés,
- tüsszögés,
- torokviszketés,
- viszkető szemek,
- nehézlégzés,
- fejfájás,
- csalánkiütés.
Allergiás asztma esetén a panaszok kiegészülnek a sípoló légzéssel, illetve mellkasi szorítással. Mivel nem lehetünk biztosak benne, hogy ezeket a tüneteket a parlagfű váltja ki, ezért mindenképpen végeztessünk el egy allergiatesztet!
Figyeljünk a keresztallergiára
Előfordulhat, hogy nyers gyümölcsök és/vagy zöldségek fogyasztása után a parlagfű-allergiával megegyező tünetek jelentkeznek. Ezt nevezzük keresztallergiának, ami azért alakul ki, mert a pollenallergiások szervezetében termelődő antitestek, „megzavarodnak”, és az ezekben a növényekben lévő egyes fehérjékhez is hozzákapcsolódnak. A felszabaduló hisztamin hatására gyulladásos reakció lép fel, az allergia legjellemzőbb tünete a bőr- és szájüregi viszketés, illetve az ajak, garat, nyelv irritáció. Duzzanatok, kipirosodás kísérheti, de akár a szénanáthához hasonló panaszok is jelentkezhetnek.
Parlagfű-allergia esetén a következő növények okozhatnak allergiás panaszokat:
Parlagfű-allergia kezelése
A parlagfű-allergia elleni védekezés legbiztosabb módja, ha nem kerülünk kapcsolatba a növény allergén összetevőivel. Sajnos, erre általában nincsen lehetőség, hiszen a polleneket szinte lehetetlen elkerülni. Mégis, sokat javíthat az állapotunkon, ha elkerüljük a parlagfűvel érintett területeket. Szintén segíthet – és ajánlott is – a napi rendszerességű hajmosás, valamint az ágynemű és a ruházat gyakori cseréje. Általában a hagyományos, gyógyszeres kezelést nem lehet elkerülni, ugyanakkor léteznek természetes módszerek, amikkel csökkenthető, vagy akár el is hagyható a gyógyszerbevitel.
Természetes megoldások
Nem a gyógyszerek helyett, de kiegészítő terápiaként többféle otthoni módszer alkalmazható a parlagfű-allergia kezelésére. Ezek egyrészt az immunerősítést szolgálják, másrészt csökkentik a gyulladást, illetve enyhítik a tüneteket, elsősorban azzal, hogy átjárhatóvá teszik a légutakat.
- Méz: naponta 1-2 evőkanál méz hatásosan enyhítheti a szénanátha miatti könnyezést és az orrfolyást, mérsékelheti a szemviszketést.
- Gyömbér: gyorsan és hatékonyan mérsékli az allergiás rhinitis tüneteit, nagyszerű gyulladásgátló, erősíti az immunrendszert, kitisztítja a légutakat. Rágcsáljuk nyersen, vagy reszelve (elég két kávéskanálnyi) tegyük mézes, ciromos teába. Arra viszont figyeljünk, hogy milyen a hatása, a gyömbér ugyanis keresztallergiát válthat ki.
- Kurkuma: immunerősítő, gyulladáscsökkentő, valamint mérsékli az allergiás reakció intenzitását. A kurkuma a szénanátha okozta tüsszögést és orrdugulást is enyhítheti. Fogyaszthatjuk fűszerként, de még jobb, ha vízben feloldva megiszunk belőle naponta egy evőkanálnyit.
- C-vitamin: szénanátha esetén a gyömbérhez hasonlóan, antihisztaminként működik, segítségével könnyebben átvészelhetjük az allergiás időszakot. Ehhez elegendő, ha C-vitaminban bővelkedő ételeket és italokat fogyasztunk.
- Probiotikum: elsősorban az élőflórás joghurtokban található Lactobacillus acidophilus segíthet a parlagfű-allergia következményeként kialakuló szénanátha kezelésében, de általánosságban elmondható, hogy a probiotikumok fogyasztásával a tünetek jelentősen mérsékelhetők. Ezért érdemes a tavaszi és nyári időszakban azokat a probiotikumokat (táplálékkiegésztőket) fogyasztani, melyek nagy változatosságban tartalmaznak probiotikus baktériumokat.
Hogyan segít a szerrapeptáz enzim?
A szerrapeptázt a selyemhernyó emésztőrendszerében élő Serratia E-15 baktérium termeli. Egy proteolitikus, azaz fehérjebontó enzimről van szó, mely éppen ezért, rendkívül gyorsan képes elfolyósítani a légutakban felhalmozódó nyálkát, ami ennek köszönhetően könnyen kiürül. Ráadásul, a szerrapeptáz egyike a legjobb természetes gyulladáscsökkentőknek, nemcsak enyhíti a szénanátha tüneteit, hanem segíti az irritáció teljes megszüntetését is.
Még több hasznos tipp parlagfű-allergiásoknak itt olvasható!
Hivatkozások:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1112773/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26342520
http://acaai.org/allergies/types/ragweed-allergy
http://www.homeremediesweb.com/ginger-health-benefits.php
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12911824
https://draxe.com/seasonal-allergy-symptoms/
http://www.lifeextension.com/magazine/2003/9/report_aas/page-01