Béltisztító gyógynövények mindenkinek – Melyik a legjobb?

Béltisztító gyógynövények – Melyik válasszuk?

Szakemberek szerint évente legalább kétszer, tavasszal és ősszel ajánlott a béltisztítás, vagy akkor, ha erre az erre utaló tünetek már jelentkeztek. Bármilyen okból is végezzük el a kúrát, a béltisztító gyógynövények segítségére mindig számíthatunk.


Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a béltisztításnak folyamatosan szezonja van. Hogy, miért? A válasz a modernnek nevezett életmódunkban keresendő. Ennek „köszönhető”, hogy a szervezetünkbe jutó toxinok áradatával már nem tudunk segítség nélkül megbirkózni. Miről is van szó? Egyrészt a folyamatosan bombázzuk magunkat az adalékanyagokkal eltelített élelmiszerekkel, ha pedig ez nem lenne elég, a mindennapi sportolással is hadilábon állunk.

Szóval, egészségtelenül táplálkozunk, és keveset mozgunk.

Ráadásul, még akkor sem vagyunk biztonságban, ha mindenből megpróbálnánk bio minősítésű terméket választani. Sajnos, általában nem tudjuk nyomon követni, hogy a megvásárolt élelem, honnan került az asztalunkra. Ez főleg a piacon vásárolt, ömlesztett zöldségekre, gyümölcsökre igaz, hiszen ezek bio minősítését nem garantálják.

Sokan sajnos visszaélnek a „bio”, vagy az „organikus eredetű” megnevezéssel, amit tudni kell ezekről, hogy ilyen termékeket csak csomagolva szabad árusítani, feltüntetve a pontos származási helyet, az elosztó országot, a lejárati dátumot – legyen szó almáról, paradicsomról, húsról vagy akár erjesztett élelmiszerekről, a nemzetközi szabály mindenre vonatkozik.

Még egyszer szögezzük le: a legnagyobb kárt az élelmiszerekben lévő adalékanyagok okozzák, amelyek elsősorban a bélrendszerben rakódnak le, nem kívánt hatásuk pedig összeadódik. Éppen ezért, hiába nem lépjük túl a címkéken feltüntetett, napi „megengedett” mennyiséget, a halmozódást ezzel nem kerüljük el. A káros adalékanyagok mellett vannak természetes élelmiszer alapanyagok is, amelyek akadályozzák szervezetünk normális működését. Ide tartoznak az állati zsírok, a fehér liszt, a fehér cukor.

Különösen a téli hónapokban érezzük szükségét, hogy ezekből minél többet fogyasszunk, pont abban az időszakban, amikor egyébként is lelassul az anyagcserénk, emésztésünk. Ezért javasolják az ütemezett béltisztítás elvégzését ősszel és tavasszal. Ősszel azért, hogy felkészítsük az emésztőrendszerünket a nehéz ételekre, tavasszal pedig azért, hogy eltávolítsuk a felgyülemlett salak- és méreganyagokat.

Mikor jött el a beltisztitas ideje?

Erre már részben válaszoltunk, már, ami a tervezhető béltisztítást illeti. Annyi biztos, hogy egészségünk érdekében érdemes rendszeresen „béltisztítani”, amire bizonyos árulkodó jelek is figyelmeztetnek. Ezek jellemzően az emésztéssel állnak összefüggésben. Igaz, sokan először gyomorrontásra vagy egyszerű túlevésre gyanakodnak, azonban a tünetek állandósulásakor már nem zárható ki a méreganyagok fokozott jelenléte. Ilyenkor az otthoni béltisztítás akár már rövid távon is segíthet megszüntetni a kellemetlenségeket. Lássuk, melyek a leggyakrabban előforduló panaszok:

  • akut, vagy krónikus székrekedés,

  • akut, vagy krónikus hasmenés,

  • székrekedés és hasmenés váltakozása,

  • puffadás, amely főleg étkezés után lép fel,

  • görcsös alhasi fájdalom,

  • gyomorszáj magasságában érzett nyomás és/vagy fájdalom,

  • telítettség érzés,

  • rossz lehelet,

  • indokolatlan fáradtság,

  • visszatérő fejfájás,

  • rossz közérzet,

  • bőrproblémák (pattanások, akné vagy túlzott bőrszárazság),

  • gyakori émelygés.

Ez utóbbit azonban ne vegyük késpénznek, mivel a toxinokkal és salakanyagokkal terhelt bélrendszerben a tápanyagok csak részlegesen vagy alig tudnak felszívódni, ezért bármennyit eszünk, folyamatos éhségérzettől szenvedünk. Ez hosszú távon könnyen komoly túlsúlyhoz vezethet, ami pedig számos betegség melegágya lehet. Ide tartozik a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a különböző hiánybetegségek.

És ez még korántsem minden. A felhalmozódott, és a bélfalra tapadt salakanyag kiváló búvóhely a bélparaziták számára. Ezek az élősködők számtalan módon bejuthatnak a szervezetünkbe, lehetnek mikroszkopikus méretűek, de egyes fajok méteresre is megnőhetnek. Szintén hiánybetegségeket okozhatnak, mivel elszívják a létfontosságú tápanyagokat, valamint gyulladásos reakciókat válthatnak ki. A béltisztítással tehát nemcsak a káros anyagoktól, hanem az ezekben elrejtőző parazitáktól is megszabadulhatunk. Beleink hívatlan lakóiról, élősködőkről, kukacokról, férgekről a Natural Swiss minden tudnivalót összegyűjtött, érdemes utánanézni.

Béltisztítás és probiotikumok

A bélnyálkahártyára ragadó toxinok és a salakanyag a bélflóra egyensúlyát is felboríthatja, mivel ezek a káros anyagok akadályozzák a jótékony baktériumok (probiotikumok) megtapadását. Ennek következménye, hogy a probiotikus baktériumok nem fognak megfelelően szaporodni, számuk lecsökken, és felborul a bélflóra egyensúlya (a bélflórát jótékony és káros baktériumok, vírusok és gombák építik fel), aminek következtében fokozatosan legyengül az immunrendszerünk. Mi ennek az oka? Az immunsejtek 80 százaléka és a bélflóra gyakorlatilag ugyanott, a vastagbélben helyezkedik el. Amikor a bélflóra sérül, ezt az immunsejtek is „megérzik”, működésük nem lesz megfelelő. Ilyenkor gyakrabban szenvedünk különféle, lassan gyógyuló és rendszeresen visszatérő gyulladások miatt, könnyebben elkapjuk a szezonális betegségeket (nátha, influenza, megfázás), védtelenebbek vagyunk az allergiákkal szemben, a bőrünkön is meglátszik, hogy immunrendszerünk gyengélkedik.

A béltisztítás két irányból is segít regenerálni a bélflórát: az eltávolított salakanyaggal távozik a káros mikroorganizmusok egy része, valamint könnyebben fognak megtapadni a bélfalon, és elszaporodni a probiotikus baktériumok. Mindkét folyamat felgyorsítja a bélflóra egyensúlyának helyreállását, ami egyet jelent az immunrendszer működésének javításával. Az egészséges bélflóra felturbózza az energiaszintünket, optimalizálja az emésztést és a tápanyagok hasznosulását.

Ha viszont nem lépünk időben, mindezek ellenkezőjével kell szembenéznünk: rossz emésztéssel, ürítési problémákkal, sérülékeny immunrendszerrel, és ezek következményeivel.  A probiotikumok immunerősítő hatásáról dr. Podlupszki Csaba szakcikkét érdemes elolvasni a www.meregtelenites-beltisztitas.com oldalon.

Segíti a fogyást

Annak ellenére, hogy a béltisztítás nem az alakformálásról szól, mégis nagy segítségünkre lehet a fogyásban, ahogyan a hasi zsírpárnáktól is megszabadíthat. A kúra alatt máris tapasztalni fogjuk a súlyvesztést, ami a kihajított salakanyag, illetve a pangó víz mennyiségétől függ, és akár 2-3 kiló is lehet.

Erre tesz rá egy lapáttal, hogy helyreáll az anyagcsere és a bél perisztaltika, az ismét kiegyensúlyozott bélflóra probiotikus baktériumai ismét elegendő emésztőenzimet termelnek, mindez pedig hozzájárul „versenysúlyunk” visszaszerzéséhez. Beindul a zsírégetés is, ami egy nagy lépés az áhított lapos has eléréséhez. Ez nemcsak esztétikai kérdés, hiszen a hasi zsír bizonyítottan növeli a szívbetegségek és a diabétesz kockázatát.

Azt azonban ne feledjük, hogy a béltisztítás nem varázslat, önmagában csak néhány kilótól szabadít meg és pár centivel lesz vékonyabb tőle a derekunk. Arra viszont kiváló, hogy felerősítse az egészséges életmód pozitív hatásait. Tehát a béltisztítás mellett mozogjunk minden nap legalább fél órát intenzíven, szakítsunk a káros adalékanyagokat tartalmazó kész- és félkész ételekkel, az állati zsírokkal, a fehér liszttel és cukorral. Helyettük együnk minél több rostban gazdag élelmiszert, például teljes kiőrlésű gabonát, nyers (párolt) zöldségeket, gyümölcsöket, valamint probiotikumokat (savanyú káposzta, kovászos uborka, erjesztett szója és tejtermékek) és más egészséges ételeket.

Mit együnk a kúra alatt?

A napot kezdjük egy enyhe hatású béltisztító gyógynövény főzettel (teával), reggelire együnk gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményt. Egész nap tartózkodjunk a finomított fehér cukorral, fehér liszttel készült élelmiszerektől, a zsíros, nehéz, rántott ételektől, az előre gyártott félkész- vagy kész ételektől. Koffein- és alkoholtartalmú italokat csak minimális mennyiségben fogyasszunk, napi egy pohár vörösbor azonban megengedett. Természetesen a cukros, szénsavas „üdítőket” egy életre felejtsük el.

A béltisztító gyógynövényekből készített főzetből lehetőség szerint napközben is kortyolgassunk, este, lefekvés előtt pedig igyunk egy csészével.

Étkezzünk naponta négy-öt alkalommal, a falatokat alaposan rágjuk meg, ne kapkodjunk, szánjunk elegendő időt a táplálkozásra. Fogyasszunk minel több friss, nyers gyümölcsöt és zöldséget, utóbbit akár párolva, szigorúan rántás és habarás nélkül. Ezek a teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan a rostbevitelt biztosítják, ami elengedhetetlen a sikeres béltisztításhoz. És meg valamihez: a prebiotikus rostok a probiotikumok (jótékony baktériumok) táplálékai, ezek nélkül a bélflóra egyensúlyát nem tudjuk fenntartani, illetve visszaállítani. A rostok az ürítést is segítik, attól függően, hogy vízben oldhatók vagy éppen oldhatatlanok, hatékonyan szüntetik meg a székrekedést és a hasmenést. 

Már említettük a probiotikus baktériumok fontosságát, ezeket az egészségvédő mikroorganizmusokat, a jó minőségű probiotikum étrend-kiegészítőkkel is bevihetjük a szervezetünkbe. Olyan terméket válasszunk, amely legalább tíz baktériumtörzset tartalmaz!

Sport és sport

Az egészséges étrend csak akkor lesz hatékony szövetségünk a béltisztításban, ha kiegészül a rendszeres mozgással. Arányosan elosztva, heti 150 percet javasolnak a szakemberek, de még jobb, ha napi 30 percet teljesítünk, ezt tehetjük úgy is, hogy két vagy három részre osztjuk az időt. A lényeg a rendszeresség és az, hogy a mozgás intenzív legyen, azaz legalább egy kicsit izzadjunk közben.

Különösen hatékonyak a kardió edzések, a futás, az ugrálókötelezés, a lépcsőzés vagy akár a Zumba, de a Nordic Walking, a kocogás is jó választás. Ha idősebbek vagyunk egy kiadós séta is megteszi. Mindig az egészségi állapotunk és pillanatnyi fizikai alkalmasságunknak megfelelő mozgást válasszunk.

Még egyszer a béltisztítás pozitív hatásairól

Már a béltisztítás első napjaiban tapasztalni fogjuk, hogy a toxinoktól és salakanyagoktól, azaz a feleslegesen terhelő anyagoktól megtisztított szervezet sokkal jobban fog működni. Ez számos pozitív hatással járhat, amelyek nemcsak fizikai, hanem lelki egészségünket is támogatják.

Energikusabbá válunk, megnő a szellemi és fizikai teljesítőképességünk, megszűnhetnek az alvászavarok és a depresszió, összességében jelentősen javul az életminőségünk.  Rendeződhet a bélműködésünk, búcsút mondhatunk a krónikus hasmenésnek és székrekedésnek, a puffadásnak és alhasi görcsöknek.

Immunrendszerünk felerősödik, ezért ellenállóbbak lehetünk a fertőzésekkel, gyulladásokkal és általában a betegségekkel szemben. Stabilizálódhat a vércukorszintünk, csökkenhet az LDL (rossz) koleszterin mennyisége a vérben, miközben a HDL (jó) koleszterin szintje megemelkedhet. A vitaminok és ásványi anyagok felszívódása javulhat, a mérgektől megszabadított bélrendszerben a rákos elváltozások is kisebb eséllyel jelennek meg.

A béltisztítás a külsőnkkel is csodát tehet: a felesleges kilók leadása mellett a bőrünkön is látni fogjuk a béltisztítás pozitív hatását: elmúlhatnak a pattanások, a bőr ruganyosabbá, üdévé válik, ahogyan elfelejthetjük a fénytelen hajat és töredezett körmöket.

Béltisztító gyógynövények

Nézzünk most meg néhány olyan gyógynövényt, amelyeket bátran használhatunk béltisztításra.

Kamilla:

Kevés jobb emésztéshelyreállító gyógynövény létezik a kamillánál, amit jelentős részben béltisztító hatásának köszönhet. Hatóanyagai enyhítik az emésztőrendszeri gyulladásokat, lazítják a székletet, felerősíti a máj és a vese működését, tisztítja a vért. Ez a béltisztító gyógynövény a bélben megbújó élősködők kiűzésében is segítségünkre lehet – olvasható a Gyógynövény Völgy oldalán.

Aloe vera:

Tele van növényi rostokkal, nagyszerű fogyókúrára, hogyan béltisztító gyógynövényként is megállja a helyét az Aloe vera. Bár vízzel vegyítve, beöntésként is rendkívül hatásos, akinek ez túl kényelmetlen megoldás, nyugodtan használja ivókúrára. Kitakarítja a vastagbelet, miközben a mérgeket is képes megkötni. További érdekességek az Aloe vera tisztító hatásáról a Livestrong honlapján.

Lenmag:

Megint a rostok! A lenmag különösen gazdag rostokban, amik alaposan megtisztítják a vastagbelet, letakarítják a bélfalra tapadt mérgeket és salakanyagot. Ráadásul a lenmag fokozza a természetes bélmozgásokat, ha rendszeresen fogyasztjuk, jó eséllyel nem kell többet tartanunk a székrekedéstől. Szebbé teszi a hajat, a körmöket és a bőrt, nagyszerű antioxidáns. Amire viszont figyeljünk, hogy mindig alaposan rágjuk meg, különben puffaszt, ezért inkább a darált változatát válasszuk. Olaja is rendkívül egészséges, sütéshez különösen ajánlott, ugyanis hevítéskor az olajok közül az egyik legkevesebb káros anyag a lenmagolajból szabadul fel – erről, és a lenmag további hatásairól ír az Életmód Magazin. A Maryland Orvosi Központ összeállításából az is kiderül, hogy a lenmag felgyorsítja a széklet távozását, csillapítja az IBS tüneteit, valamint kiváló természetes hashajtó.

Psyllium:

Tíz gramm psyllium nyolc gramm rostot tartalmaz, ami már önmagában a béltisztító gyógynövények királyává teszi. Különlegessége, hogy vízben oldható és oldhatatlan rostok egyaránt megtalálhatók benne. Nagyszerű béltisztító, gyorsan és hatékonyan távolítja el a vastagbélből a káros anyagokat. Másik előnye, hogy hozzájárul a probiotikus baktériumok elszaporodásához, ezáltal a bélflóra egyensúlyának visszaállításához és megőrzéséhez. És ez korántsem minden, a psyllium még számos egészségvédő hatással rendelkezik – olvasható a www.draxe.com cikkében.

Csalán:

Dr. Apostol Éva szerint a csalán egyike a legsokoldalúbb gyógynövényeknek, de azt talán kevesebben tudják, hogy a vastagbél megtisztítására is alkalmas. Kíméletes hashajtó, így nyugodtan kezelhetjük vele a kevésbé makacs székrekedést. Méregtelenítő hatását a bélen kívül a vérben, a vesékben és a májban is kifejti. A csalán legfontosabb hatásait, beleértve méregtelenítő képességét, a Natural Food Series foglalta össze.

Ízletes koktél béltisztító gyógynövényekből

Eddig nem volt szó az almáról és a gyömbérről, pedig mindkettő közreműködik a belek megtisztításában, főleg akkor, ha megfelelően használjuk őket. Készítsünk belőlük turmixot, ami nemcsak hatásos, de még finom is.

Préseljünk ki friss almából kb, 2 dcl levet, vagy használjunk ugyanennyi 100 százalékos almaitalt. Adjunk hozzá egy-egy teáskanálnyi őrölt gyömbért és psylliumot, majd keverjük simára az italunkat. A psyllium összegyűjti és leköti a vastagbélben a mérgeket, a gyömbér gyorsítja a távozásukat, míg az almalé biztosítja a tápanyag utánpótlást a tisztítókúra alatt.

A béltisztítás után igyunk még 8-10 pohár tiszta vizet, ebédre és vacsorára csak könnyű ételeket együnk, mert a psyllium megduzzad a gyomorban, ezért teltségérzetet okoz – figyelmeztet a Livestrong, ahol további receptek között is böngészhetünk.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email