Számos természetes lázcsillapító módszer létezik, a gyermekek esetében rendkívül hatékony a gyógyteák és főzetek fogyasztása. A lázcsillapító teák közül a zsálya, a bodza, a fűzfa és a hársfa különösen ajánlható, ahogyan a mazsolából és a salátából készített főzet is kiválóan használható lázcsillapításra.
Lázcsillapító receptek gyermekeknek
Zsálya: pótolja az elvesztett folyadékot, ugyanakkor elősegíti az izzadást és csökkenti a lázat.
- Tegyünk egy zsálya levelet egy kisebb csészébe és öntsük le forró vízzel.
- Takarjuk le a csészealjjal nagyjából 10 percre.
- Szűrjük le és langyosan, esetleg mézzel édesítve adjuk gyermekünknek.
Mazsola: főzete kiváló folyadékpótló és lázcsökkentő hatású.
- Borítsunk egy nagyobb lábosba egy csészényi mazsolát és hét csészényi vizet, majd forralásig melegítsük fel a keveréket.
- Ha felforrt, vegyük alacsonyabbra a hőfokot, és lassan főzzük el a lé nagyjából egyharmadát.
- Kihűlve, naponta többször, fél csészével kell inni belőle.
Áztatott saláta: bár leginkább frissen fogyasztjuk, a fejes saláta főzete a természetes lázcsillapítás bajnoka, ráadásul pótolja a kiizzadt vizet. Magas káliumtartalommal rendelkezik, ezen kívül kalciumban, foszforban, nátriumban és magnéziumban is gazdag. A lázcsillapítás szempontjából a legfőbb erénye, hogy –sok más zöldséggel szemben− alig tartalmaz cinket és vasat.
- Egy nagyobb darab megmosott, feldarabolt salátára –főleg a törzsét használjuk− öntsük forró vizet.
- Hagyjuk állni 15 percig.
- Ízesítsük mézzel, langyosan fogyasztandó.
Bodza: a láz kezdetekor elősegíti az izzadási folyamat elindulását.
- Dobjunk be egy kanálnyi bodzavirágot 150 ml forró vízbe.
- Lefedve hagyjuk állni 5-10 percig, majd szűrjük le.
- Gyermekünk igyon meg belőle napi 3-4 csészényit, méghozzá minél melegebben.
Fűzfa: általános gyulladáscsökkentő, valamint megszünteti a magas lázzal járó hidegrázást.
- Áztassunk be 250 ml hideg vízbe egy kiskanálnyi fűzfakérget.
- Alacsony lángon forraljuk fel, majd hagyjuk lehűlni.
- Áztassuk 5 percig, majd szűrjük le.
- Langyosan is fogyasztható, napi adagja 1-2,5 csésze.
- Mézzel ízesíthetjük.
Hársfa: beindítja az izzadást, lenyomja a testhőmérsékletet.
- 150 ml forró vízbe dobjunk be kétkanálnyi hársfavirágot.
- Hagyjuk állni 10 percet, majd szűrjük le.
- Napi ajánlott adagja három csésze, érdemes kizárólag délután használni, ugyanis izzasztó hatása a reggeli órákban kevésbé érvényesül.
És végül egy igazi lázcsillapító mix
- Keverjünk össze 20 g magos csipkebogyót, ugyanennyi hársfavirággal, tíz darab méhfűlevéllel és tíz gramm kamillavirággal.
- A keverékből tegyünk két kiskanálnyit egy csészébe.
- Öntsünk rá forrásban lévő vizet, hagyjuk állni 5-10 percig, majd szűrjük le.
- Naponta többször is fogyasztható belőle egy csészényi, a teát mézzel ízesíthetjük.