Rák ellen avokádó – A koleszterinszintet is csökkenti

Rák ellen avokádó – A koleszterinszintet is csökkenti 1

Európában is egyre népszerűbb az avokádó, nyersen, saláták alapanyagaként vagy akár feldolgozva is sokan fogyasztják. És jól teszik, hiszen az egzotikus gyümölcs olaja rengeteg, nélkülözhetetlen vitamint tartalmaz: ennek köszönhetően az avokádó többek között kiváló koleszterincsökkentő, védi az ereket, valamint különösen jól használható a szájüregi rák kezelésében.

 

Az avokádó −persea americana− a babérfélék családjába tartozik. Örökzöld fa, mely akár húsz méter magasra is megnőhet. Eredetileg Közép-Amerikából származik, pár évszázada azonban már a mediterrán, trópusi és szubtrópusi területeken is termesztik.

 

Vitaminok és telítetlen zsírsavak

Nagy mennyiségben tartalmaz folátot (B9-vitamin, a folsav természtben előforduló változata), egyszeresen telítetlen zsírsavakat −fajtától függően 10-30 százalékot−, valamint A-, B1-, B2-, C-, D-, és E-vitaminokat. Gazdag linolsavban (omega-6 zsírsav) és linolénsavban (omega-3 zsírsav) is, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, ezeket többek között az avokádó fogyasztásával pótolhatjuk.

 

Segít megelőzni a rákot és az érrendszeri betegségeket

Magas telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően, az avokádó fokozza a HDL (jó) koleszterin termelődését, valamint akadályozza az LDL (rossz) koleszterin lerakódását. A, Pennsylvania Állami Egyetem (Pennsylvania State University) kutatói, a Journal of the American Heart Association szaklapban megjelent tanulmányukban megállapították, hogy a közepesen zsíros étrend részeként elfogyasztott napi egy darab avokádó segít csökkenteni az LDL koleszterin szintjét a túlsúlyos vagy elhízott emberek esetében. A koleszterinszint szabályozásával, az avokádó fogyasztása hozzájárul számos szív- és érrendszeri megbetegedés, köztük az érelmeszesedés, keringési zavarok és vérnyomásproblémák megelőzéséhez. Szintén az avokádó vérnyomásbeállító tulajdonságát erősíti jelentős magnézium- és káliumtartalma.

 

Antioxidáns, vércukorszint csökkentő

Az avokádó fogyasztása lelassítja a glükóz felszívódását, ezáltal szabályozza a vércukorszintet. Fitotápanyagai hatékony antioxidánsok, sikeresen veszik fel a harcot a sejteket megtámadó és rákos elváltozásokat okozó szabad gyökökkel szemben. A Colombus-i Ohio Állami Egyetemen (The Ohio State University) elvégzett kutatás szerint, az avokádó különösen a szájüregben kialakuló daganatos betegségekkel szemben alkalmazható eredményesen. Antioxidáns hatását erősíti a benne található lutein és glutation, valamint E-vitamin. 100 g avokádó 14 mg, az immunrendszert erősítő, a látást javító és a bőr egészségét védő A-vitamint tartalmaz, ami hétszerese az ananászénak. Megfigyelték, hogy ha az avokádó fogyasztása tizennégyszeresére növeli a répában található béta-karotin és négyszeresére a többek között a fejes salátában fellelhető alfa-karotin felszívódásának hatékonyságát. Ez úgy lehetséges, hogy az avokádó telítetlen zsírsavai megkönnyítik a zsírban oldódó karotinoid fitotápanyagok hasznosítását a szervezet számára.

 

Az avokádó további jótékony hatásai

  • Segít megelőzni az Alzheimer kór kialakulását
  • Hatékony étrend-kiegészítő sclerosis multiplex esetén
  • Enyhíti a depresszió tüneteit
  • D-vitamin-tartalmának köszönhetően, elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását, ezzel erősíti a csontokat és a fogakat
  • Csökkenti az allergiás bőrviszketést
  • Erős gyulladáscsökkentő

 

Tudtad?

Az avokádó neve az azték ahuacatl-ból −herefa−, ered mivel a fa körte alakú gyümölcsei mindig párosan lógnak az ágakon. Az avokádó gyümölcsét, formája, valamint a héjának állaga miatt, aligátorkörtének is nevezik.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email