Az E-vitamin hatásai igen szerteágazók. Szinte megszámlálhatatlan módon segíti szervezetünk egészségének megőrzését, nagyszerű immunerősítő és antioxidáns, hozzájárul a rák megelőzéséhez és kezeléséhez, védi az ereket, javítja a látást, ráadásul lassítja a bőr napfény miatti öregedését.
Az E-vitamin meghatározás tulajdonképpen egy hatóanyagcsaládra vonatkozik, amelynek hatóanyagai két részre oszthatók: tokoferolokra –alfa, béta, gamma és delta−, valamint tokotrienolokra –alfa, béta, gamma és delta. Ennek tudható be, hogy az E-vitaminok biológiai, élettani hatása nem egyforma, bár nagyon hasonló. Úgy tűnik, az emberi plazmában csak az alfa-tokoferol található meg aktív állapotban, ennek oka, hogy az E-vitamint szállító fehérje csak ezt ismeri fel. Az E-vitaminban fellelhető sókat –pl. alfa-tokoferol acetát− is alfa-tokoferollá kell alakítani ahhoz, hogy aktívvá váljanak. Mint minden zsírban oldódó vitamint, az E-vitamint is csak zsírok és epe sók jelenlétében tudja asszimilálni a szervezetünk.
A legjobb E-vitamin-források
A természetes E-vitamin – d-alfa-tokoferol − számos táplálékban fellelhető. Legnagyobb mennyiségben a finomítatlan növényi olajok (búza-, napraforgó, gyapotcsíra) tartalmazzák. Gazdag E-vitaminban a szója-, a kukorica, a pálma-, a rizs- és a kókuszolaj is. Ezekenkívül bővelkednek E-vitaminban a húsok zsíros részei is, valamint a legtöbb olajos mag –mandula, dió, fenyőmag, stb.−, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tengeri halak, a tojás, valamint számos zöldség –spenót, spárga, brokkoli, paradicsom.
Antioxidáns E-vitamin
Az E-vitamin igen erős antioxidáns hatással bír, megköti a szabad gyököket, ezáltal támogatja a rákos megbetegedések megelőzését és kezelését. A The Ohio State University kutatóinak a Science Signaling tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya szerint, a rák kezelésében a gamma-tokoferol kémiai szerkezetű E-vitamin lehet hatékony. Kimutatták, hogy a prosztata rákos sejtjeiben gátolja az úgynevezett Akt enzimet, amely nélkülözhetetlen a rákos sejtek túléléséhez. Az enzim hiánya a rákos sejtek halálához vezet, ugyanakkor hatástalan az egészséges sejtekre.
Immunerősítő E-vitamin
Az E-vitamin hatékony immunerősítő: gátolja az A-vitamin korai lebomlását, a C- és B-vitaminok oxidációját, ezzel növeli és gyorsítja a szervezet oxigénellátását. Gyorsítja a szervezetben felgyülemlett folyadékok eltávolítását, ezért az E-vitamin szívbetegségek és magas vérnyomás esetén is jó szolgálatot tesz. Mivel erősíti és rugalmassá teszi az érfalakat, hatékonyan előzi meg az érelmeszesedést, segítséget nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. A linolsav megfelelő szabályozásával hozzájárul az izmok egészséges és megfelelő működéséhez. Javítja a látást, főként a középkorúaknál kialakuló rövidlátás esetében alkalmazható sikerrel. Gyógyítja a bőrt: az E-vitaminban található alfa-tokoferil acetát gyulladáscsökkentő, hidratáló, és nyugtató hatással bír, csökkenti a lipoperoxid kialakulását és lassítja az erős fénysugárzás − UVA, UVB − okozta öregedést.
Tudtad?
Ha a molekuláris tömeget vesszük alapul, a természetben előforduló E-vitamin hatása mintegy kétszer erősebb, mint a mesterségesen előállított E-vitamin készítményeké.