A körte az ősz egyik slágergyümölcse, ami nem véletlen, hiszen kellemes ízű, édes és lédús gyümölcs. Ráadásul, számos egészségvédő hatással rendelkezik, amelyeket feldolgozva, ételek alapanyagaként sem veszíti el. Ezért is érdemes a szezonjában rendszeresen fogyasztani, akihez a körtés receptek nyújtanak segítséget.
Bővelkedik rostokban, vitaminokban, antioxidánsokban, különböző ásványi anyagokban, valamint rostokban, kalóriatartalma ugyanakkor alacsony. Összetevői hozzájárulnak a vastagbél megtisztításához, a méregtelenítéshez és a rák megelőzéséhez, védik a szívet, enyhítik a csontritkulás tüneteit, elbánnak a makacs torokfájással. Sőt, a körte még a fogyókúra hatékonyságát is növelheti.
Az alábbi körtés receptek segítségével egy komplett ételsort készíthetünk el gyorsan és egyszerűen.
Körtés receptek (előétel)
Sonkakosár körtével
Hozzávalók:
- 200 g nyers sonka szeletelve
- 400 g lágy sajt
- 2 Vilmos körte
- 1 marék hámozott tökmag
- Méz
- Bors
- Frissen facsart citromlé
Elkészítése:
A körtét meghámozzuk, apróra kockázzuk, majd beáztatjuk a citromlébe.
A sonkaszeletekkel kibéleljük a muffin formákat úgy, hogy bőven túllógjon a forma szélén, mivel sütés közben a sonka kissé összemegy.
Azt is tartsuk szem előtt, hogy a szeletek jócskán fedjék egymást, vagy sütés közben szétcsúsznak, és nem tartják meg a tölteléket.
A kibélelt formákban lévő sonkát 200 °C-ra előmelegített sütőben nagyjából 10 percig sütjük. Ha kész, kivesszük, és hűlni hagyjuk.
Időközben a sajtot, a körtekockákat, és a pörkölt tökmagot összekeverjük, borsozzuk (ne sózzuk, mert a sonka igen sós).
A ropogósra sült sonkakosarakat kiemeljük a formákból, megtöltjük a keverékkel, amire enyhén meglangyosított mézet csepegtetünk, és azonnal tálaljuk.
Körtés receptek (főétel)
Körtés-diós rizottó
Hozzávalók:
- 320 g rizs
- 400 g érett, de nem túl puha körte
- 100 g dióbél
- 1 liter hús, vagy zöldségleves lé
- 1 citrom
- 1 kisebb vöröshagyma
- 50 g vaj
- 1 dl száraz fehérbor
- Ízlés szerint bors, esetleg reszelt parmezán
Elkészítése:
Mossuk meg a citromot, facsarjuk ki a levét, a héját tegyük félre.
A körtét hámozzuk, és negyedeljük, emeljük ki a magházat.
Vágjuk fel őket vékony szeletekre, majd öntsük rájuk a ciromlevet, hogy ne feketedjenek.
A diót durvára vágjuk, de előtte félreteszünk 4 fél dióbelet a díszítéshez.
Egy nagyobb lábosban felolvasztunk 30 dk vajat, és az apróra kockázott hagymát, melyet üvegesre pirítunk.
Hozzáadjuk a rizst, melyet kicsit megpirítunk, majd felöntjük a borral.
A rizst felöntjük húslével, és folyamatos kevergetés mellett főzzük.
Ha a rizs már majdnem kész, pár szelet körte kivételével a szeletelt gyümölcsöt a rizottóba tesszük.
Mikor megfőtt, hozzáadjuk a maradék vajat, az enyhén megpörkölt diót, borsot.
A szeletelt nyers körtével, és a dióbéllel díszítve tálaljuk.
Körtés receptek (desszert)
Nutellás körte bundában
Hozzávalók:
- 1 adag leveles tészta
- 4 db érett, de kemény körte
- 1 tojás
- Nutella, vagy egyéb csokoládés, vagy mogyorókrém
Elkészítése:
A körtét alul megnyitjuk, és óvatosan kivesszük a magházat, majd egy kis üreget alakítunk ki, amibe majd a Nutella kerül.
Csak ezután hámozzuk meg őket, így nem esnek szét.
A leveles tésztát vékony csíkokra vágjuk, de előtte egy pohár segítségével a körték aljánál nagyobb köröket szaggatunk (természetesen négyet).
A körtéket megtöltjük Nutellával, egy kevés tésztával „betömjük” a lyukat.
A kerek talpra állítjuk, és múmiaszerűen betekerjük az egész felületet a tésztacsíkokkal. 185°C-on 20 percig sütjük és langyosan, vagy hidegen tálaljuk.