Inhalálás nátha és megfázás ellen

Inhalálás nátha és megfázás ellen 1

Ha kínoz a nátha, az eldugult orrjáratok átjárhatóvá tételének egyik legjobb módja a hagyományos inhalálás. Évezredek óta alkalmazzák a módszert, amelynek lényege, hogy a beteg gyógynövényből készült főzet, vagy egyszerű sós víz hideg vagy meleg páráját lélegzi be. A hatás azonnali a gőz, az illóolajok és a só megszüntetik a dugulást, valamint elpusztítják a fertőzést okozó mikroorganizmusok jelentős részét, ráadásul a hurutot, köhögést és torokfájást is segít megszüntetni.


Az inhalálás a nátha és általában a felső légúti panaszok az egyik legősibb kezelési módja, nem véletlen, hogy nagyanyáink torokfájás, vagy az eldugult orr esetében azonnal ezt a módszert választották. Többféle változata ismert, a leggyakoribb, hogy a beteg forró sós víz, illetve gyógynövényekből készült főzet gőzét lélegzi be. Ezen kívül létezik a hideg inhalálás, ilyenkor egy speciális eszköz segítségével a folyadékpermetet kell az orron, illetve a szájon át belélegezni. Télen különösen a forró vizes eljárás hatékony, amely jó eséllyel csökkenti a megfázásos tüneteket. Arra viszont ebben az esetben is figyeljünk, hogy a gőz ne legyen túlságosan forró, inkább kellemesen meleg.

Tisztítás minden szinten

Az inhalálás során a légutakba bejutó meleg gőz hatékonyan oldja a hurutot, megszünteti az orrjáratok eltömődését, csillapítja az orrfolyást, megnyugtatja az irritált nyálkahártyát. Attól függően, hogy az elpárologtatott főzet milyen összetevőket –só, gyógynövények– tartalmaz, az inhalálás hozzájárul a gyulladt légutak fertőtlenítéséhez, valamint a fertőzést okozó mikroorganizmusok elpusztításához, így a torokfájás enyhítésében is fontos szerepet kap. És ami még lényeges: mindezt természetes módon, káros vegyi anyagok, és azok ártalmas mellékhatásai nélkül teszi.

A legjobb a régi módszer

Bár ma már könnyen hozzájuthatunk elektromos inhalálóhoz a legegyszerűbb, és a legolcsóbb megoldás a régi „lábasos” módszer. Egy edényben forraljunk fel vizet, tegyük bele a kiválasztott gyógynövényt, sót vagy illóolajat, majd az edény fölé hajolva –miközben sátorszerűen a fejünkre borítunk egy nagyobb törölközőt, így koncentráltabban juthatunk a hatóanyagokhoz− legalább öt percen keresztül mélyeket lélegezzünk a felszálló gőzből. Természetesen vegyük figyelemben a kívánt hatást, azaz hogy pontosan milyen problémánkra várunk megoldást, hiszen a nátha és a megfázás számos tünetet produkálhat. A fokozott hatékonyság érdekében az inhaláláshoz egyszerre több gyógynövényt is alkalmazhatunk.

Mikor, mit, hányszor?

Amennyiben nagyon zavaróak a tüneteink, naponta akár többször is inhalálhatunk váltogatva a vízbe adagolt gyógynövények fajtáit. Arra ügyeljünk, hogy közvetlenül inhalálás után ne menjünk a szabad levegőre. Az inhalálás lefekvés előtt a leghatékonyabb: ilyenkor válasszunk olyan gyógyfőzetet, amely szabaddá teszi a légutakat, valamint enyhén nyugtató hatású. Így biztosak lehetünk abban, hogy álmunkat nem fogja megzavarni az eldugult orr vagy a fájó torok. Nézzük, melyik típusú inhalálás, miben lehet segítségünkre:

  1. Szódabikarbóna: hajdanán az egyik legnépszerűbb összetevője volt az inhalációs folyadéknak, hiszen egész évben mindenki könnyen hozzáférhetett. Az eredeti recept rendkívül egyszerű: adjunk 1 liter forrásban levő vízhez egy csapott evőkanálnyi szódabikarbónát. Megfázás esetén gyorsan felszabadítja a bedugult orrot, valamint hurutoldó hatása révén nyákosítja a letapadt váladékot, ezáltal megszünteti a száraz, mekegő köhögést. Amennyiben nincs otthon szódabikarbónánk, helyettesíthetjük sóval is.

  2. Kamillavirág: felszabadítja a légutakat, nyugtatja az irritált nyálkahártyát, csillapítja a fülgyulladás okozta fájdalmat, megszünteti a nátha tüneteit. A főzet elkészítéséhez használhatjuk a filteres változatot is, a még jobb hatás érdekében az inhalálás után érdemes egy bögre friss, mézes kamillavirág teát is elkortyolgatni.

  3. Eukaliptusz illóolaj: gőze az egyik leghatékonyabb nátha ellenes szer, megnyitja az eldugult orrot, ezáltal megkönnyíti a légzést. Erős fertőtlenítő, csillapítja a köhögést, valamint a torokfájást. Használata főként lefekvés előtt ajánlott –az illóolajból elegendő 5-6 csepp egy liter vízhez−, ha a megfázás és a nátha különösen intenzív, éjszakára cseppenthetünk az eukaliptusz illóolajból a radiátor párologtatójába is.

  4. Teafa illóolaj: párologtatva feloldja a nátha miatt bedugult orr nyákjait, mérséklik a torokfájást. Fertőtlenítő és nyugtató hatású, éjszakára szintén ajánlott.

  5. Sóoldat: megelőzésre is kiváló a sós inhalálás. Ehhez 3-4 teáskanál sót oldjunk fel egy liter vízben, a felforralt oldat –tehetünk bele illóolajakat, például eukalpituszt– gőzével pedig naponta legalább egyszer, hat percig inhaláljunk. A nátha kezelése mellett az izotóniás sóoldattal inhalálás hat órán keresztül, mintegy 70 százalékkal csökkenti a légúti fertőzéseket okozó vírusok, baktériumok átadásának kockázatát.

A gyógynövényeket nyugodtan összekeverhetjük, a több alapanyagból álló főzetek esetenként még jobban használhatók a megfázás és a nátha kezelésére.

Hozzávalók:

  • 50 g eukaliptusz levél

  • 25 g mentalevél

  • 25 g orvosi szemvidítófű (Euphrasia officinalis)

Keverjük össze a hozzávalókat −4g keverék/100 ml víz−, majd forraljuk össze őket pár percig. Naponta 5-6 alkalommal inhaláljunk.

Hozzávalók:

  • 10 g eukaliptusz levél

  • 15 g fenyőrügy

  • 5 g kakukkfű

  • 5 g zsályalevél

Keverjük össze a hozzávalókat −5g keverék/100 ml víz−, majd forraljuk össze őket hét percig. Naponta 5-6 alkalommal inhaláljunk.

És végül néhány jó tanács: bár az inhalálás jó szolgálatot tehet a nátha és a megfázás kezelésére, a tünetek enyhítésére, a betegségek megfelelő diétával is leküzdhetők. Fogyasszunk minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt, valamint igyunk sok folyadékot, főleg magas C-vitamin-tartalmú citrus leveket. Kerüljük viszont a tejtermékeket, mivel elősegítik a gyulladások kialakulását, valamint az alkoholos italokat, mert ezek dehidratálják szervezetünket, így orrunk hamarabb kiszárad és sebesedik, a hurut sem oldódik megfelelően.

Mit mondanak a tudósok?

62 megfázásban szenvedő beteg részvételével vizsgálták a gőz belélegzésének hatékonyságát az izraeli Kaplan kórház (Kaplan Hospital) szakemberei. A kezelés során a betegek húsz percen keresztül 42-44 fokos gőzt lélegeztek be. Ennek hatására a kontrollcsoporthoz képest fokozottan enyhültek a megfázás tünetei, és javult az orr átjárhatósága. A vizsgálat eredménye az American Journal of Otolaryngology tudományos szaklapban jelent meg.

Tudtad?

Télen a nátha kezelésekor jó szolgálatot tehet a lakóhelyiségek páratartalmának növelése. Ügyeljünk ugyanakkor arra, hogy rendszeres szellőztessük a lakást, ellenkező esetben a meleg és nedves környezet elősegíti a fertőzést okozó kórokozók szaporodását és terjedését.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email