Sugárkezelés mellékhatásai – Hogy enyhíthetjük a tüneteket?

Sugárkezelés mellékhatásai

A sugárkezelés mellékhatásai sokfélék lehetnek. Bár többségük általában rövid ideig tart, ennek ellenére jelentősen befolyásolják a paciens életminőségét. Szerencsére, ha megszüntetni nem is, de a tünetek nagy részét enyhíteni lehet.


Annak ellenére, hogy a terápiára nem minden beteg szervezete reagál ugyan azon a módon, a sugárkezelés mellékhatásai szinte mindenkinél megjelennek. Fokozatosan, 2-4 hét alatt elmúlnak, azonban előfordulhat, hogy hónapokkal, sőt, akár évekkel később visszatérnek. Utóbbiak a sugárkezelés késői mellékhatásai, ezek általában a bőrön jelennek meg, de érinthetik az emésztőrendszert is.

Általában egész tünetcsoport lép fel egyszerre, természetesen attól függően, hogy milyen súlyos a kezelt betegség, és melyik az érintett terület. Befolyásolja továbbá  kor, valamint a beteg általános egészségi állapota.

A mellékhatások azért alakulnak ki, mert a sugárzás nemcsak a rákos, hanem az egészséges sejteket is károsítja, igaz, kisebb mértékben. A sugárnak kitett egészséges sejtek ráadásul gyorsabban regenerálódnak, mint a tumoros sejtek – éppen ez a sugárkezelés alapja –, ezt a folyamatot gyorsíthatjuk fel a kezelést követő immunerősítéssel. Számos természetes módszer áll rendelkezésünkre, különösen ajánlott a probiotikumot és prebiotikumot tartalmazó élelmiszerek, valamint étrend-kiegészítő készítmények fogyasztása.

Mik lehetnek a sugárkezelés mellékhatásai?

A sugárkezelés mellékhatásai közül leggyakoribb az általános fáradság és gyengeség, amelyek főként közvetlenül a kezések után jelennek meg. Gyakori az alvászavar, az álmatlanság és a levertség. A rossz közérzet ellen sokat tehetünk a vitaminok, ásványi agyagok, antioxidánsok és más energetizáló tápanyagok megnövelt napi bevitelével, valamint a megfelelő folyadékfogyasztással. Utóbbi legalább napi 2-2,5 liter tiszta vizet jelent. 

Szőlőmag, gyógygombák, búzafű, árpafű, chlorella és spirulina alga, Aloe vera, csipkebogyó, bogyós gyümölcsök, citrusfélék, mind jó választás lehetnek a sugárkezelés előtt, illetve a kúra befejezését követően.

A sugárkezelés mellékhatásai közül talán a legkellemetlenebbek az emésztési problémák. A beteg sokszor küzd hányingerrel, a kezelés alatt és azt követően, a legtöbbször szemmel is feltűnő a súlycsökkenés. Nem ritka az alhasi görcs, puffadás, hasmenés vagy a szorulás is, amivel együtt jár a bélflóra egyensúlyának felbomlása.

Nem véletlen, hogy a sugárkezelés mellékhatásai a probiotikumok, azaz jótékony baktériumok fokozott bevitelével részben megelőzhetők, illetve enyhíthetők.

Hogyan segíthetnek a probiotikumok?

Rendkívül sokat segíthetnek a probiotikumok, amelyek helyreállítják a bélflóra egyensúlyát, ezáltal az immunrendszer ismét megfelelően tud működni. Ennek oka, hogy az immunsejtek 70 százaléka a bélflórának is otthont adó vastagbélben helyezkedik el, így az immunrendszer működését a bélflórát felépítő, jótékony mikroorganizmusok közvetlenül befolyásolják. Szintén a kiegyensúlyozott bélflóra eredménye, hogy javul az emésztés és az anyagcsere, ugyanis a probiotikus baktériumok emésztőenzimeket is termelnek.

A leghatékonyabb probiotikumokat az erjesztett tejtermékekben, a savanyú káposztában, a kovászos uborkában, valamint a jó minőségű táplálékkiegészítők között találhatjuk. Utóbbiak közül azokat a termékeket válasszuk, amelyek legalább 10 baktériumtörzset tartalmaznak. Ne feledkezzünk meg a prebiotikus rostok beviteléről sem, hiszen ezek nélkül a probiotikumok nem tudnak szaporodni.

A bélproblémák mérséklésére ettől függetlenül is fogyasszunk minél több növényi rostot: ezek segítenek abban, hogy a szervezetből kiürüljenek a toxinok és a salakanyagok.

Étrendi javaslatok

Mindenképpen tartózkodjunk a fűszeres, erős ételektől, a szénsavas üdítőitaloktól, a koffeintől és az alkoholféléktől, ahogyan a dohányzás is tiltólistás. Az étvágytalanság elűzésére fogyaszthatunk étvágygerjesztő főzeteket, erre kiválóan alkalmas például a cickafarkfű, a bazsalikom, a bengekéreg, a gyermekláncfű-gyökér, a borókabogyó, a borsmenta, a diólevél vagy az izsópfű. A hányinger ellen a frissen facsart citruslé – mandarin, narancs, grapefruit – vagy egy félpohárnyi citromos víz javasolt.

Gondoljunk a gyulladásokra

Feji, nyaki sugárkezelés mellékhatásai, hogy a száj nyálkahártyája kiszáradhat, begyulladhat. Általában a kezelés elkezdése után öt-tíz nap után észlelhető, ezt követően még három-négy hétig tarthat. Ilyenkor jó szolgálatot tehetnek a különféle gyulladásgátlók öblögetése, melyek csillapítják a fájdalmat, regenerálják a sérült nyálkahártyát, valamit segítenek elkerülni az elfertőződéseket. Érdemes kipróbálni a szegfűszeg főzetét, ami fájdalomcsillapító és fertőtlenítő hatásokkal bír, de sikerrel alkalmazhatjuk a rozmaringot, a kakukkfüvet és a bergamottot is.

A sugárterápia mellékhatási külsőleg

Jellemző tünet a sugárkezelés után, hogy a kezelt bőrfelület kipirosodik, hámlani kezd, kiszárad, fájdalmassá válik – úgy viselkedik, mintha megégett volna a napon. Nagyon fontos, hogy az érintett bőrfelületet soha ne jegeljük, ne mossuk vegyi anyagokat tartalmazó tusfürdőkkel, szappanokkal. Helyette borogassunk kevésbé hideg vízzel, a panaszok enyhítésére használjunk mézet, csipkebogyó olajat vagy körömvirágkrémet. Napozás egy éven keresztül tilos!

Inkább csak esztétikailag zavaró – igaz, az esetek többségében ez is lelki traumát okozhat –, a testszőrzet elveszítése, beleértve a hajat, a szempillákat, és a szemöldököt, amely a sugárterápia mellékhatása. Szerencsére, mindez visszafordítható, a szőrzet a kezelés befejezése után pár héttel újra növésnek indul. A körmök töredezetté válhatnak, valamint a bőr is érzékenyebb lehet. Amennyiben segíteni szeretnénk a szőrzet, a körmök és a bőr regenerálódását, főleg belsőleg kell tenni érte, bár külső kezelések is léteznek.

ennek érdekében, fogyasszunk minél több B-vitaminban, cinkben, magnéziumban és vasban gazdag élelmeket. A rozmaring, az Aloe vera, a csalánlevél, a bojtorján főzete segíthet a szőrzet és a haj erősítésében.

Mit mondanak a tudósok?

Iráni kutatók szerint az Aloe vera a sugárkezelés mellékhatásaként, a szájban kialakuló nyálkahártya-gyulladás (mucositis) és Candida-fertőzés kezelésére, valamint a bőrgyulladás (dermatitsz) megelőzésére is sikerrel alkalmazható. Az angliai University Hospital Llandough kutatói hat átfogó vizsgálat eredményeit értékelve úgy találták, hogy a probiotikumok szedésével csökkenthető a hasi és medencei sugárkezelést kapó betegeknél a hasmenés kialakulásának esélye.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email