Emésztőenzimek: hogyan ismerhetjük fel az enzimhiányt?

Emésztőenzimek: hogyan ismerhetjük fel az enzimhiányt? 1

Az emésztőenzimek hiánya miatt, számos kellemetlen tünet, később betegségek alakulhatnak ki. Ne várjuk meg a nagyobb baj kialakulását, még időben gondoskodjunk a szervezetünk egészséges működéséhez szükséges emésztőenzimek pótlásáról.


Egyre többet hallunk az emésztőenzimekről, ám nincs mindenki tisztában a szervezet működési folyamataiban játszott szerepükkel. Az emésztőenzimek tulajdonképpen valamennyi elő szervezetben fellelhetőek, a növényeken keresztül az állatokon át, egészen az emberig. Számos enzimet maga a szervezet is képes előállítani, ezeket a nyálmirigyek –az emésztés már a szájüregben megkezdődik–, a gyomor, a hasnyálmirigy, a bél, és a máj termelik, míg másokhoz kizárólag a táplálkozás során tudunk hozzájutni. Az emésztőenzimek felépítése megegyezik a fehérjékével: olyan hosszú láncú aminosavak, melyek nem proteikus alkotóelemeket is tartalmaznak, mint például a réz.

Az emésztőenzimek fontossága

Valójában kétféle emésztőenzim létezik: azok az emésztőenzimek, melyek hozzájárulnak a bevitt táplálék helyes lebontásához, valamint a metabolizáló enzimek, amelyek sejtszinten fejtik ki működésüket. A zsírok lebontásában a lipázok vesznek részt, az amiláz feladata a poliszacharidok lebontása, a proteázok az állati eredetű fehérjék lebontásáért felelősek. A növényi rostokat a celluláz segítségével tudja hasznosítani szervezetünk, míg a laktáz a tejcukrot bontja le, a bromelin és a papain pedig a fehérje anyagcserében kap szerepet.

Emésztőenzimek és emésztés

Emésztőrendszerünk egyensúlya, mint minden létfontosságú szervünké, meglehetősen törékeny. Ezért kell ügyelnünk a bevitt, és a szervezetben előállított emésztőenzimek mennyiségére, ellenkező esetben számos problémával tálalhatjuk szemben magunkat. Ha kialakul az enzimhiány, szervezetünk nem lesz képes hiánytalanul lebontani, és hasznosítani a létfontosságú tápanyagokat, ez pedig akár komoly betegségek forrása lehet. Hogy ezeket elkerüljük, fogyasszunk minél több friss, lehetőleg szezonális, nyers gyümölcsöt, zöldséget és csírákat, amelyek az enzimek mellett az emésztést segítő rostokban is bővelkednek. Érdemes minőségi táplálékkiegészítőket igénybe venni, ezek ugyanis a megfelelő mennyiségben tartalmazzák a szervezet számára szükséges emésztőenzimeket. Nem csak kiváló hatást gyakorolnak emésztésünkre, hanem a szervezet természetes méregtelenítési folyamatait is támogatják. Utóbbi azért fontos, mert a méregtelenítéssel a májat és a hasnyálmirigyet is tehermentesíthetjük, így az emésztőenzimek termelése is hatékonyabb lesz. Ne feledkezzünk meg a bélflóra egyensúlyát helyreállító probiotikumok és prebiotikumok beviteléről sem, a bélflóra probiotikus baktériumai ugyanis hozzájárulnak az enzimek előállításához.

Mikor van szükség az emésztőenzimek pótlására?

Az emésztőenzimek hiányában az emésztés lelassul, ennek egyik következménye, hogy az emésztőrendszeren a táplálék lassabb halad át a normálisnál. Ilyenkor szó szerint erjedésnek, rothadásnak indul, ami túlzott gázképződéshez, puffadáshoz vezethet. A renyhe bélmozgás hátasára a salakanyagok nem, vagy csak részlegesen ürülnek ki a szervezetből, ami elősegíti a mérgek felhalmozódását a vastagbélben. Ezzel kialakul egy ördögi kör, hiszen a lerakódó salakanyagok miatt, a tápanyagok felszívódása meg rosszabb lesz. Az elhúzódó, krónikus enzimhiány eseten, szervezetünk egyre nehezebben tudja elvégezni a napi „feladatait”, ami folyamatos faradságot, gyengeséget eredményezhet. A helytelen tápanyag felszívódás következménye lehet az immunrendszer teljesítményének csökkenése: ennek jele, hogy könnyebben kapunk el szezonális, fertőző betegségeket, és a gyógyulási idő is jelentősen megnőhet. Előfordulhat, hogy az emésztőenzimek hiánya kórós elhízásoz vezethet –hiába eszünk sokat, mivel a tápanyagok nem szívódnak fel, az éhségünk megmarad–, ennek következtében megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Az emésztőenzimek hiánya miatt kialakuló leggyakoribb tünetek:

  • Akut, vagy krónikus székrekedés
  • Akut, vagy krónikus hasmenés
  • Hasmenés és szorulás váltakozása
  • Puffadás
  • Alhasi görcsök, amelyek főként étkezés után jelentkeznek
  • Túlzott bélgáztermelődés
  • Elhízás
  • Fáradékonyság, krónikus fáradtság
  • Erőtlenség
  • Alvászavarok
  • Gyakori fejfájás
  • Immungyengeség
  • Gyakori fertőzések, gyulladások

Tudtad?

Az ananászban található bromelin emésztőenzim kiváló fehérjebontó tulajdonságokkal rendelkezik. Ennek köszönhető, hogy az ananász segíti a súlyvesztést, ahogyan a bromelin a gyulladások, daganatok, trombózisok megelőzésében és kezelésében is segítségünkre lehet.  

Hivatkozások:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4923703/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6185981

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK54127/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15713811

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9921/

https://metabolichealing.com/enzymes-their-incredible-power-to-heal-reduce-inflammation/

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email