A vastagbélrák megelőzése és tünetei | Hogyan ismerhetjük fel?

A vastagbélrák megelőzése és tünetei | Hogyan ismerhetjük fel? 1

A vastagbélrák tulajdonképpen a bélfalat borító hámsejtek kóros elváltozása. Érdemes pontosan tisztában lenni a daganat kialakulásának hátterével és korai tüneteivel, hiszen így nagyobb az esélye a betegség megelőzésének, valamint kezelésének.


Minden étel és ital, ami a tápanyagcsatornába kerül, valamilyen formában előbb-utóbb a vastagbélbe is eljut. A vastagbélben zajlik le az emésztési folyamat utolsó fázisa, a tápanyagok jelentős részének felszívódása, valamint a visszamaradó salakanyag továbbítása a végbélbe. Élettani szempontból rendkívül fontos, hogy a vastagbélben található a bélflóra, melynek jótékony baktériumai többféle vitamin és enzim termelődésében vesznek részt. A bélflórához ugyanakkor káros mikroorganizmusok is tartoznak, ezek, a bélrendszerben megtelepedő parazitákhoz hasonlóan, anyagcseréjük során a vastagbélrák kockázatát növelő toxinokat termelhetnek. Ezért lényeges a vastagbélrák megelőzése tekintetében az ép bélflóra, aminek egyik feltétele az egészséges táplálkozás, valamint a probiotikumok és prebiotikumok bevitelének növelése.

Nem véletlen ugyanis, hogy a vastagbélrák elsősorban a helytelenül étkező fejlett országok lakosai, ezen belül a férfiak és az idősebbek között a második leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés.

A vastagbélrák kialakulásának okai

Nehéz pontosan meghatározni egyetlen okot, ami biztosan felelőssé tehető a vastagbélrák kialakulásáért. Sokkal inkább rizikófaktorokról beszélhetünk, amelyek növelik a betegség kockázatát. A legfontosabb hajlamosító tényezők a következők:

  • Táplálkozás: a helytelen táplálkozás a vastagbélrák kialakulásának első számú oka. Kutatások szerint megfelelő étrenddel a vastagbélrákos esetek 70 százaléka megelőzhető lenne. A legfontosabb, hogy kerüljük a finomított fehér cukor, az állati zsírok és különösen az adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztását. Ezek helyett növeljük a növényi rostok (pl. psyllium maghéj, nyers zöldségek és gyümölcsök) bevitelét, ezek ugyanis segítenek eltávolítani az emésztőrendszerből a mérgeket és a lerakódott káros salakanyagokat, amelyek jelentősen növelik a vastagbélrák kockázatát. Béltisztítóként a rostok hozzájárulnak az értékes tápanyagok felszívódásához, segítenek helyreállítani a bélflórát, ezáltal közvetve az immunrendszer működését is javítják. Ne feledjük: az erős immunrendszer a legfontosabb szövetségünk a vastagbélrák elleni küzdelemben. Az egészséges táplálkozással a túlsúlytól sem kell tartanunk, ami a cukorbetegséggel együtt – a diabétesz is összefüggésbe hozható az elhízással – növelheti a vastagbélrák megjelenésének esélyét.
  • Túlzott alkoholfogyasztás: az alkoholfogyasztás is elősegítheti a vastagbélrák kialakulását. Az elfogyasztott alkohol mennyisége és nem a fajtája jelenti a kockázatot.
  • Rendszeres testmozgás hiánya: a vastagbélrák kockázatát növeli a mozgásszegény életmód, míg a napi rendszeres testmozgás segít megelőzni az elhízást, javítja a bélperisztaltikát, ezáltal ösztönzi a daganat kialakulásához hozzájáruló méreganyagok távozását.
  • Dohányzás: a fiatalon elkezdett rendszeres dohányzás hajlamosít a vastagbélrákra. Férfiak esetében minden ötödik daganatos megbetegedés a dohányfüst számlájára írható.
  • Gyógyszeres kezelések: egyes, hosszantartó gyógyszeres kezelések károsíthatják a vastagbél nyálkahártyáját, ami növelheti a rák megjelenésének valószínűségét. Ugyanakkor, a szteroidok nélküli gyulladáscsökkentők – főként a kizárólag növényekből készültek –, és az alternatív hormonális kezelések óvják nyálkahártyát.
  • Krónikus betegségek: a bélrendszert érintő betegségek hozzájárulhatnak a vastagbélrák kialakulásához. Ezek koze tartozik a fekelyes belgyulladas, Chron-betegség, valamint a vastagbélpolipok.
  • Életkor: panaszmentesség esetén is ajánlott 50 éves kor felett elvégeztetni a kolonoszkópiás vizsgálatot, mert a vastagbélrák az 50 év felettiek körében a leggyakoribb. Mivel a daganat 10 év alatt fejlődik ki, elegendő ilyen időközönként megismételtetni a vastagbéltükrözést. Családi halmozottság esetén viszont már 20 éves kortól, 3-4 évente javasolt kivizsgálás, amellyel egyértelműen megállapítható a vastagbélrák jelenléte.

A vastagbélrák tünetei

A vastagbélrák a kezdeti szakaszában nem produkál egyértelmű tüneteket. Ezért is fontos, hogy már a legkisebb gyanú esetén forduljunk szakorvoshoz, aki elvégzi a kivizsgálást. A már említett, és tökéletes diagnózist biztosító kolonoszkópia mellett segíthet a székletvizsgálat, amellyel a szabad szemmel nem látható vér is kimutatható. A vastagbélrák tünetei a betegség súlyosbodásával egyre markánsabbá válnak, jelentkezhetnek önállóan és csoportosan is.

  • Nem javuló fáradékonyság és levertség
  • Gyakori hányinger, hányás
  • Alvási zavarok
  • Vérszegénység
  • Rendszeres emésztési problémák
  • Krónikus székrekedés és/vagy hasmenés
  • Puffadás
  • Visszatérő alhasi görcsök, hasfájás
  • Véres és/vagy nyálkás széklet
  • Rendellenesen sötét széklet
  • Kézzel kitapintható duzzanat az alhas környékén
  • Vastagbél elzáródása

Tudtad?

A minőségi táplálékkiegészítőkkel évente legalább két alkalommal elvégzett vastagbéltisztítás elősegítheti a vastagbélrák megelőzését.

Hivatkozások:

http://www.cancer.gov/types/colorectal

http://www.nhs.uk/Conditions/Cancer-of-the-colon-rectum-or-bowel/Pages/Symptoms.aspx

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/home/ovc-20188216

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2796096/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK116638/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2780097/

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email