Szívinfarktus tünetei | Panaszok és intő jelek

Szívinfarktus tünetei | Panaszok és intő jelek 1

Szívinfarktus esetén a legfontosabb, hogy a beteg minél gyorsabban kórházba kerüljön. Ennek akkor a legnagyobb az esélye, ha tudjuk, mik a szívinfarktus tünetei, és időben mentőt tudunk hívni. És még valami: a szívinfarktus tünetei sokszor jóval a roham előtt jelentkeznek, ezeket a szimptómákat a megelőzés érdekében mindenképpen vegyük komolyan.


A szívinfarktus tünetei közül a legtöbb a mellkast érinti: a beteg szúró, szinte a lélegzetet megállító szúrást érzékel –enyhébb esetben tompa nyomást−, amely pár percig tart, majd eltűnik, hogy egy idő elteltével újra jelentkezzen. Ehhez hasonló panaszokat okozhat a kevésbé súlyos angina pectoris is, azonban ebben az esetben, nyugalmi állapotban a tünetek hamarosan elmúlnak. Ha viszont ez nem történik meg, azonnal hívjunk orvost. Sajnos a szívinfarktus tünetei nem mindig jelentkeznek: a Harvard Egyetem kutatói szerint a szívinfarktusos betegek 25 százalékánál hiányoznak az előzetes panaszok.

Elsődleges tünetek

  • Mellkasi fájdalom: a szívinfarktus tünetei közül a leggyakoribb, főként a férfiaknál jelentkezik. Szívinfarktus esetén a fájdalom főként a mellkas közepén jelentkezik, enyhén balra kisugározva. Sokszor a fájdalom a gyomrot is érinti, ezért előfordulhat, hogy a beteg a szívinfarktus tünetei helyett a panaszokat a rossz emésztésnek könyveli el.
  • Nyomásérzés a mellkasban: tipikus szívinfarktus tünet a mellkas közepén jelentkező, egy-két percig tartó és rendszeresen visszatérő nyomó érzés
  • Hideg verejtékezés: a szívinfarktusnak az egyik legjellemzőbb tünete a hirtelen fellépő hideg verítékezés. Ha sportolás közben fordul elő, más betegség is okozhatja, ha viszont nyugalmi állapotban lép fel, nagy az esélye a szívrohamnak.
  • Karok fájdalma: a szívinfarktus tünetei közül főként a férfiaknál jelentkezik a karok fájdalma, ami a mellkasból kiindulva legtöbbször a bal váll felé halad –néha mindkét kar felé−, és a könyököt is érintheti. A fájdalom lehet állandó, vagy időszakos, átterjedhet a nyakra, az alsó állkapocsra, és a gyomorra is. A mellkas és a karok együttes fájdalma a szívinfarktus közvetlen előjele is lehet, ezért mindenképpen vegyük komolyan!
  • Légzési nehézségek, légszomj: a légzési nehézségek számos más megbetegedésre is utalhatnak, például asztmára, vagy tüdő problémákra. Amennyiben mellkasi fájdalommal/nyomással párosul, nagyobb az esélye a szívinfarktus kialakulásának.
  • Szorongás: a szívinfarktus egyik első, ösztönös –sokszor tudatalatti− tünete a szorongás, a haláltól való félelem.

További intő jelek

A szívinfarktus tünete a roham előtti, sokszor egyensúlyvesztéssel járó, erős szédülés, ami eszméletvesztéshez vezethet. Ennek oka az elégtelen vérkeringés, ami agyi oxigénhiányt okoz. Szintén intő jel a puffadás, ugyanis a nem megfelelő szívműködés a testben lévő folyadékok pangását idézheti elő. Ha bokáink, lábszárunk hirtelen vizenyőssé válik, illetve puffadni kezdünk, azonnal forduljunk szakorvoshoz. Minél több tünet jelenik meg egy időben, annál nagyobb a valószínűsége, hogy kialakult a szívinfarktus.

Amikre figyeljünk

Köhögés: a kitartó köhögés a szívinfarktus előjele is lehet, mivel az elégtelen szívműködés miatta tüdőben folyadék halmozódhat fel. Előfordulhat véres köpet is. Vigyázzunk azonban arra, hogy a szívinfarktus tüneteit ne tévesszük össze a már meglévő kórokkal, mint például a hörghurut-, vagy tüdőgyulladás.

Fáradékonyság: a hirtelen, ok nélkül fellépő –ám akár napokig, vagy hetekig tartó− gyengeség, erőtlenség korai tünete lehet a közeledő szívinfarktusnak. Ilyenkor a biztonság kedvéért nem árt egy EKG vizsgálat elvégzése.

Hányinger: szintén a szívinfarktus korai tünete lehet, de a roham alatt is jelentkezhet hányinger. Előjelként fontos megemlíteni a szokványos emésztéstől eltérő, alkalmi jelleggel fellépő panaszokat, úgy, mint alhasi felfúvódás, vagy hirtelen étvágytalanság.

Gyors, vagy szabálytalan szívverés: az ismétlődően előforduló gyors szívverés, főként, ha hirtelen levertség kíséri, szintén a szívinfarktus tünete lehet. Időben vizsgáltassuk ki a panaszokat, mert ezzel nem csak a szívinfarktust, hanem más szívbetegségeket is megelőzhetünk.  

Emésztési zavarok: szívinfarktus előtt sok beteg emésztési problémákra panaszkodik. Ennek oka a helytelen vérkeringésben keresendő: a szervezet már nem képes ellátni az alapvető feladatait.

Alvászavarok: a rossz szívműködés következményeként a vér oxigén ellátása megváltozik, ami a stressztől független izgatottsághoz és alváshiányhoz vezethet.

A nőknél a szívinfarktus tünetei eltérőek lehetnek, esetükben gyakrabban jelentkezhetnek:

  • Alhasi görcsök
  • Állkapocs- és/vagy hátfájdalom
  • Hányinger
  • Kapkodó légzés
  • Homályos látás
  • A fejbőr erősödő izzadása

Mit mondanak a tudósok?

Több mint egymillió, szívinfarktus miatt kórházba került beteg tüneteit elemezték amerikai kutatók. A felmérésből kiderül, hogy a hasonló korú férfiakhoz képest, a fiatal (45 év alatti) nők esetében gyakrabban marad el a roham előtt a mellkasi fájdalom, valamint nagyobb az elhalálozás esélye. Idősebb korban azonban ezek a különbségek fokozatosan csökkennek.

Tudtad?

Az elhanyagolt magas vérnyomás jelentősen növeli a szívinfarktus kockázatát.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email