Emésztési zavarok és torokfájás megszüntetése, a csontritkulás tüneteinek enyhítése, méregtelenítés: többek között ezekben az esetekben számíthatunk a körte jótékony hatásaira. De, milyen egészségvédő tulajdonságai vannak ennek a rendkívül népszerű gyümölcsnek?
A közönséges körte (Pyrus communis) eredetét homály fedi: szinte az egész Földön fellelhető. Nyomait megtalálták az északi országoktól kezdve Kelet-Európán át, egészen Észak-Afrikáig, de még Ázsia legelfeledtebb területein is. Az erdőkben növő gyümölcsfákat már az ókorban nemesítették, napjainkban világszerte több mint 4000 körte fajta ismert.
Jótékony összetevők
A körte egyik legfontosabb összetevője a víz, amiből 84% található benne. Ezen kívül 0,4% fehérjét, 9,8% gyümölcscukrot, 3,1% növényi rostot és 0,1% növényi zsírt tartalmaz. A benne található cukor többféle: dextróz, fruktóz, laktóz, maltóz és szacharóz. A körte számos ásványi anyagban is bővelkedik, a legjelentősebbek a kálium, a kalcium, a nátrium, a foszfor, a magnézium, a vas, a bór, a fluor, a cink, a réz, a mangán és a szelén. Ennek az őszi gyümölcsnek a vitamintartalma is csodálatos: bővelkedik A-vitaminban, valamint B1-, B2-, B3-, B5-, B6-vitaminokban, de C-, E-, K- és J-vitamin-tartalma is jelentős. Ráadásul, az antioxidáns vitaminok mellett a körte tele van béta-karotinoidokkal és más antioxidáns vegyületekkel, például luteinnel és zeaxantinnal. De ne álljunk meg itt: ez a gyümölcs az esszenciális és a szervezet által is előállított aminosavak raktára, többek között aszparagin- és glutaminsav is fellelhető benne.
Miben segít a körte?
A körte szezonális gyümölcs, és bár sokáig eltartható, jótékony hatásait akkor élvezhetjük legjobban, ha éretten szüretelve, azonnal fogyasztjuk. Bár a körte szinte –ahogyan az alma is–, kicsit a „szegények” gyümölcsként volt elkönyvelve, egészségvédő tulajdonságai rendkívül értékessé teszik.
- Rákmegelőző összetevők: a körte héja közel háromszor annyi növényi tápanyagot tartalmaz, mint a gyümölcsbél. Gazdag flavonoidokban, amelyek remek gyulladáscsökkentők, míg a benne található fahéjsav kiváló rákellenes hatással bír. A körte számos antioxidáns hatású összetevővel is rendelkezik: ilyenek a flavonoidok mellett a C-vitamin, valamint a karotinoidok, így a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin. Ennek köszönhető, hogy a körte fogyasztásával felvehetjük a harcot a rákot, gyulladásokat, szív- és érrendszeri betegségeket –többek között szívinfarktust és agyvérzést– okozó, és a bőr öregedését felgyorsító szabad gyökökkel szemben. A szabad gyökök nagy ellensége a glutation, amely a körtében szintén meghatározó mennyiségben lelhető fel.
- A körte hatása, védi a szívet: fontos szívvédő hatása, hogy képes jelentősen csökkenteni az LDL koleszterin szintjét. Ez a tulajdonsága abból adódik, hogy a körte héja kimagaslóan gazdag pektinben. Mivel a pektin vízben oldható növényi rost, a szervezetbe kerülve nyálkásodik, és összetapad az LDL koleszterinnel, aminek jelentős része ürítéskor eltávozik a szervezetből. A körte ezen kívül bővelkedik káliumban, ami fontos szerepet játszik a szív egészséges működésében: ez a hatóanyag tágítja a vérereket, valamint szabályozza a szívritmust, az érfalak ellazulásának köszönhetően a vérnyomás is csökken.
- Javítja az emésztést: a rostok a legjobb természetes béltisztítók, a bélredőkben felgyülemlett salakanyagokat és mérgeket is eltávolítják. Közreműködnek a bélflóra egyensúlyának megőrzésében és visszaállításában is, ezen keresztül támogatják az immunrendszert, hiszen a bélflóra állapota – az immunsejtek 70 százaléka a vastagbélben található – meghatározza a szervezet védekezőképességét. Részben a rostok jelenlétének eredménye, hogy a körte enyhe hashajtóként is alkalmazható, rendszeres fogyasztása megelőzheti és kezelheti a krónikus székrekedést. A benne található lignin elősegíti a salakanyagok előrehaladását, szinte „átcsúszását” a vastagbélben, ezáltal lazábbá teszi a székletet. Ez nem csak a helyes ürítést serkenti, de csökkenti a felhalmozott salakanyagok miatt kialakuló vastagbélrák, valamint az aranyér kockázatát.
- Torokfájás és csontritkulás ellen: bár a körte nem igazán erről híres, de kiválóan elbánik a torokfájással, és a hangszálgyulladással. Amennyiben ezektől szenvedünk, langyosítsunk fel egy pohárnyi körtelevet egy kiskanálnyi mézzel: a hatása szinte azonnali. Káliumtartalmának a szív működésén kívül a vércukorszint és a szervezet pH-értékének szabályozásában van fontos szerepe. A körte hatása, hogy erősíti a csontokat, bórtartalma segíti szervezetünket abban, hogy a kalcium ne ürüljön ki a szervezetünkből. Ezért a körte fogyasztása a klimax ideje alatt hozzásegít a szinte elkerülhetetlen csontritkulás mérsékléséhez. A bór mellett szintén fontos a csontok egészsége szempontjából a kalcium, amiből a körte nagyobb mennyiséget tartalmaz. Ezzel járul hozzá a gyermekek csontjainak és fogainak egészséges fejlődéséhez, valamint a csontritkulás lassításához.
Fogyókúra és a körte
Hashajtó tulajdonsága révén a körte a fogyókúrák egyik legjobb szövetségese lehet, amit tovább fokoz, hogy fogyasztása teltségérzetet okoz. Kalóriatartalma miatt sem kell aggódnunk, bár a körte édes és zamatos, 100 g gyümölcsben csupán 35 kalória található. A körte folsavtartalma elősegíti a húgysav távozását a szervezetből, ami igen fontos. A húgysav pangása a kikristályosodásával jár, mely erősen befolyásolja a pajzsmirigy működését, legtöbbször strúmát okozva.
Tudtad?
A körte fogyasztás a terhesség ideje alatt is ajánlott, mivel magas foláttartalmával segít megelőzni a magzati deformációt.
Egyszerűen elkészíthető körtés receptek itt olvashatók.
Hivatkozások:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4657810/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649719/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12620529
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC549826/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12952433
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20109132