Mire jó a stevia – Édes és egészséges

Mire jó a stevia - Édes és egészséges 1

A legtöbb fogyókúra egyik aranyszabálya a cukormentes táplálkozás. De mit tegyen az a diétázó, aki nem szeretne lemondani az édes ízekről? Szerencsére van megoldás: a Stevia rebaudiana (sztívia) növény ugyanis nem csupán kiváló természetes cukorpótló, hanem kalóriatartalma is elhanyagolható, így a fogyókúra hasznos kiegészítője lehet.


Az őszirózsafélék népes családjához tartozó Amerikában őshonos Stevia nemzetségnek közel kétszáz fajtája ismert, azonban ezek közül csak a Stevia rebaudiana, közismert nevén stevia (sztívia) használható édesítésre. Csupán néhány éve vonult be a köztudatba, mint a cukor egyik alternatívája, azonban a stevia az amerikai kontinensen évszázadok óta használatos édesítőszer. A hűvösebb klímát is elviselő bazsalikomra emlékeztető gyógy- és fűszernövény legértékesebb része a levele, mely bővelkedik, cinkben, foszforban, káliumban, kobaltban, magnéziumban és vasban. Jelentős mennyiségben tartalmaz A-, E-, C- és P-vitamint, valamint aminosavakat, pektineket, nikotinsavat és béta-karotint.

Sokkal édesebb a cukornál és még egészséges is

A stevia a levelében található szteviol-glikozidnak (szteviozid) köszönhetően háromszázszor édesebb a cukornál, mivel gyakorlatilag teljesen kalóriamentes, a diétázók is bátran fogyaszthatják. Fogyókúra esetén elég elrágcsálni néhány stevia levelet ahhoz, hogy megszűnjön a kínzó éhségérzet. Számos egészségmegőrző és gyógyhatással rendelkezik: Enyhíti a gyulladásokat, erősíti az immunrendszert, hozzájárul a rák megelőzéséhez. Szabályozza a vércukor és az inzulin szintjét, serkenti a hasnyálmirigy működését, ennek köszönhetően kifejezetten ajánlott az 1-es és 2-es cukorbetegségben szenvedők számára. Mivel a stevia csökkenti az LDL (káros) koleszterin szintjét valamint a magas vérnyomást, szerepet kap a szív- és érrendszeri megbetegedések elkerülésében. Hosszantartó alkalmazás esetén sem károsítja a fogakat, sőt antibakteriális hatása hozzájárul a fogszuvasodás megelőzéséhez. A stevia segít leküzdeni az alkohol, a cigaretta, illetve az édességek utáni sóvárgást, javítja az emésztést, nyugtatja a bélrendszert és a gyomrot. Hatékony gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért Candida terápiák során is sikerrel alkalmazható. Oldat formájában, külsőleg alkalmazva, a stevia lassítja a bőr öregedését, illetve jól használható égési sérülések, ekcéma, lábgomba és a seborrhea kezelésére.

Nyersen, vagy sülve-főzve

A stevia hatóanyagainak többsége hosszabb idő elteltével is – például kiszáradás – aktív marad. Mivel kétszáz fokig hőálló, sok más édesítőszerrel ellentétben jótékony tulajdonságait a sütés vagy főzés, illetve a forró italok ízesítése során sem veszíti el. Bár a stevia még nagy mennyiségben is teljesen veszélytelen, nincsenek toxikus mellékhatásai, túlzott fogyasztása – különösen fogyókúra alatt – erős hasmenést okozhat.

Tudtad?

Kis odafigyeléssel, akár otthon is nevelhetünk saját stevia növényt. Jól érzi magát a balkonládákban, tavasztól egészen késő őszig kiültethetjük a kertbe, télen viszont fagymentes helyre van szüksége. Rendszeresen, de kevés vízzel öntözzük, ügyeljünk arra, hogy a lehető legtöbb napsütés érje. Szerencsére a stevia dúsan zöldell, ráadásul egyetlen friss levélvel megédesíthetjük szokásos reggeli kávénkat, vagy kedvenc limonádénkat.

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email