Bélférgesség gyermekkorban | Ne szégyelljük, tegyünk ellene!

Bélférgesség gyermekkorban | Ne szégyelljük

A bélférgesség gyermekkorban különösen gyakori, ennek ellenére szinte tabu témának számít, senki nem beszél róla szívesen. Pedig, egyáltalán nem szégyellnivaló, hiszen bárkivel előfordulhat parazitafertőzés.


Mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy a bélférgesség gyermekkorban egyáltalán nem egyenlő a személyi higiénia hiányával. Már csak ezért sem kell attól tartani, hogy az orvos a szülőket okolja a parazitafertőzés miatt. Sokan pedig éppen ezért nem fordulnak szakemberhez, amivel gyermekük egészségét veszélyeztetik. A bélférgességnek ugyanis súlyos következményei lehetnek, arra pedig felesleges várni, hogy a paraziták időben egyszerűen elpusztulnak. Éppen ellenkezőleg, az élősködők folyamatosan szaporodnak, és egyre több bajt okoznak.

Bélférgesség kialakulásának okai

Mindenhol csúsznak-másznak, gyakran érintkeznek állatokkal, és persze álladóan megkóstolnak mindent: ők azok, a jellemzően kisgyermekek, akiknél a leggyakrabban kialakul a bélférgesség. Ebből is látható, hogy a fertőzésnek nincs feltétlenül köze ahhoz, hogy a kicsi rendszeresen kezet mos-e vagy mindennap megfürdik. A parazitákat nem véletlenül nevezik láthatatlan gyilkosoknak is, hiszen csak ritkán kerülnek a szemünk elé, ezért azt sem vesszük észre, ha gyermekünket megfertőzik. Ennek kockázatát a következő rizikófaktorok jelentősen növelhetik:

  • Nyers ételek: főként a nyers húsok fogyasztásától kell óvnunk a kicsiket, amely a bélférgesség kialakulásának egyik fő oka. De a parazitákat terjeszthetik a mosatlan gyümölcsök, zöldségek is, valamint a romlott ételek.
  • Személyes higiénia hiánya: ahogyan már említettük, a bélférgesség gyermekekben sem elsősorban a higiénia hiánya miatt jelentkezik, ugyanakkor a nem megfelelő tisztálkodási szokások növelik a kockázatát. Elég, ha a játszótér után hazatérve nem mosnak alaposan kezet – a legjobb, ha ezt már játék közben néha megteszik –, piszkos kézzel esznek, vagy már fertőzött ember törölközőjét használják. Tanítsuk meg a gyermeknek, hogy mindig az otthonról vitt törölközőt, zsebkendőt, fogkefét használja, és a saját soha ne adja kölcsön másnak.
  • Háziállatok: azoktól a házi kedvencektől kell leginkább tartanunk, amelyek kijárnak a lakásból, hiszen a sétáik alatt számos parazitát összeszedhetnek. Ellenőrizessük őket rendszeresen, és neveljük rá a gyermeket, hogy az állatokkal való hancúrozás után akkor is mossanak mindig kezet, ha azt nem követi közvetlenül étkezés. Ne puszilgassák őket, és ne hagyják nyalogatni a kezeiket, játék közben pedig ne nyúljanak a saját szájukba sem.

Bélférgesség fajtái

A leggyakoribb bélférgek a fonalférgek és a galandférgek. Előbbiek családjába tartozik a végbélgiliszta (Entrobius vermicularis) és az orsóféreg (Ascaris lumbricoides), míg a galandférgek közül főként a simafejű galandféreg (Tenia saginata) fertőzheti meg a gyerekeket. Ez utóbbi a gazdatest bélrendszerében kifejlett állapotban elérheti a 3-10 méteres hosszúságot is, ám létezik egy kisebb rokona is, a törpe galandféreg (Hymenolepis nana), amely nem haladja meg a 7-8 millimétert. 

Ismerjük meg a tüneteket

Legalábbis eleinte, a bélférgesség gyermekeknél sem produkál jellegzetes tüneteket, a panaszok könnyen összekeverhetők az emésztőrendszeri betegségekkel. Sok szülő először egy kiadós gyomorrontásra gondol, vagy a panaszokat betudja a szezonális megbetegedések, mint például a nátha, a megfázás vagy az influenza velejárójának. Mindenesetre, amennyiben a következő panaszokat tapasztaljuk, gondoljunk arra is, hogy ezeket bélféreg is okozhatja:

  • krónikus hasmenés, vagy székrekedés;
  • gyakori és túlzott gázképződés, puffadás;
  • gyakori szellentés, vagy böfögés;
  • rendszeresen jelentkező hányinger, hányás;
  • visszatérő gyomorszáj tájéki, vagy alhasi görcsök;
  • éhségrohamok és teljes étvágytalanság váltakozása;
  • többször előforduló nyálkás vagy véres széklet;
  • végbéltájéki viszketés (mely kislányoknál, a folyamatos vakarózás miatt, fertőzéses hüvelygyulladást okozhat).

Ha a bélférgesség hosszabb ideig fennáll, további kísérő tünetek is jelentkezhetnek:

  • Bőrproblémák: a viszketésen kívül, amely a kicsik testén bárhol kialakulhat, a bélférgesség következményeként, előfordulhatnak kiütések, krónikus csalánkiütés, de még ekcéma is.
  • Hiányállapotok: a paraziták gyakorlatilag eleszik a létfontosságú tápanyagok jelentős részét, ezért az egészség megőrzéséhez szükséges vitaminokból, ásványi anyagokból, nyomelemekből hiány alakulhat ki.
  • Krónikus fáradékonyság, izgatottság, vagy kezdeti depressziós tünetek: ezek a hiánybetegségek számlájára írhatók.
  • Vérszegénység: sok esetben, szintén a bélférgesség egyik következménye, mivel az élősködők jelenléte miatt, csökken a vas felszívódása.
  • Immungyengeség: a paraziták tartós jelenléte felborítja a bélflóra egyensúlyát. Ennek következtében, a gyermek szervezetében elszaporodhatnak a kórokozók.
  • Emésztési problémák: a kiegyensúlyozatlan bélflóra miatt az emésztés sem lehet megfelelő, hiszen egyes emésztőenzimeket a bélflóra hasznos baktériumai termelnek.
  • Asztma: főként akkor fordul elő, ha rendszeresen belélegzik az Ascaris lumbricoides, Toxocara canis, vagy a Himenolepis nana petéit.
  • Gyakori fejfájás: néhány parazita, mint például a  Strongylodes stercoralis, az Echinococcus granulosus vagy az Opistorchis felineus jelenléte fejfájást és migrént okozhat.   
  • Bruxizmus (fogcsikorgatás): leginkább éjjel, alvás közben történik, jellemző ilyenkor a viszkető orr, és az erőlködő köhögés is. Ezt általában azok a bélférgek okozzák, amelyek az epevezetékbe is eljutnak.
  • Izgatottság, hiperaktivitás, alvászavarok (mely sokszor rémálmokkal párosul): ilyenkor a legtöbb szülő mindenre gondol, csak a bélférgesség jelenlétére nem. Pedig, egyes paraziták, életciklusuk során áthaladnak a központi idegrendszeren. Ez válhatja ki sok, egyébként nyugodt és kiegyensúlyozott gyermeknél a zavarokat. Néhány esetben egyenesen olyan szinten, mintha a kicsi hirtelen személyiségváltáson menne keresztül.  

Mit mondanak a tudósok?

Ötven bruxizmusban szenvedő gyermek, és ugyanekkora számú kontrollcsoport részvételével végeztek vizsgálatot Iránban. A kutatók statisztikailag szignifikáns összefüggést figyeltek meg a patogén paraziták és az alvás közbeni fogcsikorgatás között. A Hanoi Orvosi Egyetem 400 általános iskolás bevonásával készült kutatása pedig arra jutott, hogy a fonalférgek közé tartozó Trichuris jelenléte, duplájára növeli a vérszegénység kockázatát.

Figyelem!

Nagyon fontos, hogy amennyiben gyermekünk étkezési szokásaiban, bélműködésében tartós változások állnak be, vagy viselkedési problémák adódnak, ne halogassuk a kivizsgálást. Ma már számos gyógyszer és táplálékkiegészítő áll rendelkezésünkre a bélférgesség megszüntetésére. Sőt, utóbbiak között léteznek olyanok is, amelyekkel megelőzhetjük a parazitafertőzést.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18042534
https://vital-magazin.hu/fogaszat/fogcsikorgatas-bruxizmus
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email