A cékla több, mint zöldség | Milyen gyógyhatásai vannak?

A cékla több

Köretként, savanyúságként méltán népszerű a cékla, aminek azonban élvezeti értékénél is fontosabbak gyógyhatásai. Ez a vörös zöldség ugyanis rendkívüli egészségvédő tulajdonságokkal rendelkezik. Összegyűjtöttük a cékla 5 legfontosabb hatását, amelyekért érdemes étrendünk részévé tenni.


A cékla régóta használt, kedvelt köret és savanyúság, ám azt talán kevesebben tudják, hogy számos egészségvédő hatással is rendelkezik. Első alkalommal az ókori görögök említették i.e. 420-ban, akkoriban főként cukortartalma miatt termesztették. Számos országban, nemcsak a gumóját fogyatják, hanem lilában hajló levelei is gyakran szerepelnek az étlapon.

Céklalé, az újkori sikertörténet

Sokféleképpen fogyasztható, nyersen, pácolva, főzve vagy sütve, de táplálék kiegészítőként, akár porított formában is. Napjaink igazi slágere a céklalé, amit présgéppel bárki elkészíthet. Növekvő népszerűségét elsősorban egy 1983-ban, a Journal of Cancer szaklapban megjelent tanulmánynak köszönheti. A kísérletet görög tudósok végezték, az eredmények szerint a megnövelt céklafogyasztás csökkenti bizonyos tumorok, főként a vastagbélrák kialakulásának lehetőségét, valamint lassítja a beteg sejtek növekedését és szaporodását.

Különleges összetevők

Nem is gondolnánk, de ez a föld alatt növő, szerény gumó, valódi energiabomba, amit a benne lévő fehérjéknek, szénhidrátoknak, zsíroknak és a jellegzetes édes ízét adó cukroknak köszönhet. Bár nem hiányoznak belőle a cukrok, 100 g cékla csak 43 kalória, ezért fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott. A rostok mellett vitamin- és ásványianyag-tartalma is rendkívül sokszínű: gazdag vasban, magnéziumban, cinkben, rézben, mangánban, káliumban, nátriumban, kalciumban, foszforban és szelénben. Főbb vitaminjai az A-, a B1-, B2-, B3-, B6-, B6-, a C-, az E-, a K- és a J-vitamin. A cékla bővelkedik béta-karotinban, folsavban, valamint aminosavakban. Utóbbiak között a különösen értékes, esszenciális, azaz a szervezetben nem termelődők is megtalálhatók. A cékla vöröses, lilás színe egy természetes pigment (betanin) jelenlétére vezethető vissza, melyet az élelmiszeripar is előszeretettel alkalmaz. A termékeken ezt a E162 jelöli.

Egészségvédő hatások

Nem túlzás azt állítani, hogy a cékla igazi szuperélelmiszer, amit hatóanyagainak sokféleségén kívül szerteágazó egészségvédő hatásai is igazolnak.

  • Daganatos megbetegedések: ahogyan már említettük, a cékla, hála antioxidánsainak, hozzájárul a daganatok kialakulásának megelőzéséhez, valamint hatékonyan bánik el a már meglévő tumoros sejtekkel. A kutatások szerint főként a vastagbél-, a prosztata- és a mellrák esetében alkalmazható, de a hasnyálmirigy rákos megbetegedései esetében is támogatja a gyógyulást.
  • Pótolja a hiányzó ásványi anyagokat, és vitaminokat: ennek köszönhető, hogy a cékla nagy segítségünkre lehet, ha valamilyen betegségből lábadozunk. Már egy pohárnyi céklalé pótolja azokat a tápanyagokat, amelyeket, akár fekvő betegként, elvesztettünk. Szinte azonnal érezni fogjuk a plusz energiát, éppen ezért, fogyasztása sportolóknak is kifejezetten ajánlott, amennyiben sportolunk, együnk céklát vagy igyunk céklalevet a tevékenység előtt 2-3 órával, bármilyen formában. Kisebb gyerekeknek is nyugodtan adhatjuk, szívesen elfogadják majd ragyogó színe és édeskés íze miatt. A céklában lévő nitrátok előnyösen befolyásolják a mitokondriumok működését, ami fontos szerepet játszik a sejtszintű energiatermelésben. Az elfogyasztott cékla nagyjából 21 százalékkal javítja a szervezet oxigén felhasználását. Magas a vastartalma, elősegíti a vörösvérsejtek termelődését, ezért nagyszerű kiegészítője a vérszegénységben szenvedők étrendjének.
  • Méregtelenít: a cékla, hála benne lévő nagy mennyiségű rostnak és szaponinnak, támogatja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait, valamint tisztítja a beleket és a vért. Javítja az emésztést és a felgyülemlett salakanyagok rendszeres, alapos kiürülését, ami előfeltétele a tápanyagok megfelelő felszívódásának. Ezzel a cékla segít megelőzni a hiánybetegségek kialakulását. Optimalizálja a máj működését, remekül alkalmazható különféle májbetegségek esetén, mint például a hepatitisz vagy a májzsugor.  
  • Védi az érrendszert: jelentős C-vitamin-tartalma révén nemcsak az immunrendszer működéséhez, hanem az erek és a szív egészségéhez is hozzájárul. A céklában lévő folsav a betaninnal együtt, javítja az érfalak rugalmasságát, szabályozza a vérnyomást. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a cékla segítségével, nagyobb eséllyel kerülhetjük el a szív- és érrendszeri betegségeket, többek között a visszerességet vagy akár az infarktust.
  • Antioxidáns hatás: a cékla ebből a szempontból is figyelemreméltó, hiszen többféle antioxidánst tartalmaz. A C-vitamin mellett a flavonoidok közé tartozó, vízben oldódó pigmentek, az antocianinok a legfontosabbak, amelyek felveszik a harcot a tumorokat, gyulladásokat, érrendszeri problémákat okozó, és a sejtek korai öregedéséért is felelőssé tehető szabad gyökökkel.
  • Gyulladáscsökkentő: antioxidánsként a szervezetben kialakuló gyulladások kiváló ellenszere, ezek közül is kiemelkedik azonban a bélrendszerre gyakorolt hatása. A cékla ugyanis remekül csökkenti a bélrendszeri gyulladásokat, enyhíti a kellemetlen tüneteket, gyorsítja a gyógyulás folyamatát.
  • Segíti a fogyást: bővelkedik vízben és igen kevés kalóriát tartalmaz. Ha fogyni szeretnénk, iktassuk be a céklát napi étrendünkbe, kezdjük a napot egy pohárnyi céklalével.

Egyéb felhasználási módjai

Kevésbé közismert, hogy a cékla levelei is bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. Sőt, több vasat tartalmaznak, mint a spenót. Készíthetjük forrázva vagy párolva, ízesítsük frissen facsart citromlével, és extraszűz olívaolajjal. Ehetjük magában vagy köretként, esetleg zöldséglevesbe főzve.

Mit mondanak a tudósok?

Ausztrál kutatók vizsgálták a cékla vérnyomáscsökkentő hatását. Tizenöt, egészséges férfinak és nőnek, véletlenszerűen 500 gramm céklalevet és almalevet, vagy placebót adtak, majd egy napon keresztül, óránként mérték a vérnyomásukat. Ebből kiderült, hogy a normál étrendbe beiktatott céklalé fogyasztása után hat órával szignifikánsan csökkent az alanyok vérnyomása.

Tudtad?

A cékla rendszeres vagy nagyobb mennyiségű fogyasztása, a vizeletet rózsaszínre, pirosra festheti, ami teljesen normális jelenség.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4737966/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/277432.php
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3545899/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3942720/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29425473
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email