Eper receptek: nemcsak édesen, de mindig egészségesen

Eper receptek: nemcsak édesen

Egy szem eperben megtalálható a szervezet számára fontos tápanyagok jelentős része. Sajnos, frissen csak rövid ideig áll rendelkezésre, hiszen szezonja nem tart sokáig. Általában magában, vagy tejszínhabbal és cukorral, a bátrabbak citromlével fogyasztják, míg a mediterrán országokban az eper a főételek alapanyagaként is használatos. Ezekből mutatunk néhány gyorsan elkészíthető receptet.


Bővelkedik A-vitaminban, E-vitaminban, B-vitaminban és K-vitaminban, több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs vagy a citrom: 15 dkg eper elfogyasztása, fedezi a napi C-vitamin-szükségletet. Nagyobb mennyiségben található meg benne a vérképzésben és a vérnyomás szabályozásában fontos szerepet kapó vas és kálium, valamint kalcium, magnézium, nátrium, szelén és foszfor. Mivel rostokban is gazdag, javítja az emésztést, segíti a szervezet méregtelenítését, valamint csökkenti a koleszterinszintet.

Kiváló antioxidáns

A gyümölcsben fellelhető folsav elengedhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez, a DNS és az RNS szintéziséhez, valamint a differenciálódó sejtek képződéséhez, ezért az eper fogyasztása kifejezetten ajánlott a terhesség alatt. Kimagasló az antioxidáns-tartalma, ennek köszönhetően az eper lassítja az öregedést, fiatalon tartja a bőrt, valamint a szabad gyökök megkötésével gátolja a daganatok, gyulladások és egyes szív-, illetve szembetegségek kialakulását.

Dohányosoknak eper: segít megelőzni a tüdőrákot

Az eper fogyasztásával ellagénsavból is nagyobb mennyiséget vihetünk be a szervezetünkben. Ez különösen a dohányosok számára fontos, ugyanis a fenolok csoportjába tartozó, antioxidáns vegyület részben semlegesíti a cigarettafüst sejtkárosító, és rákot okozó hatását. Ennek köszönhetően az eper a tüdőrák megelőzésében szerepet kaphat.

Nem csupán nyersen egészséges

Bár az eper egészségvédő tulajdonságai elsősorban a nyers gyümölcs fogyasztásával érvényesülnek, jótékony összetevőinek többsége a főzés, illetve sütés hatására sem semmisül meg. Ezért meleg ételek elkészítéséhez is bátran használjunk epret!

Epres, csalánleveles rizottó pezsgőben

Hozzávalók

  • 320 g rizs

  • 130 g friss eper

  • 100 g friss csalánlevél

  • 1 pohár száraz pezsgő

  • 50 g vaj

  • 30 g parmezán, vagy száraz, reszelt sajt

  • Mogyoróhagyma

  • Húsleves lé

  • Ízlés szerint só, és bors

Elkészítése

Gumikesztyű segítségével mossuk meg a letépett csalánleveleket, és távolítsuk el a szintén megmosott eper szárát. A mogyoróhagymát vágjuk apró darabokra, majd kb. 30 g vajon a csalánnal és a rizzsel együtt pirítsuk üvegesre. Öntsük fel a pezsgővel, amikor az ital elpárolgott, az egészet keverjük össze 80 g turmixolt eperrel. Lassú kevergetés közben a folyadékot húsleves lével pótoljuk. Ha a rizottó megfőtt, hozzákeverjük a maradék vajat és a sajtot, pár percig állni hagyjuk. Végezetül megborsozzuk, a maradék eperrel pedig dekoráljuk.

Sertés szűzpecsenye eperrel

Hozzávalók

  • 600 g sertés szűzpecsenye

  • 200 g friss eper

  • 1 pohárka brandy

  • 1 evőkanál vaj

  • 2 mogyoróhagyma

  • 6 friss zsályalevél

  • 1 ág friss rozmaring

  • 1 evőkanál rózsabors

  • Esetleg húsleves lé

  • Ízlés szerint só és bors

     

Elkészítése

Daraboljuk fel apróra a mogyoróhagymát és a zsályát. Az egészet helyezzük bele egy szélesebb, alacsonyabb jénai tálba az ujjnyi vastagra vágott sertés szeletekkel, és a rózsaborssal együtt. Locsoljuk meg a brandy felével, majd tegyük 2 órára a hűtőbe. Ez idő alatt tisztítsuk meg az epreket, párat tegyünk félre a díszítéshez, a többit turmixoljuk össze. Az érlelt hússzeleteket a felhevített vajon, mindkét oldalukon pirítsuk meg, majd adjuk hozzá az eperpépet, és élénk lángon főzzük 5 percig. Adjuk hozzá a brandy maradékát: amikor az alkohol elpárolgott, csökkentsük a hőmérsékletet. Ha a mártás túl sűrű lenne, öntsük fel egy kevés meleg húsleves lével, majd sózzuk és borsozzuk. Lassú lángon, még 15 percig főzzük, díszítés után tálalhatjuk.

Epres saláta vegyes zöldségekkel

Hozzávalók

  • 500 g eper

  • 500 g kígyóuborka

  • 2 db TV paprika

  • 2 evőkanál mandulaolaj

  • 1 evőkanál balzsamecet

  • 1 evőkanál akácméz

  • Ízlés szerint só és bors

Elkészítése

Az epreket tisztítsuk meg és daraboljuk fel. Hámozzuk meg az uborkát, vágjuk fel hosszában, majd távolítsuk el a magvait, és szeleteljük fel. Mossuk meg és karikázzuk a paprikákat, ezt követően az epret és a zöldségeket keverjük össze. Egy edényben keverjük össze az olajat, az ecetet, a mézet, a sót és a borsot. Tépkedjük nagyobb darabokra a bazsalikomot, tegyük a dresszinghez, majd mindent alaposan keverjünk össze.

Figyelem!

Előfordulhat, hogy az eper allergiás reakciókat vált ki. Leggyakrabban csalánkiütés jelentkezik, azonban légzési problémák is kialakulhatnak. Ezért kisgyermekeknek először csak kevés epret adjunk, ha súlyosabb tüneteket észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email