Tüdőrák tünetei és megelőzése | Gyógyító növények

Tüdőrák tünetei és megelőzése | Gyógyító növények 1

A tüdőrák világszerte a leggyakoribb, és legagresszívebb daganatos megbetegedés. Rendkívül gyorsan képez áttéteket, ez is hozzájárul ahhoz, hogy az elhalálozás esélye kiugróan magas. Ráadásul egyre többeket érint, évente közel 1,8 millió új beteget regisztrálnak. Ezért fontos, hogy ismerjük a tüdőrák tüneteit, valamint megelőzésének és kezelésének módjait.


A tüdőrákban szenvedők nagyon gyakran későn kapják meg a kezelést, ennek oka, hogy a betegség sokáig szinte teljesen tünetmentes, illetve tünetei nem utalnak egyértelműen a rák jelenlétére. Amikor a panaszok súlyosbodnak, és a beteg végre orvoshoz fordul, a daganat az esetek többségében már kifejlődött, és áttéteket okozott. Ezért különöse fontos a szűrővizsgálatok visszatérő elvégzése, hiszen az időben felfedezett tüdőrák kezelése lényegesen egyszerűbb és hatékonyabb.

Dohányzás és alkohol

Bár genetikai okai is lehetnek, a tüdőrák miatti elhalálozás az esetek 80-90 százalékában a dohányzás következménye. Szintén növeli a tüdőrák esélyét a passzív dohányzás, és az alkoholfogyasztás.

Mikor gyanakodjunk?

  • Indokolatlan és állandó fáradság
  • Legalább két hétig tartó száraz köhögés
  • Általános gyengeség
  • Gyakori zihálás
  • Légszomj
  • Váladékos, vagy nyákos köhögés
  • Mellkasi, szorító fájdalom
  • Rendszeres végtagzsibbadás
  • Étvágytalanság
  • Véres köpet
  • Ok nélküli súlyvesztés
  • Visszatérő vesekő
  • Nehezített légzés
  • Nyaki és/vagy háti fájdalom
  • Sípoló légzés
  • Fájdalmas köhögés
  • Csont- és izomfájás
  • Duzzadt nyirokcsomók

Léteznek a tüdőrákos állapotra jellemző kísérőbetegségek is, ezek közül a leggyakoribb a tüdőgyulladás és a mélyvénás trombózis. A betegségek jelentkezésekor ezért lényeges, hogy az orvos kizárja a tüdőrák lehetőségét.

Jóindulatú is lehet a tüdődaganat

Bár a tüdőrák kialakulásáért elsősorban a dohányzás tehető felelőssé, a betegséget más tényezők is kiválthatják. Ilyenek a környezeti −légszennyezés− ártalmak, vagy a veszélyes anyagok belélegzése. Lényeges, hogy nem minden tüdődaganat rosszindulatú, ez pedig a tüdőrák kezelését is meghatározza.  

Jóindulatú tüdődaganat

  • Csak akkor veszélyezteti a beteg életét, ha rákká alakul
  • Általában nem távolítják el
  • Nem képez áttétet
  • Érintetlenül hagyja a közeli szerveket

Rosszindulatú tüdőrák

  • Halált okozhat
  • Eltávolítását követően kiújulhat
  • Károsítja a közeli szerveket
  • Áttéteket képezhet

Kemoterápia, sugárzás és műtét

A daganat mérete, elhelyezkedése, és a beteg egészségi állapotától függően, a tüdőrák kezelése általában kemoterápiával, sugárterápiával, illetve sebészeti beavatkozással történik, a műtét során eltávolítják a beteg szöveteket. Szükség lehet tápszerek alkalmazására is annak érdekében, hogy enyhítsék a beavatkozások kellemetlen mellékhatásait.

Léteznek természetes gyógymódok: szója és fokhagyma

Meghatározó szerepet játszik a tüdőrák megelőzésében, illetve kezelésében a megfelelő táplálkozás. Az American Cancer Society és a Shanghai Jliatong University kutatóinak, a Journal of Clinical Nutrition szaklapban közzétett tanulmányból kiderül, hogy a tüdőrák megelőzése szempontjából a szója az egyik legfontosabb élelmiszer. A növényben található izoflavonok ugyanis gátolják a rákos sejtek növekedését és szaporodását. Felméréseik szerint, a szója gyakori fogyasztása 23 százalékkal mérsékli a tüdőrák kockázatát.

Ennél is hatékonyabb a fokhagyma: a kínai Jiangsu Provincial Center for Disease Control and Prevention kutatócsoportjának, a Cancer Prevention Research folyóiratban publikált vizsgálata bebizonyította, hogy azoknál, akik hetente kétszer nyers fokhagymát esznek, a tüdőrák kialakulásának esélye 50 százalékkal csökken.

Tüdőrák kezelése és megelőzése növényekkel

  • A tüdőrák megelőzése érdekében, fogyasszunk minél több áfonyát, illetve más bogyós gyümölcsöket. Nagy mennyiségben tartalmaznak benzoesavat, ami nem csupán a tüdőrák, hanem a vastagbélrák, a prosztatarák és a mellrák kockázatát is csökkenti.
  • Segíthetnek a magas béta-karotin-tartalmú, sötétzöld levelű –spenót, sóska, mángold stb.−, a narancssárga –sárgarépa, sütőtök−, valamint a piros színű –például cékla– zöldségek.
  • Ételízesítőnek használjunk almaecetet: szintén bővelkedik béta-karotinban, könnyen emészthető, valamint antioxidáns hatású. Akadályozza a tüdő és a bőr daganatos megbetegedéseit, valamint ösztönzi a sérült sejtek regenerálódását.
  • Napi egy alma, hála magas quercetin −növényi flavonoid− tartalmának, a tüdőrák mellett, hozzájárul a torok-, a szájüreg-, a vastagbél-, és a mellrák kialakulásának megelőzéséhez.
  • A céklában, a sárgarépában, az édesburgonyában, a sütőtökben, valamint a cukkiniben található karotinoidok is eredményesen óvják a szervezetet a tüdő-, a vastagbél-, a prosztata-, és a mellrákkal szemben.

Tudtad?

A szelénben szegény étrend növeli a tüdőrák kockázatát. Nagyobb mennyiségben található meg szelén a tonhalban, a szardíniában, a lazacban, a shiitake gombában, a spárgában valamint a csirkehúsban, a marhahúsban, a belsőségekben, a teljes kiőrlésű gabonákban és a rákokban.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email