Hogyan használjuk a chia magot?

Hogyan használjuk a chia magot? 1

A chia mag az egyik legegészségesebb élelmiszer, igazi szuperétel, amely nagy mennyiségben és koncentráltan tartalmazza a szervezet számára fontos vitaminokat, rostokat, fehérjéket és különböző tápanyagokat. Jótékony hatásait feldolgozva sem veszíti el, ráadásul szinte teljesen íztelen, ezért a chia magból egyszerűen készíthetünk egészséges ételeket.  


Gazdag A-, E-, C-, J-, B1- és B2-vitaminban, folsavban, fehérjékben és antioxidánsokban, a chia mag ezen kívül jóval több vasat tartalmaz, mint a spenót, több kalciumot, mint a tej, több káliumot, mint a banán, és több omega-3 zsírsavat, mint a tengeri halak. Kiváló forrása a foszfornak, a magnéziumnak, a cinknek és a növényi rostoknak. Összetételének köszönhetően a chia mag hatékony méregtelenítő, szabályozza a vércukor- és a koleszterinszintet, védi az érrendszert, óvja a szívet, rosttartalma révén javítja az emésztést, megszünteti a székrekedést. Antioxidánsainak köszönhetően – az antioxidáns raktárnak számító áfonyát is felülmúlja – a chia mag lassítja az öregedést, és hozzájárul a rák kialakulásának megelőzéséhez. Széleskörű felhasználhatóságához hozzájárul, hogy gluténérzékenyek és cukorbetegek is fogyaszthatják. Arra figyeljünk, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság legújabb állásfoglalása szerint napi 15 grammnál több chia mag bevitele emésztőrendszeri problémákat okozhat az arra érzékenyeknél.

Chia mag puding tetszés szerint

A chia mag egyik tulajdonsága, hogy folyadékba keverve gyorsan összesűrűsödik, gélszerűvé válik. Ezt használja ki az ízletes chia mag puding, amely egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Ízesítsük kedvünkre, természetesen kizárólag egészséges alapanyagokkal.

Hozzávalók

  • 2 csésze tej (tetszés szerint, tehéntej, kókusztej, szójatej)
  • 1/2 csésze chia mag
  • Ízesítéshez kakaópor, vanília, méz, sztévia, málna, fahéj, eper, 100 százalékos gyümölcslé – vagy, amihez éppen kedvünk van

Elkészítése

Öntsük a tejet és a chia magokat egy turmixgépbe, majd keverjük simára. Adjuk hozzá a kiválasztott ízesítőket, majd tegyük a hűtőbe, ahol kb. 10 perc alatt besűrűsödik. Nem csupán finom, hanem rendkívül egészséges is, reggelire, napközben vagy akár vacsorára bátran fogyaszthatjuk. Kínáljuk meg vele gyermekeinket, ők is szeretni fogják!

Egészséges energiaital

A chia szó maja nyelven erőt jelent az indiánok, amikor nagyobb távokat tettek meg futva, mindig vittek magukkal néhány marék chia magot. Tudták ugyanis, hogy a chia mag megakadályozza a kiszáradást, valamint energiával tölti fel a szervezetet. Előbbi tulajdonságot magas rosttartalmának, utóbbit pedig annak köszönheti, hogy lassítja a szánhidrátok és a cukrok felszívódását, hatására az emésztés során a szervezet folyamatosan és egyenletesen jut hozzá a szükséges energiához. A mexikói Universidad Autónoma de Yucatán kutatóinak az LWT – Food Science and Technology szaklapban megjelent tanulmányából kiderül, hogy a chia mag a saját tömegének tizenkétszeresét képes vízből felszívni. Ezért ajánlott sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek is a chia maggal készült energiaital, amely fokozza a teljesítőképességet, és biztosítja a szervezet számára a vízutánpótlást.

Hozzávalók

  • Két kávéskanál chia mag
  • 2 dl víz
  • Méz
  • Citromlé

Elkészítése

Keverjük össze a vizet és a chia magot, adjunk hozzá mézet (vagy más természetes édesítőt), facsarjunk bele egy citromot és rázzuk össze. Megihatjuk azonnal, vagy várhatunk néhány percet, amíg bezselésedik. Citrom helyett lime-, vagy frissen facsart narancslevet is használhatunk. Amennyiben fogyókúrázunk, kezdjük a napot egy pohár ízesítetlen chia mag itallal, ami ellát a szükséges energiával és tápanyagokkal.

Tojás és liszt helyett is használható

Sütéshez és panírozáshoz is használhatunk chia magot, méghozzá a tojás, illetve a liszt helyett. Ehhez először darálóban, esetleg turmixgépben őröljük meg a magokat. Ha tojáspótlónak szánjuk, egy evőkanál chia mag port adjunk három evőkanál vízhez. Hagyjuk állni, amint eléri a zselés állagot máris kész a természetes tojáshelyettesítőnk. Az őrlemény húsok panírozására is alkalmas, ebben az esetben a hagyományos módon járjunk el, azonban a lisztet a chia maggal helyettesítsük. A chia mag ezen kívül kiváló habaráshoz, levesek és főzelékek besűrítéséhez, valamint önmagában rágcsaként fogyasztva.

Még több érdekesség a chia mag gyógyhatásairól itt olvasható!

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email