Fogyókúrás ételek, nemcsak fogyókúrázóknak

Fogyókúrás ételek

Bár nem csodaszerek, valóban léteznek olyan zöldségek, gyümölcsök, fűszerek és tejtermékek, amelyek fogyasztása hozzájárul a súlyvesztéshez. Ezek a fogyókúrás ételek önmagukban, vagy kúrák részeként egyaránt hatásosak lehetnek.


Számtalan fogyókúrás módszer létezik, ezek jó része azonban feleslegesen megterheli a szervezetet (túlzásba vitt léböjt), nehezen betartható (csökkentett kalóriabevitel), vagy túl sok művi anyagot tartalmaz. Ha viszont rábízzuk magunkat a fogyókúrás ételekre, biztosak lehetünk abban, hogy meglesz a hatásuk, a fogyás maradandó, és ami még fontos, eközben nem rongáljuk a szervezetünket. Sőt, a fogyókúrás ételek, a legtöbb fogyasztószerrel ellentétben, jótékonyan befolyásolják testünk működését, így azoknak is bátran ajánlhatók, akiknek nincsen gondjuk a súlyukkal.

Minden megvan a konyhában

A fogyókúrázók álma egy olyan lehetőleg természetes és egészséges alapanyagokból álló fogyókúrás recept, amelynek köszönhetően különösebb megerőltetés nélkül, a lehető leggyorsabban elérik a kívánt testsúlyt, illetve visszanyerik régi alakjukat. Sajnos, mindenkire alkalmazható, valóban hatékony fogyókúra egyelőre nem ismeretes, azonban bőven akadnak olyan könnyen elérhető mindennapos élelmiszerek, amelyek megfelelően összeválogatva, hozzájárulnak a súlycsökkenéshez és a zsírégetéshez. Legalább ennyire fontos, hogy ezek a fogyókúrás ételek, zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények vagy éppen tejkészítmények, nem csupán egészségesek, hanem finomak is.

  • Görög joghurt: más joghurtokhoz képest, juhtejből készített görög joghurt kétszer annyi fehérjét tartalmaz, aminek azért van jelentősége, mert a fehérje felszívódásakor nagymennyiségű kalóriát égetünk el, ez pedig eredményesebbé teszi a fogyókúrát. A megszokottnál hosszabb ideig marad a gyomorban, probiotikus baktériumai segítenek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, jótékonyan hatnak az emésztésre. Ennek köszönhetően rendszeres fogyasztásakor már 2-3 hét alatt, látható súlycsökkenés figyelhető meg. És, ha mindez nem lenne elég, a görög joghurt kiváló méregtelenítő és immunerősítő is egyben.
  • Fahéj: stabilizálja a vércukorszintet, ezáltal csökkenti az étvágyat és az éhségérzetet, ami rendkívül fontos a fogyókúra szempontjából. Teljesen kalóriamentes, kiváló zsírégető, és látványosan csökkenti a koleszterinszintet. Egyáltalán nincsen mellékhatása, ezért bármilyen fogyókúra mellé választható. Diétáktól függetlenül, a fahéj nagyszerűen alkalmazható a vércukorszint kilengéseinek megszüntetésére, illetve az emésztési zavarok enyhítésére. Hatékony vírus- és gombaölő, valamint antioxidáns, lassítja az öregedést, sőt, kedélyjavítónak sem utolsó.
  • Erős paprika: kapszaicin-tartalma révén, csökkenti az éhségérzetet, rövid időre enyhén felgyorsítja az anyagcserét, serkenti a zsírégetést, fokozza a szervezet energiafelhasználását és az emésztést, ezáltal a fogyókúra hatásosságát. A kapszaicin ezen kívül hatékony antioxidáns és gyulladáscsökkentő, mérsékli a migrénes fejfájást, védi a nyálkahártyát. Hozzájárul a gyomorfekély megelőzéséhez és gyógyításához.
  • Grapefruit: a közkeletű vélekedéssel szemben, nincs jelentős zsírégető hatása, mégis hasznos fogyókúrás étel. Mivel bőségesen tartalmaz rostokat, ezért hosszabb ideig tart megemészteni, ami magas víztartalmával kiegészülve, teltségérzetet eredményez. Éppen ezért a fogyókúra hatásának növelése érdekében, az étkezéseket megelőzően, egy fél grapefruit vagy egy pohár grapefruitlé fogyasztása javasolt. Jó szolgálatot tesz immunerősítőként is, erős antioxidáns, valamint nagyobb mennyiségben található benne C-vitamin, kálium és magnézium.

Mit mondanak a tudósok?

A grapefruit súlycsökkentő és a metabolikus szindrómára gyakorolt hatását vizsgálták a kaliforniai Scripps Klinika munkatársai. 91 elhízott betegnek placebo kapszulát és 207 ml almalevet, grapefruit kapszulát és 207 ml almalevet, placebo kapszulát és 237 ml grapefruit dzsúszt, illetve egy friss grapefruit felét és placebo kapszulát adtak naponta háromszor minden étkezés előtt. Tizenkét héttel később a friss grapefruitot kapó csoport tagjai átlagosan 1,6 kg-ot, a grapefruitlé csoporté 1,5 kg-ot, a grapefruit kapszula csoporthoz tartozók 1,1 kg-ot veszített a súlyukból, a placebo csoportban 0,3 kg súlycsökkenést mértek. Mindemellett, a friss gyümölcsöt fogyasztóknál az inzulinrezisztencia is javult.

Tudtad?

A tartós fogyás normális üteme hetente legfeljebb 1-1,5 kiló, ez a súlyvesztés ugyanis még nem jelent különösebb megterhelést  a szervezet számára.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26702123
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5220230/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16579728
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5426284/
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email