A fogyókúrák ideális évszaka a nyár, hiszen ilyenkor többet mozoghatunk a szabadban, ráadásul frissen állnak rendelkezésre a diétát segítő zöldségek és gyümölcsök. Nyersen fogyasztva, vagy élelmiszerek alapanyagaként ráadásul jó néhány közülük hatékony zsírégető.
Sajnos, a felesleges kilók leadása az esetek jelentős részében nem jár együtt a makacs zsírpárnák eltüntetésével. Ezért fontos a diéta mellett a rendszeres testmozgás, valamint a zsírégető ételek és italok fogyasztása. Nyáron különösen könnyű a dolgunk, hiszen a fogyást elősígítő, zsírbontó zöldségek és gyümölcsök frissen is beszerezhetők, ez pedig még jobb hatást eredményez.
Nem csak csíp a chili paprika
A paprika csípős ízét okozó kapszaicin az egyik leghatékonyabb természetes zsírégető. Egy rendkívül ellenálló és stabil vegyületről van szó, amit a hideg, a meleg és a fény sem károsít. Minél több kapszaicint tartalmaz a paprika annál hatékonyabb zsírégető, fogyókúrához ezért is ajánlott a chili paprika fogyasztása. A kapszaicin átalakítja a zsírsejteket, amelyeket a szervezet így könnyebben eléget, miközben a szervezet anyagcseréje is fokozódik. Kutatások azt mutatják, hogy a hasi zsír eltüntetésére is alkalmazható. Még jobb hatást érhetünk el, ha a chili paprika fogyasztását követően valamilyen zsírégető mozgásformát is végzünk – lehetőleg alacsony intenzitással. És még valami: a kutatások szerint, az antioxidáns erős paprika kifejezetten jót tesz a gyomornak, baktériumölő hatása révén segít megelőzni a fekélyek kialakulását.
Édes, mégis zsírégető
Bár az erős paprikák kifejezetten a kapszaicinnek köszönhetik kiváló zsírégető képességüket, a csípősség korántsem kizárólagos feltétele a zsírpárnák eltüntetésének. Sőt, az sem feltétlenül baj, ha egy élelmiszer édes, legalábbis akkor, ha a málnáról van szó. A málna ugyanis a zsírégető növények koronázatlan királynője, a benne található, és a gyümölcs aromáját adó málna keton háromszor hatékonyabban a kapszaicinnél. Ráadásul a málna nem csupán a zsírégetésre használható: gyorsítja az anyagcserét, gátolja a zsír felhalmozását, és megszünteti az éhségérzetet. Erős antioxidáns, tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy segít megelőzni az elhízást és elkerülni a zsírmáj kialakulását.
Hatékony kék bogyó
Július végén már érik az áfonya, mely számos előnyös élettani hatása mellett –kiugróan nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat– a súlyvesztést és a zsírégetést is fokozza. Nem is akárhogyan, laboratóriumi kísérletek kimutatták, hogy az áfonya polifenoljai több mint 70 százalékkal csökkenthetik a zsír mennyiségét. Befolyásolja azokat a géneket, amelyek szabályozzák a természetes zsírégető és zsírraktározó folyamatokat, ezért különösen hatékony a hasi zsír lebontásában, valamint a zsírfelhalmozás megelőzésében. Ezen kívül az áfonya gyorsítja a cukrok lebontását, normalizálja a koleszterin- és a vércukorszintet, valamint kezeli az inzulinérzékenységet és védi az érrendszert. Az áfonya mindemellett gazdag rostokban, fogyasztása teltségérzetet okoz és feltölt energiával, így megakadályozza a felesleges kalóriabevitelt.
Paradicsomi fogyás
A paradicsom igazi egészségbomba, a szervezet működésére gyakorolt jótékony hatásai szinte kimeríthetetlenek: hatékony antioxidáns, óvja a szívet és az érrendszert, szerepet kap a daganatok kialakulásának megelőzésében, lassítja a bőr öregedését. Kiváló fogyókúrás étel, a benne található fitotikemikáliák (bioaktív vegyületek) ösztönzik az L-karnitin nevű aminosav termelődését. Az L-karnitin ösztönzi a zsírsejtek energiává alakítását, segítségével 20-25 százalékkal több zsírt éget el a szervezet. Ehhez azonban mozgásra is szükség van, a paradicsom ezért akkor hatásos, ha fogyasztását követően valamilyen sporttevékenységet –ez lehet akár kocogás, vagy könnyű torna– is végzünk.
Hűsít és zsírt éget
A nyári melegben különösen jól esik egy pohár hideg zöld tea, ami nem csupán hűsítőnek kiváló, hanem a zsírégetést is segíti. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a zöld tea fogyasztása jelentősen felgyorsítja az anyagcserét, támogatja a fogyást, valamint ösztönzi a hasi zsír lebomlását. Zsírégető hatását a katekineknek köszönheti, ezek az antioxidáns polifenolok csökkentik a rák, a gyulladások, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.