Bár manapság a nemzetközi kereskedelemnek köszönhetően szinte az év minden hónapjában vásárolhatunk szőlőt, Európában az igazi szezonja a nyár végi, illetve az őszi időszak. Ilyenkor számtalan formájú és ízű szőlő kapató, amikből zamatos, és ami még fontosabb, egészséges ételeket készíthetünk.
A szőlő az egyik legrégebben fogyasztott gyümölcs, emberi településeken 7000 éves elszenesedett szőlőmagokat is találtak a régészek elsősorban Olaszország és Franciaország területén. Több évszázadon keresztül a szőlőt szinte csak a bor előállítására használták, nemesített változatai nagyjából a XVII. században kerültek a jómódúak asztalára, ezt követően fokozatosan terjedt el, és vált széles körben fogyasztott gyümölccsé.
Rendkívül kalóriadús −100 gramm szőlő 70 kalóriát tartalmaz−, nagy mennyiségben tartalmaz jótékony hatású polifenolokat, vitaminokat, nyomelemeket, ásványi sókat és antioxidánsokat: a kékszőlőben található rezveratrol különösen hatékony rákellenes, gyulladáscsökkent, vércukorcsökkentő és szívvédő antioxidáns polifenol. Összetevőinek köszönhetően a szőlő óvja a veséket, koleszterin- és vérnyomáscsökkentő, remek vízhajó és méregtelenítő hatásokkal bír. Nyersen a legegészségesebb, azonban jótékony hatásainak többségét feldolgozva sem veszíti el, ezért a szőlővel készült ételek is hozzájárulnak szervezetünk egészséges működéséhez, valamint segítenek megelőzni a betegségeket. A receptek szempontjából a szőlő fajtája nem lényeges, mindenki ízlése szerint választhatja a savanykásabb, vagy az édesebb fajtákat.
Szőlős pirítós /előétel/
Hozzávalók:
- Fél baguette, vagy egyéb, lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből készült kis átmérőjű péksütemény
- 1 kanál vaj
- 1 zellerszár
- 1 fürt szőlő
- 100 gramm nyers, érlelt vagy enyhén füstölt sonka
Elkészítése:
Vágjuk fel a kenyeret, nagyjából 1 cm szeletekre, majd 200°C-on süssük őket 3 percig. A sütőből kivéve, kenjük meg őket egy leheletnyi vajjal. Mossuk meg a zellerszárat, papírtörlővel szárítsuk meg. Szedjük le a leveleket, és tegyük félre, a szár egy részét vékonyan csíkozzuk. Mossuk meg a szőlőt, a szemeket hámozzuk meg, és magozzuk ki. A sonkát osszuk egyenlő részekre, és helyezzük rá a pirítósokra. Díszítsük a szőlővel és a zeller zölddel, esetleg szórjuk meg lemezekre vágott, kemény, érlelt sajttal, vagy morzsolt fetával. Zöldsaláta ágyon tálaljuk.
Szőlős tészta illatosan /főétel/
Hozzávalók:
- 400 gramm száraztészta
- 200 gramm füstölt sonka, vagy lapocka
- 1 hagyma
- 2 kis fürt szőlő
- 100 ml főzőtejszín
- Olíva olaj
- ¼ pohár fehér bor
- Parmezán, vagy egyéb sajt, ízlés szerint
- Kedvenc fűszerek
Elkészítése:
Tegyünk fel vizet a tésztának. Amíg felforr, olajon pirítsuk meg a felkockázott sonkát, majd itassuk le róla a felesleges zsírt egy konyhai törlőpapír segítségével. Ugyanabban a serpenyőben pirítsuk üvegesre a felkockázott hagymát. Ha átlátszóvá válik, adjuk hozzá a pirított sonkát és a félbevágott, hámozott, magozott szőlőszemeket, a bort. Lassú tűzön, pár percig futtassuk. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, az alapanyagokat öntsük fel a főzőtejszínnel, sózzuk és esetleg borsozzuk, adjuk hozzá a sajtot, jól keverjük el a masszát. Itt az ideje a fűszerezésnek: ízlés szerint megbolondíthatjuk az öntetet reszelt szerecsendióval, curryvel, vagy akár pirított, friss zsályalevéllel is. A megfőtt tésztát szűrjük le, és keverjük össze a mártással. Tálaláskor helyezzünk pár szőlőszemet a felhalmozott tésztára.
Sertésszelet lila szőlővel /második fogás/
Hozzávalók:
- 4 szelet sovány sertésszelet (karaj)
- 200 gramm füstölt sonka, vagy lapocka
- 2 kanál finomliszt
- 3 szál friss rozmaring
- Másfél kanálnyi vaj
- 150 gramm lila szőlő + néhány szem a díszítéshez
- Só, esetleg bors
Elkészítése:
Átpasszírozzuk a szőlőszemeket, megfosztjuk a héjától és a magoktól. Aprítsuk fel 2 rozmaring ág zöld leveleit, és keverjük a liszthez. Forgassuk meg benne a hússzeleteket. Egy serpenyőben melegítsünk fel 1 kanál vajat –ne égessük− oldalanként kb. 2 percig süssük benne a húst. Ha kész, emeljük ki őket a serpenyőből, melegen sózzuk és borsozzuk mindkét oldalukat. A használt serpenyőben melegítsük fel a préselt szőlőlevet, hagyjuk kissé elpárologni, adjuk hozzá a maradék vajat, és a maradék rozmaringágat. Ha a vaj felolvadt, öntsük a főzetet a tálba helyezett kész hússzeletekre, az egészet díszítsük karikákra vágott, hámozott, magozott szőlőszemekkel. Az igazi ínyencek pár szelet pirított mandulával, vagy dióval is kiegészíthetik a díszítést. Remek körítés hozzá a frissen készült, héjában főtt, tört burgonya, friss, zöldsaláta, mustáros öntettel.