A kamillatea az egyik legrégebben alkalmazott gyógynövény, amivel eredményesen enyhíthetők a légúti megbetegedések tünetei. Legyünk előrelátók, és tartsunk otthon belőle mindig, hiszen akkor a leghatásosabb, ha már az első panaszok megjelenésekor kortyolgatjuk. Sőt, a kamillatea, értékes összetevőinek köszönhetően, megelőzésre is alkalmas, és számos, egyéb kórt is orvosolhatunk vele.
Szerény és igénytelen, szinte „fel sem tűnő” növény, a kamilla (Matricaria Chamomilla), már az ókorban is nagy tiszteletnek örvendett. Az egyiptomiak isteni virágnak tartottá, az ókori görögök és rómaiak pedig a kamillatea segítségével csillapították a különféle betegségek okozta lázat, gyulladásokat és fájdalmakat. De a kamillatea fogyasztása mellett népszerű volt a kamillavirágokból sajtolt illóolaj is, sokszor a kettőt, egyszerre alkalmazták. Különösen fertőzéses megbetegedések esetén előnyös ez a megoldás, de használták nyugtatóként, görcsoldóként és emésztésserkentőként is.
Milyen hatóanyagokat rejt a kamillatea?
Első ránézésre, a kamilla nem tartozik a legszebb és levonzóbb virágok közé. Illóolajait sem adagolják parfümökhöz. Mégis, számos olyan kincset rejt, amelyeket még a legszebb rózsák is irigyelhetnének. Már egy bögrényi, a virágok felhasználásával készült kamillatea is igen gazdag kalciumban, nátriumban, káliumban, vasban, magnéziumban, cinkben, rézben, flórban és mangánban. A kamillatea vitamintartalma sem elhanyagolható: bővelkedik A-, B1-, B2-, B5- és J-vitaminban. Található még benne béta-karotin is, amely az antioxidáns A-vitamin prekurzora. Antioxidáns hatását tovább erősítik flavonoidjai, valamint magas a linolsav, a palmitinsav, az oleinsav, a kaffeinsav, a geraniol, a borneol, a luteolin, a kvercetin, a rutin, a kolin, az apigenin és a nyáktartalma is.
A szezonális betegségek természetes ellenszere
Főként a növény napon szárított virágaiból készülő kamillatea, számos betegség ellen alkalmazható. Ezt főként annak köszönheti, hogy jótékony összetevői igen széles skálán mozognak. Ezen belül is a legfontosabb komponensei az antioxidánsok, amelyek erősítik az immunrendszert, ezáltal segítenek elkerülni a szezonális megbetegedéseket, így a náthát, a megfázást és az influenzát. Antibakteriális, gombaölő, nyugtató és fertőtlenítő hatásokkal is bír, alkalmazhatjuk belsőleg, valamint borogatásként. A kamillatea inhalálásra is kiváló: felszabadítja, és megnyugtatja az irritált a légutakat, kitisztítja az eldugult orrot, felgyorsítja a megfázásos betegségek gyógyulását. Remek nyákoldó tulajdonságú, használata után a légzés könnyebbé válik, a torok- vagy mandulagyulladás következtében kialakult fájdalom érezhetően csökken. A kötőhártya-gyulladás egyik legjobb ellenszere. Elég hozzá egy kevés kamillatea, amibe steril vattakorongot, esetleg gézt mártunk, majd a gyulladt szemre helyezzük. Mérsékli a fájdalmat, nyugtató összetevői révén elmúlik a viszketés és a szem kivörösödése is. A kamillatea, a téli hónapokban, szintén hatásosan alkalmazható a hideg okozta kivörösödött, repedezett bőrfelület nyugtatására, lágyítására. Hatására felgyorsul a kialakult sebek gyógyulása, és az sem utolsó szempont, hogy megakadályozza a sérült felület elfertőződését. Ugyanilyen hatékonysággal használhatjuk öblögetésre, mivel fertőtleníti a szájüreget, csökkenti az irritált, sérült íny miatti fájdalmat. A kamillatea nyugtató hatását még számos módon kihasználhatjuk. A legtöbb megbetegedés, vagy akár a téli hónapok sötétsége, sokaknál alvási problémákkal párosul. Ha viszont lefekvés előtt elkortyolgatunk egy csésze meleg, idegnyugtató kamillateát, egészen biztosak lehetünk abban, hogy pihentető lesz az álmunk. Remek stresszoldó, de hatékony lehet az évszakhoz köthető, enyhe depresszió kezelésében is.
Mit „tud még” a kamillatea?
Bár nem kifejezetten „betegség”, de a téli időszakban étkezési szokásaink megváltoznak – ne is beszéljünk a gyomrot terhelő ünnepi lakmározásokról –, ennek következményeként, a bélmozgás renyhévé válik. Ez számos kellemetlen tünetet okoz, mint például a székrekedés, bélgörcsök vagy a puffadás. Ezekre is jól használható a kamillatea, melynek bélnyugtató és enyhe hashajtó hatása főként apigenin tartalmának tudható be. Ennek köszönhető, hogy ha kamillateát iszunk, a gyomor és bélfal izomzata ellazul, a felgyülemlett bélgázok könnyebben távoznak, valamint a székletürítés is megerőltetés nélkülivé válik. Az apigenin – melyet hasonló mennyiségben a zeller és a petrezselyem is tartalmaz – rákmegelőző hatását már régóta tanulmányozzák a kutatók. A vizsgálatok eredménye szerint az apigenin nemcsak a megelőzésben, de a kezelésben is segíthet, még a gyorsan burjánzó daganatos sejtek ellen is jó hasznát vehetjük. Főként mellrák és béldaganatok esetén alkalmazható sikerrel. A kamillateában lévő kolin, csökkenti a vér LDL koleszterinszintjét, azáltal hozzájárul az érfalak tisztántartásához, mérsékli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Mellékhatások
A kamillatea csak igen ritka esetekben jár mellékhatásokkal. Főként, a túlérzékenyeknél válthat ki allergiás reakciókat, külső alkalmazás során, irritálhatja a szem nyálkahártyáját vagy a bőrt. Előfordulhat az is, hogy a kamillatea pont az ellenkező hatást váltja ki, mint szeretnénk, azaz nem megnyugszunk és ellazulunk, hanem izgatottá, idegessé, ingerlékennyé válunk. Amennyiben véralvadásgátlót szedünk, a nagy mennyiségben bevitt kamillatea reakcióba léphet a gyógyszerrel, csökkentve annak hatását.
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2322858/ http://munews.missouri.edu/news-releases/2011/0509-parsley-celery-carry-crucial-component-for-fight-against-breast-cancer-mu-researcher-finds/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/ https://ntp.niehs.nih.gov/ntp/htdocs/chem_background/exsumpdf/apigenin.pdf https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210003/