Hónapos retek: március sokoldalú zöldsége

Hónapos retek: március sokoldalú zöldsége 1

Az év egyik első friss zöldsége a márciusban már termő hónapos retek. Fontos szerepet a szervezet télen megcsappant tápanyagtartalékainak pótlásában, valamint a természetes vitaminbevitel fokozásában. Ráadásul a hónapos retek kiváló méregtelenítő és féreghajtó, javítja az emésztést, fertőtlenít, csökkenti a gyulladásokat, antibakteriális hatása révén akadályozza a gyomor- és a vastagbélrák kialakulását. Sőt, a retek fogyókúrára is használható.


A hónapos retek a tavaszi zöldségek korai hírnöke, hiszen már márciusban frissen lehet hozzájutni. Többféle fajtája létezik: lehet apróbb vagy nagyobb, világos és sötétebb piros héjú, csípős, valamint édesebb, de abban nincsen köztük különbség, hogy a hónapos retek fajtától függetlenül számos jótékony, egészségvédő összetevőt tartalmaz. Gazdag C-vitaminban és B-vitaminokban, valamint ásványi sókban, vasban, kénben, káliumban, kalciumban és foszforban.

Méregtelenít és jót tesz a bőrnek

Kéntartalmának köszönhetően a hónapos retek beállítja a bőr megfelelő pH-értékét, valamint enyhíti a bőrgyulladást. Ösztönzi a szervezetben zajló vértisztító folyamatokat, gátolja a vörösvérsejtek pusztulását, eltávolítja a vérből a sárgaságot okozó felesleges bilirubint. Kiváló méregtelenítő, a hónapos retek elsősorban a máj tisztításában játszik kiemelkedő szerepet: ha szeretnénk megszabadulni a májban felgyülemlett toxinoktól, minden fő étkezés előtt fogyasszunk el egy evőkanálnyi frissen préselt reteklevet! Méregtelenítő hatásához járulnak hozzá emészthetetlen növényi rostjai, melyek növelik a székletürítés gyakoriságát, támogatják a bélrendszer megtisztítását, valamint megszüntetik a székrekedést és a hasmenést. A hónapos retek hidratálja a szervezetet –a retek 95,7 százaléka víz–, fertőtlenítőként enyhíti a húgyúti (vese) gyulladásokat és elősegíti a méreganyagok távozását. Szintén javítja az emésztést a hónapos retek epe termelődést fokozó hatása. Mivel alacsony a glikémiás-indexe, a hónapos retek fogyasztása csak minimálisan hat a vércukorszintre.

Erősíti az immunrendszert, rák ellen is hatásos a hónapos retek

Antioxidáns és immunrendszer erősítő hatóanyagai, különösen a folsav, a C-vitamin –egy nagyobb darab hónapos retek elfogyasztása fedezi a napi C-vitamin szükséglet 15 százalékát– és a flavonoidok közé tartozó antociánok közreműködnek a szabadgyökök megkötésében, ezáltal akadályozzák a rák kialakulását és növekedését. Ezen kívül, a benne található isothiocianát gátolja a rákos sejtek szaporodását. A hónapos retek elsősorban a gyomor-, a szájüregi- és a vastagbélrák esetén alkalmazható. Az antociánok a C-vitaminhoz hasonlóan, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, illetve a keringési zavarok helyreállításában is szerepet kapnak.

Fogyókúrára hónapos retek

Emészthető szénhidrátokban szegény, ugyanakkor nagy mennyiségben tartalmaz vizet és rostokat, ezért a hónapos retek fogyasztása teltségérzetet okoz. További előnye, hogy beállítja az anyagcserét, valamint fokozza bélmozgást. Ezeknek a tulajdonságainak köszönhetően, a hónapos retek hatékony fogyókúrás élelmiszer.   

A hónapos retek jótékony hatásai

  • Kiváló féreghajtó, különösen a bélparaziták ellen alkalmazható sikerrel
  • Enyhíti a köhögést, védi a légutakat a fertőzésekkel és a gyulladásokkal szemben
  • Nyugtatja az idegeket
  • Hatékony méregtelenítő
  • Ápolja a bőrt
  • Megelőzi az asztma kialakulását és enyhíti a tüneteket
  • Csillapítja az izomgörcsöket
  • Levelei és a gumója antibakteriális hatóanyagokat tartalmaznak
  • Csökkenti a vérnyomást, javítja a vér áramlását
  • Fertőtlenítő és gyulladásgátló, enyhíti a lázzal járó fertőzések tüneteit
  • Kezeli és megelőzi a torokfájást, tisztítja az orrjáratokat
  • Enyhe hashajtó
  • Elősegíti a helyes emésztési folyamatokat, valamint növeli az étvágyat
  • Akadályozza a rákos daganatok kialakulását
  • Védi a szívet és az érrendszert

Rovarcsípésre is jó

Méh-, illetve más rovarok csípése esetén külsőleg is sikerrel használható a hónapos retek, amely csökkenti a viszketést. A retek lé, pedig enyhíti a fájdalmat és a duzzanatot.

Mit mondanak a kutatók?

A baltimore-i Johns Hopkins School of Medicine kutatóinak, a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban publikált tanulmányi szerint a hónapos retekben is megtalálható szulforafán baktériumölő képessége erősebb a legtöbb antibiotikuménál. A gyomor- és vastagbélrák kialakulásáért felelős helicobacter pylori baktérium ellen alkalmazott antibiotikummal szemben a kórokozó idővel rezisztenssé válhat, vagy olyan helyre fészkeli be magát, ahová az antibiotikum hatása nem jut el. Ezzel szemben a hónapos retek szulforafán tartalma az emésztés során sem veszti el hatását!

Tudtad?

A hónapos reteknek nem csupán a megszokott részét, azaz a gumóját fogyaszthatjuk. Alaposan megmosott leveles szára főzve, vagy párolva zöldséglevesek alapanyagaként, és köretként is használható.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email