Zabpehely recept négyszer | Készítsünk egészséges ételeket

Zabpehely recept négyszer | Készítsünk egészséges ételeket 1

Rossz az emésztése, vércukorproblémákkal küzd, magas a koleszterinszintje? A zabpehely, illetve a zabpelyhet tartalmazó ételek segíthetnek enyhíteni a panaszait. Íme, néhány olyan zabpehely recept, amelyek segítségével otthon is könnyen és gyorsan készíthet egészséges ételeket.


A zabpehely az egyik „leghálásabb” élelmiszer alapanyag, hiszen állagának és semleges ízének köszönhetően számtalan ételhez hozzáadhatjuk. És, ami még fontosabb, a zabpehely áldásos hatásait feldolgozva sem veszíti el. Könnyebbé teszik a nehezebb fogásokat, lassítja az étkezések utáni vércukorszint-emelkedést, valamint feltölt energiával. Ehhez elegendő naponta 5-10 dekagrammot bevinni a szervezetünkbe, amiben a zabpehely receptek segítségével még egyszerűbben megtehetünk.

Négy zabpehely recept, egy teljes menü

Spenótos zabpehely gombócok /Előétel/

Hozzávalók:

  • 200-250 g zsenge, friss spenót;
  • 2 ek szójatejszín;
  • 3 ek zabpehely;
  • teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérbél (amennyi szükséges);
  • 1 db tojás;
  • só;
  • curry;
  • kenyérmorzsa;
  • a sütéshez olaj (amennyi szükséges).

Elkészítése:

  • A spenótot alaposan megmossuk, és serpenyőben egy kevés vízzel, alacsony hőfokon lepároljuk. A tojást felverjük, összekeverjük a zabpehellyel és a tejszínnel. 
  • A kész spenótot hagyjuk kihűlni, majd alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet, és felaprózva a keverékünkhöz adjuk, sózzuk és fűszerezzük. Hozzáadunk annyi, kis darabra szedett kenyérbelet, hogy a keverékkel összevegyítve kompakt, de rugalmas masszát kapjunk, amelyből kisebb gombócokat formálunk. Ezeket meghempergetjük a kenyérmorzsában, majd forró, bő olajban kisütjük. Kínálhatjuk koktélparadicsommal, kevert bébi spenót salátaágyon vagy grillezett zöldségekkel is.   

Zabpelyhes zöldségleves /Első fogás/

Hozzávalók:

  • 50 g zabpehely;
  • 1 db kisebb vöröshagyma;
  • 150 g sárgarépa;
  • 50 g zellerszár;
  • 100 g póréhagyma;
  • pár kanálnyi sűrített paradicsom, vagy paradicsomszósz;
  • 2-3 ek reszelt (lehetőleg parmezán) sajt;
  • pár csipet kakukkfű;
  • egy kevés majoránna;
  • víz;
  • só;
  • bors;
  • extraszűz olívaolaj.

Elkészítése:

A zabpehelyhet 2 órára beáztatjuk fél liter szobahőmérsékletű vízbe, majd lassú tűzön, két órán keresztül főzzük. A hagymát és a többi zöldséget megtisztítjuk és felaprítjuk, kevés olajon hirtelen pirítjuk, majd mérsékelt lángon, fedő alatt, gyakori kevergetés mellett 10 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsomszószt és ízlés szerint vizet (attól függően, mennyire szeretnénk sűrű levest), és még 10 percig főzzük. Végül összekeverjük a főtt zabpehellyel, és sajttal megszórva tálaljuk.

Babos-zabpelyhes álhamburger /Második fogás/

Hozzávalók:

  • 200 g főtt bab;
  • 150 g zabpehely;
  • 100 g zsemlemorzsa;
  • 200 ml zöldségleves szűrt leve;
  • só;
  • ízlés szerinti fűszerek (bors, köménymag, porított fokhagyma, stb.);
  • extraszűz olívaolaj.

Elkészítése:

  • Keverjük össze a zabpelyhet a sóval és a fűszerekkel, majd öntsük rá úgy a meleg leves levét, hogy teljesen elfedje. A főtt babot nyomjuk szét pépesre egy villa segítségével, adjuk hozzá a zabpehely masszához 80 g zsemlemorzsával, és addig forgassuk, míg homogén masszát nem kapunk. Kezünkkel formázzuk hamburger alakúvá, forgassuk meg a maradék prézliben, és süssük ki olajban. Tálalhatjuk hagyományos hamburger szendvicsként, sültburgonyával, vagy salátával, paradicsommal.

Csokis zabpehely keksz /édesség/

Hozzávalók:

  • 180 g zabpehely;
  • 100 g mandulaliszt;
  • 80 g kukoricaolaj;
  • 80 g finomítatlan nádcukor;
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor;
  • 1 kk porélesztő;
  • 1 tk szójatej;
  • 1 csipetnyi só.

Elkészítése:

Turmixoljuk össze a zabpelyhet, és keverjük el alaposan a többi hozzávalóval, majd hagyjuk állni 12 órán keresztül. A masszából készítsünk nagyjából 20 g súlyú golyócskákat, ezeket helyezzük egy tepsibe, amibe korábban megvajazott sütőpapírt raktunk. A golyókat enyhén, egyenletesen lapítsuk ki. Előre melegített sütőben, 180 fokon sütjük nagyjából negyed órán keresztül. Kihűlve, gyümölcs darabokkal, vagy vanília fagylalttal kínáljuk, de tea mellé is kiváló.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email